keskiviikko 17. maaliskuuta 2010

Talo Ranskassa

Ystävä Suomesta soitti: ”Muistakaa katsoa Teemalta ohjelma Talo Ranskassa. Eikös se Monpellier ole siellä teillä päin”. TV-kaistan ansiosta pääsimme näkemään ohjelman 1. jakson ja luulen, että seuraamme ohjelmaa jatkossakin.
Montpellieriin meiltä on matkaa noin 150 km. Itse kaupunki on jäänyt vieraammaksi. Sen sijaan lentokenttä on tutumpi. Sieltä on haettu ja viety Suomen vieraita. Kerran yritimme ajaa tutustumaan kaupunkiin. Olimme varanneet viitisen tuntia ylimääräistä aikaa ennen lennon tuloa. Harmi vain, että valitsemamme liittymä oli täynnä tietöitä, ruuhkia ja eksyttäviä kiertoteitä. Kaupunkiin asti emme päässeet. Hyvä, että harhailujen jälkeen ehdimme viime hetkellä lentokentälle vieraita vastaan. Luulen, että seuraavan kerran yritämme Montpellieriin junalla.
Sen sijaan talo, jonka voittaja saa pariksi viikoksi käyttöönsä, on noin 70 km:n päässä meiltä Sérignan-nimisessä pienessä viehättävässä kaupungissa. Talvella kaupungissa on noin 7000 asukasta, kesällä yli 25000. Kaupunki on rannikolla, mutta ei ihan meren rannalla.
Suomalaiset ranskanopiskelijat oli noteerattu kaupungissa. Huomasin aiheesta kirjoitetun ranskankielisen artikkelin netistä. Siinä kerrotaan suomalaisesta tosi-TV:stä, kilpailijoista ja voittokohteesta kuvineen. Paketista, joka on hyvää matkailumainontaa pikku kaupungille. Yritin kopioida sivun osoitteen linkiksi tänne, mutta enpä onnistunut. Suunnilleen tältä osoite näytti. Toivottavasti sivu löytyy muidenkin nähtäväksi.

Le Mas de l'Angrola et Sérignan, premiers vainqueurs d'une ...
http://www.ville-serignan.fr/Download/Mas-Angrola.pdfNoin 5 kilometrin päässä Sérignanin kaupungista on tuttu ranta. Viime käynnistä on aikaa reilu vuosi. Tie rannalle vie hevosaitausten ja campingalueiden ohi. Aikaisemmalta käynniltä mieleeni on jäänyt, että aallot olivat heittäneet rannalle kasoittain simpukankuoria. Toinen keräilykohde oli hevosenlanta edellisenä päivänä ostamalleni ruusuntaimelle. Mukana oli muovipussit ja lannankeruuta varten pieni muovilapio. Päivä oli puolipilvinen, viileä ja tuulinen, asuna kerääjällä toppatakki, pipo ja kumisaappaat. Mies kääntyi takaisin parkkipaikalle autoon lueskelemaan ja radiota kuuntelemaan. Ranta oli lähes autio. Pari onkimiestä viritteli pitkiä vapoja veden rajassa, huikkasivat bonjourit kun tallustelin heidän ohitseen. Keräsin pienen kassillisen simpukankuoria. Vähän kauempana hiekalla huomasin hevosenlantakokkareita. Toinen pikku pussi täyttyi niistä. Kun palasin onkimiesten ohi, kysyi toinen heistä, olinko löytänyt aarteita. Ilmeisesti olivat huomanneet kun kaivelin hevosenlantaa hiekasta. Vastasin myöntävästi merelle päin viittoillen. Olen löytänyt meren, hiekan, tuulen ja pilvisen taivaan, sekä kaksi pussillista kotiin vietävää. Näytin heille saaliini. He kysyivät mistä maasta olen kotoisin. Kun vastasin että Suomesta, kumpikin nosti peukalon pystyyn. Hyvä Suomi!
                                              Hevoslannoitettu ruusu viime toukokuussa

                      ******************************************************

11 kommenttia:

 1. Pitääpä katsoa tuota TV-ohjelmaa. Kyllä hevosenlanta on ruusuille parasta. Onneksi tunnen yhden tallinomistajan.

  VastaaPoista
 2. on se hyvä että Suomessakin huomataan että Ranskaa on myös Pariisin ja Rivieran ulkopuolella ;-)
  hyvää kevättä ja ruusujen odottelua (laittaa muistilappuun: ota hevosenlantaa työpaikalta...)

