maanantai 7. tammikuuta 2013

Aasi ja kalastaja

Pienet onnentuojani, aasi ja kalastaja
On vuosittainen kylämme seniorikerhon loppiaisjuhla la Fête de la galette des rois. Monitoimitalon nurkissa viheltää ja paukkuu talvinen Tramontane tuuli. Iltapäivän aurinko kurkistelee ikkunoista ja häikäisee osaa juhlaväestä, jota on paikalle kerääntynyt noin sata henkeä. Tilaisuuden aluksi puheenjohtaja ja sihteeri lukevat kerhon tilinpäätöksen. Tieto kunnan lahjoittamasta 1000 euron avustuksesta otetaan vastaan aplodein. Kannatushuudoin hyväksytään tilinpäätös. Soittotaidoiltaan varsin vaatimaton kahden hengen orkesteri aloittaa musisoinnin. Tanssilattia ei näy houkuttavan ketään. Vieressäni istuva madame muistaa, että olen suomalainen.

-        Suomessahan oli presidentin vaalit viime vuonna kuten täälläkin.

-        Niin oli, vuosi sitten tammikuussa.

-        Ovatko suomalaiset tyytyväisiä uuteen presidenttiin?

-        Kyllä, käsittääkseni Suomessa ollaan häneen hyvin tyytyväisiä. Viimeisin tieto minulla hänestä on, että hän on pyytänyt alentamaan palkkaansa. Entä mitä te pidätte Ranskan uudesta presidentistä?

-         Kyllä hän varmaan parhaansa yrittää, vaikka ongelmia näyttää olevan. Muistaakseni kesällä kirjoiteltiin, että myös hän ja koko hallitus alensivat palkkojaan.

Jatkoimme juttelua. Madamea huolestutti moni julkisuudessa ollut asia. Kuten Emmaus-liikkeen perustajan, Ranskan kansan rakastaman Abbé Pierren kuvan poistaminen seinältä kun presidentti tuli vihkimään uusinta Emmaus-keskusta. Huolta aiheutti myös homoparien mahdollinen avioliittoon vihkiminen. Myös miljonäärin ja suosikkinäyttelijän Gérard Depardieun protesti veroja vastaan eli katkeroitunut luopuminen Ranskan kansalaisuudesta ja näyttävä muutto Venäjälle saivat madamen huokailemaan. Yhdessä totesimme, että miljoonat eivät sittenkään aina tuo onnea. Onhan toki miljonäärejä, jotka jakavat paljostaan kaikessa hiljaisuudessa myös hyväntekeväisyyteen.
Juttelumme keskeytyi kun pöytiin tuotiin kullekin palaset La galette des Rois – leivonnaista ja normandialaista omenasiideriä. Skoolasimme toistemme terveydeksi, toivotimme presidenteille viisautta toimissaan ja Depardieulle kiitokset roolisuorituksista Monte-Criston kreivinä ja Kaikki elämäni aamut-elokuvan  pääosasta.
Minulla oli taas onnea löytää pieni keraaminen hahmo galettipalastani. Tällä kertaa sieltä paljastui pieni sininen kalastaja aikaisempina vuosina löytyneen aasin seuralaiseksi. Löydön kunniaksi sain harmaille hapsilleni kullan värisen paperikruunun. Luovutin sen kuitenkin ystävälliselle naapurilleni kun jouduimme lähtemään kesken juhlien kotiin vastaanottamaan omia vieraitamme.

                                    ********************************************************** 16 kommenttia:

 1. Aasi ja kalastaja ovat erittäin sympaattiset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon, että molemmat sympaattiset hahmot ovat hyvän onnen tuojia.

   Poista
 2. Depardieun uusi kansalaisuus ei voi herättää kuin ihmetystä ja miksei huvittuneisuutta: miten hän ylistää uuden kotimaansa päämiestä ja uutta kotimaataan suureksi demokratiaksi. How stupid can one get? Raha ei näköjään tuo viisautta. Vanhan kunnon Neuvostoliiton aikoina näitä kutsuttiin hyödyllisiksi idiooteiksi. Ja ei kai niitä rikkaiden veroja vielä edes ole nostettu - eikö Hollanden esitys mennyt nurin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin luulen, ettei vero ole ainakaan vielä käytössä, tuskin tuleekaan. Samaan farssiin, eli Venäjälle muuttamassa on käsittääkseni myös filmitähti Brigitte Bardot. Syyksi mainitaan kahden elefantin eutanasia-asia, jota Ranska ei hoida tähtösen vaatimalla tavalla.

