lauantai 26. helmikuuta 2011

Kotipolulta vieraille poluille, osa IVastauksena Lastun kotipolku-haasteeseen aloitan tarinani Ranskaan muutosta. Kertomuksesta saattaa tulla monimutkainen, joten savolaiseen tapaan vastuu jää lukijalle.
Tästä se lähtee:


                                   Pariskunta kyllästyy meluun ja ihastuu järveen

Suomen kesä oli kauneimmillaan, heinäkuun aurinko hemmotteli pohjoisen kansaa. Vaimo kitki kasvimaata pyyhkien hikeä otsaltaan ja hätistellen ympärillä pörrääviä paarmoja ja kärpäsiä. Oli lähes tuuleton päivä. Lähistöllä kulkevan moottoritien melu tuntui tunkeutuvan korvista pään sisään. Siellä jo suhisi ja pihisi viimeisten työpäivien kiireinen meno. Mies tuli kysymään juodaanko kahvit ulkona kuistilla.
– Juodaan vaan, pesen ensin kädet.
Pesuhuoneen peilistä mulkoili väsynyt, mullan raidoittama takkutukkainen peikko. Kahvit juotiin kumpikin omiin ajatuksiinsa vaipuneina. Liikenteen jyrinä peitti alleen kaikki muut äänet.
– Olenkohan minä tullut allergiseksi tuolle melulle, mietti vaimo ihmetellen. Onhan tässä asuttu vuosikymmeniä ja totuttu meluun.
Vaimo keräsi kupit ja vei ne keittiöön. Mies oli hakenut postin, jättänyt sen keittiön pöydälle. Vain mainoksia, joutavat lehtikeräykseen. Vaimo selaili vanhasta tottumuksesta hajamielisenä läpi asuntomainosta. Keväällä oli tutkittu niitä enemmänkin, oli iskenyt mökkikuume. Kun mitään sopivaa ei ollut löytynyt, oli kuumekin mennyt ohi. Todettiin, että ei taideta olla mitään mökki-ihmisiä. Omakotitalossa riittää askareita ihan tarpeeksi.
Kuitenkin mainoksen sivulta sattui silmiin kuva järven rannalla olevasta asunnosta. Vaimo tutki sitä aikansa ja meni näyttämään miehelle.
– Voisikohan tätä käydä vilkaisemassa?
Mies katseli ilmoitusta aikansa.
– No, mikä ettei.
Puhelu kiinteistönvälittäjälle. Saatiin ajo-ohjeet kohteeseen, johon tehtiin treffit 2 tunnin kuluttua. Vielä hyvässä muistissa turhat mökinetsintämatkat, odotukset eivät olleet kovin korkealla. Pariskunta körötteli milloin asfaltilla, milloin mutkaisilla, irtohiekkaisilla ralliteillä pölypilvi kannoillaan. Lähes puoli tuntia etuajassa saapuivat valkoisen talon pihaan ja nousivat pois autosta.
Sillä hetkellä järvi lumosi heidät. Pienet laineet liplattivat rannan hiekkaan, vedessä toistuivat taivaan värit. Valtavan hopeapajun varjossa oli puutarhakeinu, johon pariskunta istahti välittäjää odottamaan. Mikä uskomaton, melkein pyhä rauha ja hiljaisuus.
Kuin lumouksen vallassa pariskunta käveli huoneiden läpi välittäjän perässä. Jokaisen huoneen ikkunasta näkyi järvi. Sitä tuijottavan pariskunnan selät kuuntelivat välittäjän antamia tietoja asunnosta. Kuten sitä, että asunnon vuokralaiset ovat luvanneet lähteä mahdollisimman pian, viimeistään elokuun lopussa. Lain mukaan heillä on kuitenkin 6 kuukauden asumisoikeus irtisanomispäivästä. Uusi vuokra-asunto oli heille jo puolittain luvattu. Välittäjä esitteli asunnosta äskettäin tehdyn kuntokartoituksen ja sai pariskunnalta ostotarjouksen mukaansa.
Vielä samana päivänä hän tuli paperit mukanaan ilmoittamaan, että myyjä oli hyväksynyt tarjouksen. Samalla käynnillä allekirjoitettiin irtisanomisilmoitus vuokralaisille ja annettiin välittäjälle omakotitalo myyntiin ja. Illalla kotisaunan lauteilla pariskunta päivitteli asioiden saamaa nopeaa käännettä. Eipä aamulla osattu aavistaa, että illalla on ostettu asunto ja annettu koti myytäväksi. Vielä yritettiin muistella millainen uusi asunto oli ollut. Kumpikin muisti vain järven, hiljaisuuden, hopeapajun ja keinun.