  VastaaPoista
 3. Samalla keruumatkalla olin viime perjantaina..mutta pussi hajosi eikä ollut toista mukana, uusiksi ensi perjantaina.
  Linkistä muuten puuttuu kaksoispiste http:n jälkeen,ei siis sinällään toiminut. Vähän kyllä nauratti ranskalaisrouvan selitys sauomalaisten avautumispyrkimyksistä, "car ils
  parlent peu les langues étrangères". Ainoa hallittava kieli kun taitaakin olla ranska.

  VastaaPoista
 4. Alain asui ennen Pariisissa ja muutti jo vuosi pari sitten paastyaan elakkeelle Montpellier'in. Sielta kuvia osoitteessa

  http://alain-34.blogspot.com/


  Hevosenlantaa olen minakin joskus ajatellut etta pitaisi ottaa varteen. Taallapain on jonkun verran ratsastajia pikkuteilla ja sielta sita sontaa loytyisikin kunhan muistaisin ottaa mukaan astian ja pienen lapion. Pitanee laittaa sellaiset autoon aivan heti.

  VastaaPoista
 5. Famu ~
  Ohjelma vaikutti ihan hauskalta ja kiinnostavalta. Ella Kanninen on varsin sympaattinen juontaja.

  Airelle ~
  Kiitos! Hyvää kevättä sinullekin. Todella Ranska on paljon muutakin kuin Pariisi.

  Sirokko ~
  Kiitos kun huomasit puuttuvat pisteet. Lisäsin ne ja nyt taitaa linkkikin toimia. Meikäläinen kun on tietokonetupelo N:o 1, mutta kyllä vanhus saakin tupeloida. Mukavaa ulkoilupäivää sinulle. Teillä lämpötilatkin ovat jo varsin kesäisiä.

  hpy ~
  Kiitos vinkistä. Pitääpä käydä Alainin kuvia katsomassa.

  VastaaPoista
 6. Huomasin kyllä, että Talo Ranskassa alkaa. Jos muistan, katson.

  Samaa mieltä olen kasvuvoimasta - hevosenlannalla kasvaa.

  VastaaPoista
 7. Huomasin kyllä, että Talo Ranskassa alkaa. Jos muistan, katson.

  Samaa mieltä olen kasvuvoimasta - hevosenlannalla kasvaa.

  VastaaPoista
 8. Olen kerran käynyt päivän visiitillä Montpellierissa ja ihastuin kovasti: mielenkiintoinen vanha kaupunki ja hyvin kiinnostavva uutta arkkitehtuuria!

  VastaaPoista
 9. Aimarii ~
  Näkemäni ensimmäisen jakson perusteella voin suositella ohjelmaa katsottavaksi.
  Kukat tykkäävät hevosvoimasta, valitettavasti myös rikkaruohot.

  Ina ~
  Olen viime aikoina katsellut paljon kuvia Montpellierista. Täytyypä yrittää uudelleen ihan paikan päälle toteamaan valokuvat oikeiksi.

  VastaaPoista
 10. Pitääpä pyytää isäntää vierailemaan hevostilalla tuolla jonkin matkan päässä, niin saisi tuota mustaa kultaa.

  Lehmätila meillä on aivan naapurissa ja sieltä on joskus haettu tavaraa kasvimaalle, mutta onkohan se yhtä hyvää kuin hevosen...?

  VastaaPoista
 11. Lezzie ~
  Enpä osaa sanoa noista lannoista mitään. Luulisin, että molempia käytetään ja kukille myös kananlantaa. Täälläpäin ei näy lehmiä ollenkaan. Niille ei löydy laitumia näiltä kalkkikivisiltä pelloilta, jotka ovat ihanteellisia viinin viljelylle.

  VastaaPoista