keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Ennen matkaa

Suomen suvi alkaa väikkyä taas mielessä, alkukesän koivumetsien raikas vihreys, tuoksuvat tuomet, kotijärven laineiden liplatus tai veden peilipinnasta kuvastuvat poutapilvet.  Sielunmaisema, joka kulkee mukanani ja johon haluan aina palata.
Silti jotain on muuttunut. Ehkä se on Suomi, sen erilaiset kasvot ja sanat, minulle oudot.  Ehkä se olen minä, joka olen jämähtänyt jonnekin menneeseen aikaan, sulkeutunut turvalliseen lintukotooni.
Todella vähän olen seurannut suomalaisia viihdeohjelmia televisiosta. Eräänä sateisena päivänä päätin korjata puutteen ja siirtyä viihteen pariin. TV-kaistan ansiosta se on mahdollista. Ensimmäinen kokemus oli sattumalta valittu jakso Iholla tositv-sarjasta. Totesin, että jo yksi jakso siitä oli liikaa. Sarjan henkilöillä, kauniilla naisilla meni todella huonosti. Näytettiin riitoja, huutamista, tyytymättömyyttä, kiroilua ja sättimistä.  Ihan samanlainen meno oli Viidakon tähtöset sarjassa, jonka valitsin seuraavaksi viihdyttäjäksi. Sitä mesoamista jaksoin katsoa varttitunnin. Kaunottarien ruma kielenkäyttö jatkuvine kiroiluineen tuntui pahalta. Suljin ohjelman. En voi uskoa, että kaunis ja rikas äidinkieleni on muuttunut noin paljon. Mutta silti, jonkinlaisista asenteiden ja arvojen muuttumisista ohjelmat kertovat.
Siispä nautin vielä hetken aikaa kielestä, jota ymmärrän sen verran huonosti, että en osaa poimia siitä rumia sanoja. 
Osa minusta on jo matkalla Suomeen, omaan sielunmaisemaani ja läheisteni luokse.
Aurinko on laskenut, ensimmäiset tähdet syttyneet. Yksinäinen sirkuttaja männyn oksalla laulaa itseään uneen. Pihatien vierellä hehkuu kaksi sinistä valopistettä. Pienet kiiltomadot siellä kirkkailla lyhdyillään  kutsuvat kumppaneitaan. 

Näin viehättävältä se kuullostaa  Kiiltomatoidylli

                           ********************************************************

30 kommenttia:

 1. Paljon on tuo kielenkäyttö ränsistynyt vuosien saatossa, En katsele noita ns. viihdeohjelmia joista mainitsin, hetken kertavilkaisu riitti minulle. kaukana on jo aika, kun Tapio Rautavaara seuraavassa ohjelmassaan pyysi anteeksi kun edellisessä sanoi sanan p...a. Silloin olio vielä ihanteita, eikä ohjelmissa saanut ihan mitä vain suustaan päästellä. ja niin paljon on kaikki muukin muuttunut, vain luonto on entinen, kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi kenenkään läheiseni, ei edes teini-ikäisten kielenkäyttö ja muu käyttäytyminen ole samanlaista kuin noissa sarjoissa. Niin, jotain on muuttunut, halusinpa tai en.

   Poista
 2. Juuri eilen mietiskelin sitä että alkuaikojen TV-ohjelmat oli suunnattu koko perheelle, siis lapset huomioon ottaen. Surullista mihin kehitys on mennyt. Itse en katsele lainkaan suomenkielisiä ohjelmia, kieltenopena ja kielten harrastajana valitsen aina muuta, mutta väkisinhän aina jotain osuu silmiin ja korviin kanavia vaihdellessa. Ihmetyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuinkahan paljon lapset ja nuoret katsovat noita ohjelmia ja ottavat mallia käytökseensä ja puheisiinsa. Jos kehitys jatkuu tuohon suuntaan, voi sanoa, että synkältä näyttää.

