keskiviikko 21. syyskuuta 2011

Kaarnalaiva


Männyn neulasten peittämä tie nousee kirkon luokse. Syksyinen Lapin aurinko lämmittää kulkijan selkää. Nellimin ortodoksinen kirkko mäntyjen lomassa on kaunis kuin koru taidokkaine puuleikkauksineen. Sisällä opas kertoo, että kirkko on pyhitetty pyhälle kolminaisuudelle ja Trifon petsamolaiselle. Kirkko on rakennettu v. 1987 ensin rukoushuoneeksi, ja vuotta myöhemmin vihitty kirkoksi. Suunnittelussa on jäljitelty Petsamon luostarin kirkkoa. Kirkossa toimitetaan myös luterilaisia jumalanpalveluksia.


Kirkon vieressä on hautausmaa, jossa lähes luonnontilassa olevilla haudoilla kohoavat valkoiset puuristit. Kulkija pysähtyy hetkeksi haudalle, jossa ristin juurelle on laitettu pieni veistetty kaarnalaiva, hän kumartuu hellästi hipaisemaan laivan kylkeä. Ihan samanlainen kuin oman lapsuuteni kaarnalaiva. Kulkija jatkaa matkaansa ”Ollos iäti muistettu, sinä autuuteen kutsuttu.”Huolestuttavalta vaikuttaa pienen Nellimin kylän kohtalo. Kylän, joka on kolmen kulttuurin kohtauspaikka, suomalaisten, koltta- ja inarinsaamelaisten. Kyläkauppa on lopetettu, linja-autoliikenne samoin. Kylässä asuu enää noin 150 ihmistä. Nyt aiotaan kylän neljältä poromieheltä viedä perinteinen elinkeino, porotalous. Luonnonmukainen poronhoito loppunee pakkoteurastuksen seurauksena.
Tilannetta ei taida mikään pelastaa, ei loitsu eikä rukous.

                ****************************************************************

7 kommenttia:

 1. Olen järkyttyneenä seurannut tuota Nellimin perinteisen porotalouden kohtaloa. Suomalainen virkamies on kyllä varsinainen piru.

  VastaaPoista
 2. Ja sitten saadaan ne loput metsätkin hakattua..ei ole pienillä paljoa asiaan sanomista. Surkeaa.
  Miten kaunista muuten onkaan jäkälä haudoilla, sellaisen leposijan minäkin haluaisin, kiviä ja jäkälää, ja muutama puolukan taimi.

  VastaaPoista
 3. Voi miksi pientä ihmistä saa kohdella miten vain. koko kylä vaarassa hävitä, Hirvittävää. kaunis tuo pieni kirkko ja rauhaisia hautausmaa.

  VastaaPoista
 4. pinea~
  Tuntuu, että virkamiehet eivät ole kuunnelleet poromiesten perusteluja ollenkaan, jyräävät vain päätöksiään.

  Sirokko~
  Porotalous ja ikimetsät tuhotaan. Sitä on mahdoton ymmärtää.
  Noin 50 vuoden päästä puuristi kaatuu ja lahoaa jäkälän peittämälle kummulle, ihminen pääsee osaksi luonnon kiertokulkua ja niin on hyvä.

  mummeli~
  Niin, kaunis ja rauhallinen on hautausmaa. Sen asukkaiden sielut lepäävät siellä, missä ei ole kipua, ei surua eikä huokauksia, vaan loppumaton elämä.

  VastaaPoista
 5. Hautausmailla "viihdyn"(mikähän siinä lienee) aina. Viivyn Nellimin pienellä hautausmaalla kauan. Niin kaunis on maa... niin myös hautausmaa. Ja korkeella taivas. Luonnonmukainen hautausmaa on kaikkein kaunein.

  Ja todella: puinen ortodoksikirkko on kuin koru. Miksi kaiken kauniin tulee kuolla - kuten Nellimin kylän. Miksi pienuudelle ei anneta sille kuuluvaa suurta arvoa?

  VastaaPoista
 6. Kauniit kuvat, muistuttaa ihanasti kotipaikkakuntani tsasounasta.

  PS. Sinulle on jotain blogissani :)

  VastaaPoista
 7. Lastu ~
  Luin tänään, että Nellimin porot saivat jatkoaikaa kun YK:n ihmisoikeuskomitea esitti Suomen valtiolle pyynnön estää porojen pakkoteurastus. Toivo heräsi, jospa porot ja ikimetsä saisivat vielä elää.

  Minna M ~
  Kiitos tunnustuksesta! Lämmin ailahdus tuntui sydämessä. Täytyypä miettiä niitä kahdeksaa asiaa itsestäni.

  VastaaPoista