perjantai 15. huhtikuuta 2011

Bambupuisto



Tervetuloa Simpukka-matkojen kokopäiväretkelle.
Kohteemme on Bambouseraie, eksoottinen bambumetsä, ainoa laatuaan Euroopassa. Se sijaitsee Lähellä Anduze ja Alès-nimisiä kaupunkeja Etelä-Ranskassa.
Kotoa matkaa kohteeseen on noin 300 kilometriä. Lähdemme ajaa köröttelemään heti aamupalan jälkeen. On tulossa aurinkoinen, lähes kesäinen päivä. Koska kiirettä ei ole, matkaa tehdään pitkin rauhallista maisemareittiä. Siellä liikenne on paljon hiljaisempaa kuin pääteillä. Huhtikuinen luonto on kauneimmillaan. Tien penkoilla kukkivat violetit iirikset kilpaa punaisten unikoiden kanssa. Väriloistoa lisäävät pinkit Juudaksenpuut ja rinteiden keltaiset pensaat. Puutarhojen toinen toistaan upeammat ruusut pakottavat pysähtymään hetkeksi valokuvaamista varten. Kasteisessa aamussa autoon leijailee kukkivien sireenien tuoksu.
Kun matkaa on tehty noin kolme tuntia, saavutaan joenvartta pitkin korkean, salaperäisen vuoren juurella olevaan viehättävään Anduzen kaupunkiin. Onkin jo lounasaika, joten ruokailun merkeissä on hyvä aloittaa kohteeseen tutustuminen. Se osoittautuukin hyväksi päätökseksi. Ilmenee, että itse puistossa ei sesongin ulkopuolella ole saatavilla syötävää eikä juotavaa. Ravintolan varjoisalla terassilla nautittu kolmen ruokalajin maukas lounas antaa voimia parin tunnin kävelykierrokselle satumaisessa bambumetsässä.

Puistossa voi kuljeskella jopa 23 metrisiksi kasvavien bambujen varjostamia polkuja ja kuunnella lintukuorojen keväistä konserttia. Puistoon on aikojen saatossa istutettu monta lajia eri puolilta maailmaa tuotuja, rakkaudella hoidettuja puita ja pensaita. Sinne on myös sijoitettu laitteita, joista voi kuunnella eri kielillä selostuksia lähellä olevista kasveista. Harmi, ettei valikosta löydy suomenkielistä puhetta.

Magnoliapuita
Polun varrella voi ihastella toinen toistaan upeampia kukkivia puita. Jatkaa edelleen matkaa kasvihuoneiden outojen ja ihmeellisten kukkien maailmaan. Värikkäiden kukkaistutusten ympäröimässä kalalammikossa kisailevat kymmenet eksoottiset kalat.

Kalalammikon asukkaita


Puiden varjostama polku johtaa aurinkoisille aukeamille, joissa on esillä muutamia taiteilijoiden erikoisia tilateoksia pensaiden lomassa. Siellä pensaan takana seisoskelee myös edellisen postaukseni ”Mörkö Maahinen”.



Lohikäärmelaakso
Bambujen varjoista antaa askelten viedä Lohikäärmelaakson kumpuilevaan maisemaan, joka johdattaa ajatukset kauas itään. On aika istahtaa hetkeksi penkille, sulautua ympäröivään rauhaan ja kauneuteen. Kirkasvetisessä purossa polskivat taimenet poissa kalastajien ulottuvilta.

Paluumatkalla auton luokse pensasaidasta tehdyssä labyrintissä voi kokeilla suunnistustaitojaan ja päätyä muutaman kerran umpikujaan ennen ulospääsyä.
Kauneuden täyttämä päivä kallistuu kohti iltaa. On aika palata kotiin vaikkapa pitkin pääteitä. Saattakoon bambupuiston kauneus ja rauha yön tullessa matkalaiset levolliseen uneen.



                           ************************************************************

10 kommenttia:

  1. Todella satumaisia näkymiä. Simpukka-matkojen tarjonta näyttää olevan erinomaista!:) Tuonne on pakko päästä joskus.

    VastaaPoista
  2. Upea metsä ja rauhallinen paikka. Ei trvitse lähteä itämaille asti ihmisruuhkaan, ei istua päiväkausia lentokoneessa, kun varaa Simpukka-matkojnen kiertoajelun. Teillä on kohta ruuhkaa siellä..