   Poista
 3. Juuri tuosta syystä espanjalainen Francon aika, tai nythän siinä mennään jo Francon jälkeisessä ajassa, on minun mielisarjani Suomen TV:ssä. Yle Teema on muutenkin se kanava mitä eniten katson. Femmalta tulee myös kivoja tanskalaisia sarjoja. Hyvää helatorstaita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Famu, hyvää helatorstain iltaa sinullekin.
   Teemalta olen seurannut sarjaa ranskalainen kylä. Joku aika sitten katsoin venäläisen Karamazovin veljekset ja myös sarja Silkkitie 30 päivässä tuli nähtyä. Taidan jättää kanavilla surffailun ja pysyä enimmäkseen Teemalla.
   Yritän katsoa myös hieman Ranskan TV:tä, mutta usein jo tunnin katselun jälkeen ote herpaantuu ja putoan kärryiltä.

   Poista
 4. Tunnen saman ristiriidan. Nostalgia-aalto tuo esiin kauniita kesamuistoja lapsuudesta. Todellisuus on usein jotain aivan muuta. Paluumuutto Suomeen suorastaan pelottaa monista syista. Ikava kuitenkin on. Kaunis kirjoitus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mieltä lämmittävistä kehuista Tarja.
   Ristiriitaista on tämänkin ulkosuomalaisen elämä. Kesän tullessa on pakko päästä Suomeen ja syksyn muuttolintujen myötä takaisin Ranskaan. Missä lie oikea koti vai ei missään. Mutta päivääkään en vaihtaisi pois.

   Poista
 5. Onneksi on paljon hyviä kirjoja ja myös blogeja, joita voilukea, kun televisioista ei tule katsottavaa. Kotimaiset viihedeohjelmat jäävät minultakin katsomatta, mutta Francon aika on ollut vuosia suosikkini. Ja toinen tämän hetken ehdoton katsottava on tansakalainen Vallan linnake.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viihdyn mainiosti kirjojen ja blogien seurassa. Unohdun niiden pariin joskus ihan liikaakin, jää huusholli siivoamatta, pyykit pesemättä, kuntolenkki tekemättä.

   Poista
 6. Kylläpä sattui huonot ohjelmat. Ei täällä onneksi niin kamalaa ole. Kahden parikymppisen äitinä on kosketus nuorisoon ja he käyttäytyvät todella ihanasti. Uskaltaisin jopa sanoa, että suomalaiset ovat kehittyneet kymmenessäkin vuodessa parempaan suuntaan. Ja luonto - sehän on sama : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttää siltä, että kehitys kulkee moneen suuntaan. Samaan aikaan voi ihailla kielitaitoisia, sosiaaliset taidot omaavia, sympaattisia nuoria ja toisaalta pelätä kaiken ulkopuolelle jäävien puolesta

   Poista
 7. Hyvää helatorstaita. Suomessa en katsele telkkaria kuin satunnaisesti hotelleissa. Joskus tulee hyviä dokumentteja ja raportteja. Vanhoja elluja on kiva katsella "vähän toisella silmällä" kuin aikoinaan. Suomen ulkopuolella en katsele suomalaisia ohjelmia lainkaan ja kesäpaikassa ei ole telkkaria.
  Hyvää matkaa Suomea kohti! Kerrotko taas matkanteosta, niistä on niin mukava lueskella. Itse lähden huomena nautiskelemaan Suomen keväästä, mutta lentäen, ja siitä ei ole paljon kertomista.
  terv. paskeriville

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Paskeriville, hyvää helatorstain iltaa ja Suomen reissua myös sinulle.
   Tänään katselin TF- ykköseltä v. 1967 filmattua Les grandes vacances, jossa kestosuosikkini Louis de Funès sai kunnolla koheltaa. Toivottavasti ajomatka Suomeen sujuu rauhallisemmissa merkeissä kuin matkanteko ko. filmissä.

   Poista
 8. Television "viihde"-ohjelmille ei kannata korvaansa lotkauttaa. Sieltä tulee niin paljon täysin ala-arvoista soopaa, että ei ole tosikaan. Ne ohjelmat eivät edusta koko kuvaa Suomesta. En ole katsonut ainoatakaan tosi-TV-ohjelmaa minuuttia kauempaa. Joitakin hyviäkin ohjelmia on, esim. juuri teemalla tai ykkösellä vaikkapa Inhimillinen tekijä, mutta valikoiva pitää olla. Onneksi on radio ja sen ykköskanava. Siellä on paljon paremmin toimitettuja ohjelmia. Ja Rondo-classic.