Seuraavana päivänä soitto vuokralaisille ja kysymys voisiko asuntoa käydä uudestaan katsomassa ja suunnittelemassa kalustusta. Reippaan ja kohteliaan oloinen nuorimies lupasi jättää oven auki. Tällä kertaa katseltiin ja valokuvattiin asuntoa sisältä ja ulkoa. Oli valoa, oli tilaa, vain koivuparkettilattia vaati hiomista ja lakkaamista.
Omakotitalo meni nopeasti kaupaksi. Uusia omistajia ei liikenteen melu haitannut. Perhe oli paluumuuttaja Helsingistä paloaseman vierestä. Sovittiin, että talo on tyhjä 1. syyskuuta.
Valtava määrä tavaraa oli kertynyt vuosikymmenten kuluessa. Miten helppo olikaan ollut 30 vuotta sitten muutto 20 neliön yksiöstä osittain itse rakennettuun omakotitaloon. Oli vain ruokapöytä, neljä tuolia, vuodesohva, sängyt, vuodevaatteet ja pari pahvilaatikollista astioita, vaatteita ja kirjoja. Ahtauteen tottuneet lapset eivät aluksi halunneet mennä nukkumaan omiin huoneisiinsa, vaan koko perhe majaili olohuoneessa. Vasta kun kumpikin lapsista sai kirjoituspöydän, oma huone alkoi kiinnostaa.
Nyt talon täyttivät omat ja pois kotoa muuttaneiden lasten jättämät tavarat, isovanhemmilta jääneet perintökalusteet, taulut, viherkasvit, puutarhatyökalut, sukset, polkupyörät jne…
Alkoi uskomaton myllerrys. Lapset hakivat pois heille tärkeitä tavaroita. Sitten päästiin lajittelemaan. Mitä uuteen asuntoon, mitä kierrätykseen, mitä kaatopaikalle. Aamuvarhaisesta yömyöhään lajiteltiin ja pakattiin. Yksi huone lattiasta kattoon täyttyi pakatuista pahvilaatikoista. Mies kuskasi tavaroita kierrätykseen ja kaatopaikalle. Heinäkuu oli vaihtunut jo elokuuksi, väsymys painoi pariskuntaa. Vain silmissä väikkyvä näky järvestä sai jatkamaan. Kunnes elokuun puolivälissä soitti uuden kodin vuokralainen. He eivät saaneetkaan sitä luvattua asuntoa, eivätkä voi muuttaa vielä aikoihin.
Sehän tästä puuttuikin. Talon ostanut perhe olisi halunnut tulla asumaan jo elokuussa kun koulut alkoivat. Pariskunnalla ei ollut paikkaa mihin mennä ja talon tyhjennys pahasti kesken. Mihin viedä tavarat talosta? Ensin iski lamaannus. Ei voi olla totta! Liikenteen melu ei ole mitään tähän katastrofiin verrattuna. Miksi piti olla niin kiireisiä talon myynnin kanssa ja pudota nyt tyhjän päälle. Lapset ehdottivat, että vuokratkaa tavaroille varasto ja tulkaa heidän luokseen asumaan kunnes pääsette uuteen kotiin. Varaston vuokraus oli hyvä idea ja sellainen löytyikin. Muutto lasten luokse pieniin kaksioihin puoleksi vuodeksi epäilytti. Pari päivää kyllä menisi hyvin, viikko olisi maksimi. Päätettiin etsiä tilapäinen vuokra-asunto joko nykyiseltä tai tulevalta kotipaikkakunnalta tai edes jostakin. Kyselykierros vuokra-asunnoista ei tuottanut tulosta. Nykyisen kotikunnan asuntotoimisto otti pariskunnan sentään asuntojonoon, uuden ei tehnyt sitäkään.
Talon tyhjennys jatkui sekavissa tunnelmissa. Elokuun viimeisenä päivänä talo oli tyhjä. Rättiväsynyt pariskunta keräsi siivousvälineet autoon ja hyvästeli pitkäaikaisen kotinsa lähinnä helpottuneena tyhjennys- ja siivousurakan onnistumisesta.