    VastaaPoista
  3. yks mun suosikki-paikkoja... tiesitkö että asumme Anduzen ja Alésin väilissä? olisi ollut kiva tavata...

    VastaaPoista
  4. Simpukka, ihanaa, että veit blogiystäväsi mukaan näillä kuvilla. Tällaiset kohteet ovat juuri niitä, joista toisella puolella maata/maanosaa/maailmaa ei mitään tiedä. Kuvista päätelleen ruuhkaa ei tosiaan ollut, joten rauhoittumisen paikkakin hyvin valittuun aikaan. Erityiskiitos minulta magnolian kukista!

    VastaaPoista
  5. Lilas ~
    Suosittelen lämpimästi käyntiä tuossa ainutlaatuisessa, ihastuttavassa puistossa.

    Sirokko ~
    Simpukka- matkat toivottaa tervetulleeksi jokaisen tulijan. Näille virtuaalimatkoille ei tarvita ennakkoilmoittautumisia, Mattimyöhäsetkin pääsevät mukaan. Matkat ovat kaikille ilmaisia.

    Airelle ~
    Voi että, niin lähelläkö käytiin. Seuraavalla kerralla otan sinuun yhteyttä ja yritetään järjestää tapaaminen, vaikka treffit lohikäärmelaaksossa.
    Ihanissa maisemissa saat asua.

    Ellinoora ~
    Toivottavasti erittäin siisti ja hyvin hoidettu bambupuisto pystyy säilyttämään luonnonläheisyytensä ja kauniin rauhallisuutensa, sekä kävijöiden arvostuksen ainutlaatuisia kasveja kohtaan. Magnolian kukissa on jotain maagisen herkkää kauneutta.

    VastaaPoista
  6. Kiitos simpukka tästä matkasta kanssanne! Ihanaa, kun saamme nauttia kauniista paikosita näin netin välityksellä. Aivan uskomattoman ihana retki kanssanne!

    VastaaPoista
  7. Kiitos kun järjestät näin ihanan matkan. Sielu ja silmä lepää. Hengitän syvään ja olen hiljaa.

    ***
    Herään. Ja kuten usein käy, alkavat kysymykset kummuta (minkä luonteelleni voin): mikä on puiston historia? Kuka perusti ja milloin? Miksi juuri bambut (niin uljaat ja komeat) juuri tuohon paikkaan on juurrutettu?

    Mistä Lohikäärmelaakso on saanut nimensä?

    ***
    Niin, ja mille matkalle meidät seuraavaksi viet :). Odotan innokkaasti.

    VastaaPoista
  8. mummeli ~
    Tuntuu mukavalta lukea, että viihdyit kanssamme matkakohteessa.
    Lastu ~
    Mitähän osaisin vastata kysymyksiisi. En mene takuuseen vastausten oikeellisuudesta, mutta ainakin sinnepäin.
    Puiston on perustanut v. 1856 laivanvarustajaenoltaan suuren summan perinyt Eugène Mazel, kasvitieteilijä jonka intohimona olivat bambut ja erilaiset eksoottiset kasvit. Yleisölle avoinna se oli ensimmäisen kerran vuonna 1953. Historian saatossa puistoa ovat koetelleet tulvat ja pakkaset. Mazelin aloittamalle työlle on löytynyt samanhenkinen jatkaja. Nègre- niminen suku on jatkanut puiston hyvinvointia ja laajentumista vuodesta 1902 lähtien ja jatkaa yhä.
    Vuosi 2000 oli lohikäärmeen vuosi, jolloin lohikäärmelaakso on rakennettu Feng Shuin oppien mukaisesti. Siitä nimi.

    VastaaPoista
  9. Uskomattoman rauhoittava paikka. Ei tarvitse näköjään mennä pandojen asuma-alueille bambuja katselemaan. Bambu kasvaa käsittääkseni nopeasti.

    (Bambukuitu on nyt muutaman vuoden ajan ollut suosittu luonnonkuitu vaatteissa ja langoissa pehmeytensä vuoksi. Tuli täsät mieleeni, kun katselin melko tiheää kasvustoa. Harvennetaankohan sitä koskaan?)

    VastaaPoista
  10. Liisa ~
    Todellakin bambu kasvaa nopeasti, jopa metrin päivässä. Luulisin, että pakkohan sitä on harventaa.

    VastaaPoista