  Ennen oli vain yksi tai kaksi kanavaa, joita koko kansa katsoi. Nyt kansa on tässäkin mielessä polarisoitunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäin mietiskelemään, mikä mahtaakaan olla noiden tosi-TV-ohjelmien kohderyhmä. Varmaan niilläkin on yleisönsä. Ehkä ylireagoin katselukokemukseni jälkeen. Ei Suomi sentään niin paljon ole voinut muuttua. Siksipä suosittelin Suomea ranskalaispariskunnalle, joka lähtee kesällä matkailuautollaan Skandinavian kierrokselle. Varoitin kyllä itikoista ja valoisista kesäöistä.

   Poista
 9. Täysin samaa mieltä kanssasi näistä tosi-tv sarjoista. Ei niitä aikuinen ihminen halua katsoa. Teemalta tulee parempaa ohjelmaa.

  Tervetuloa taas kotiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Unelma, on hyvä kotiin tulla taas.
   Luulenpa, että kesällä TV pysyy aika paljon pimeänä.

   Poista
 10. Tervehdys tällä hetkellä hiukan viileästä Suomesta. Lämmintä luvassa viikonlopuksi. Juuri katselin Teemalta miun maun mukasta ohjelmaa Juhani Ahosta, Suomen historiasta, kulttuurista ja mukana vanhoja filmejä.
  Tunnistan tuon tunteen mielen kääntymisestä tulevaan - jännää ja mielenkiintoista. Edelleen, hyvää ajomatkaa!
  paskeriville

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ajellaan maltillisesti.
   Luulenpa, että Suomessa on tällä hetkellä lämpimämpää kuin täällä etelän kaatosateessa, mittari näyttää ujosti vain + 10 astetta. Kivalta tuntuu lähteä lämpimään pohjolaan.

   Poista
 11. En katsele noita ohjelmia telkkarista, puistattaa törkeä kielenkäyttö. Onneksi sitä harrastaa vain murto-osa.
  Tervetuloa koto-Suomeen. Toivottavasti saadaan hieno kesä.
  Minä tosin vielä odottelen viimeisten lumien lähtöä pihasta ja päivittäin tarkastelen koivun silmuja, joko näkyisi vihertävää, mutta ei ole vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos toivotuksesta. Suomen kesä on aina hieno, satoi tai paistoi. Varsinkin jos itikat ja hirvikärpäset pysyttelevät poissa.

   Poista
 12. Sama juttu, kumma miten paljon tositv-töhnää tyrkytetäänkin. Kielenkäyttö on kyllä karseaa nuorisolla, ei meinaa korvat kestää. Ja kyllä on ekaluokkalaisen lapsenlapsen sanavarastokin kasvanut hurjasti vuoden sisällä juuri kaikella epämääräisellä nimittelysanastolla, jolle pitää selityksiä kysellä vanhemmilta. Varhain ne jo alottaa.
  Hyvää matkaa teille taas kerran!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Milloinkas sinä suuntaat Suomen suveen?
   Jännityksellä odotan mitä sanoja kaksi- ja kolmevuotiaat pahnan pohjimmaiset ovat oppineet.

   Poista
 13. Ihanaa kotimatkaa ja suvea Suomessa Simpukka. Laitoin sinulle tunnustusta oman lokini puolella, haepa pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos toivotuksesta ja myös mieltä lämmittävästä tunnustuksesta, käyn sen poimimassa.

   Poista
 14. Oekeen, oekeen hyvvee matkoo Simpukalle ja hänen miehelleen. Tervetulloo suloeseen Savonmuahan. Kaonista olla pittää, niin maesamassa ku murteessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaekka mitä nättiä tekis mielj kirjottoo, vuan nyt ossoon näpytellä aenoastaan yhen sanan, KIITOS.

   Poista
 15. Tervetulotoivotukset myös minulta. Samoissa ajatuksissa olen noiden ns. tosi-tv-ohjelminen kanssa. Nyt on niin paljon kanavia, että on vara valita. Joskus ohjelmistosta löytää helmiä, mutta tarkkana saa olla. Turvallista matkaa!

  VastaaPoista
 16. Kiitos toivotuksista. Tuntuu mukavalta lähteä kohti Suomen suvea, kunhan vain sateet eivät lyöttäydy mukaamme.

  VastaaPoista