Jatkuu…
       ***********************************************************

13 kommenttia:

 1. Järvi, "järvempi", "järvin" :)

  Rantakeinu, hopeapaju, järvi.

  Minä ymmärrän, minä ymmärrän.

  ... ja lisäihanuutena äänimaisema, mikä hellii korvaa ja mieltä. Kaukana liikenteen jyrinä.

  ***
  Kiehtovasti otat lukijan mukaan kotipolullesi. Intuitioon, joka syttyy salamannopeasti, useimmat kodin ostopäätökset perustuvat: tämä se on, tämä eikä mikään muu.

  On kotipoluillasi myös mutkia, draamaa. Muuttoaikataulut ovat kuin pesäpallopelissä: mitä tehdä, jos kaikki pesät ovat täynnä, vastoin etukäteissuunnittelua.

  ***
  Kuvasi on huikean ihana.
  Kuinkahan kotipolkusi jatkuu, minne se vie... Jännitän.

  Ja kiitos kun otit haasteen vastaan. Olen hurjan iloinen.

  VastaaPoista
 2. Olipas siinä urakkaa... Jäämme toivomaan että ponnistuksenne palkittiin :)

  VastaaPoista
 3. On vielä hyvässä muistissa omakotitalosta muuttaminen.
  Innolla odotan kertomuksellesi jatkoa.

  VastaaPoista
 4. Mielenkiintoista ja toisaalta niin tuttua. Kuinka sitten kävikään?

  VastaaPoista
 5. Lähestyit aihetta mielenkiintoa herättävällä tavalla. Etpä arvaakan, millä tunteella luin kirjoitustasi, sillä minulla tulee olemaan muuto tästä kodista noin vuoden päästä ja ollaan asuttu tässä 25 vuotta.
  Odotan jatkoa.

  VastaaPoista
 6. Kiitos, että poikkesitte polullani.

  Lastu ~
  Järvi tuli, näki ja voitti meidät. Ja mitä kaikkea se saikaan aikaan elämässämme…
  Onnellista hääpäivää teille, joko Pöljällä tai missä ikinä sitä vietättekin.
  Intiaanien avioliittorukousta soveltaen:
  Sade ei teitä kastele, sillä olette toisillenne suojana.
  Kylmyys ei teitä vaivaa, sillä lämmitätte toisianne.
  Yksinäisyyttä ei ole, sillä olette toisillenne elämäntovereita.

  Rita ~
  Se oli huikea urakka, eräänlainen hyppy tuntemattomaan.

  Unelma ~
  Yksi hyvä puoli asiassa oli se, että olimme yksimielisiä muutosta. Olisi ollut iso ongelma, jos toinen halusi muuttaa ja toinen jäädä.

  Liisa ~
  Kaikki tapahtui niin nopeasti, että vasta paljon myöhemmin tajusin sen mitä tuli tehtyä.

  aimarii ~
  Pitipäs sattua. Toivon, että kaikki menee hyvin, että löytyy uusi mieleinen koti, eikä luopuminen entisestä tee liian kipeää.
  Meille muuttopäätös eläkkeellejäämisen yhteydessä oli lähinnä päähänpisto. Sitä ei etukäteen harkittu ja jälkikäteen se olisi ollut liian myöhäistä. Mutta päivääkään emme ole katuneet.

  VastaaPoista
 7. Se olisikin ollut ihan liian hyvää ollakseen totta heti ensi silmäyksellä. Minäkään en tunne näitä yksityiskohtia, joten mielenkiinnolla seuraan tapahtumien kulkua. Mahdottoman hyvin kerrot ja kuvakin on niin houkutteleva että!

  VastaaPoista
 8. Oh, mitä täältä blogista löytyykään, ihna ihanaa kerrontaa! Löysin tänä aamuna blogisi ja luin pitkään ja hartaasti. Nyt vierailen useimmin, kun tämän löysin. kiitos simulle kerronnastasi!

  VastaaPoista
 9. Vauhdikkaalta kuulostaa! Jään kiinnostuneena seuraamaan kuinka sitten kävikään.....

  VastaaPoista
 10. minäkin jäin odottamaan innolla jatkoa! kun kohtalo kuljettaa...

  VastaaPoista
 11. Sirokko ~
  Sen voin kokemuksesta todeta, että harvoin polku kulkee viivasuoraan. On mutkia, ylä- ja alamäkiä.

  Mummeli ~
  Kiitos ystävällisistä sanoistasi. Tervetuloa vieraille poluilleni. Tulen kurkistamaan blogiisi.

  Ina ~
  Onneksi oli myös rauhallisia suvantopaikkoja, sitten taas mentiin täyttä vauhtia.

  Airelle ~
  Sinäpä sen sanoit. Kohtalo kuljettaa, vaikka itse olisi ihan muuta suunnitellut.

  VastaaPoista
 12. Voi kun tulikin ihan ikävä Suomen suveen, järven rannalle rauhaan ja hiljaisuuteen. Ehkä tänä kesänä sitten...
  Siihen asti on tyydyttävä tuohon Atlantin rapakkoon

  VastaaPoista
 13. Minna ~
  Laivaliput Suomeen toukokuulle on tilattu. Sitä ennen olisi tarkoitus käydä kurkistamassa Atlantin rapakon vesitilanne tämän maan rannan puolelta:).

  VastaaPoista