   Poista
 3. Mekin olimme ystävien luona loppiaiskakulla ja mademoiselle sai kuninkaan miniatyyrin ja minä sain kakustani ruskean "pavun". Osaatko kertoa mikä tarkoitus tuolla pavulla on? Kuulimme, että meidän tulee tarjota loppiaiskakut ensi vuonna ja saimme molemmat myös kruunut. Todella hauska perinne, koska Suomessahan loppiaiseen ei kai kuulu mitään erityisiä perinteitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi olkoon ”kuninkaalliset”!
   Käsittääkseni vielä 1800 luvulla loppiaistorttuun kätkettiin onnea tuomaan aito papu =la fêve, joka myöhemmin muutettiin keramiikkahahmoksi. Naapurini mukaan kakkuun on voitu piilottaa myös manteli, vrt. meikäläisten joulupuuro.

   Poista
 4. Siis sielläkin on tuo tapa piilottaa torttuun jotakin. Törmäsin kyseiseen tapaan aikoinaan Kiovassa. Siellä se liittyi uuteen vuoteen eikä piiraisiin piilotettu esineitä, vaan lappusia teksteineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paperilaput ovatkin paljon hammasystävällisempiä kuin nuo keramiikkahahmot, joiden kanssa on oltava tosi varovainen. Kyllä manteli joulupuurossa on mieluisin onnen tuoja.

   Poista
 5. Tarkentaisin vain esille otettua BB:n Ranskasta lähdön ja Lyonin elefanttien yhteyttä. BB:n päätöksen taustalla on varmaan moniakin syitä, mutta malja vuotaa ehkä nyt yli.
  Ongelma on todellinen: tuberkuloosia sairastavia eläimiä ei hoideta, elinolot ovat surkeat, mikä juuri aiheuttaa sairastumista, eläimet ovat totaalisen traumatisoituneita. Muitakin pitkiä matkoja vaeltavia suuria eläimiä on ahtaissa tiloissa ns. eläintarhassa.
  Toivon, että BB:n myötä asialle tullut mitättömän vähäinen julkisuus saisi aikaan muutoksia, parannuksia.
  Ihmisethän eläinten hyvinvoinnin mahdollistavat, jos haluavat.
  paskeriville

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikea sanoa, onko eläintensuojeluun koko sydämestään antautuneen BB:n Venäjälle muutto oikea ratkaisu norsujen auttamiseksi. Toisaalta ymmärtää miten epätoivoinen hän on asiansa puolesta. Jospa tämä hänen hätähuutonsa herättelisi päättäjiä parantamaan eläintarhoihin vangittujen eläinparkojen oloja.

   Poista
 6. Vaikka Loppiainen on kirkkohistoriallisesti suuri juhla, niin kummallista kyllä, ettei siihen täällä ole liitetty mitään sen erikoisempaa, mitä pyhäpäivä sinällään. Vaikkapa vaan jotain pakanallistakin.
  Sinulle rupeaa kertymään onnen amuletteja. Onneahan aina tarvitaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessa Loppiainen taitaa olla vain yksi vuoden vapaapäivistä, joka tänä vuonna sattui vielä sunnuntaille. Täällä ranskalaiseen tapaan juhliin liittyy useimmiten jonkinlainen herkuttelu. Niinpä näitä Loppiaisen leivonnaisia, la galette/, la brioche/la couronne/ le gâteu des rois saa kaupoista koko tammikuun ajan. Taas eilen meille tarjottiin la couronne des rois-pullaa. Se oli tuoretta ja hyvää, nyt pienen onnen amuletin vuorostaan sai monsieur Simpukka.

   Poista
 7. Tuskinpa BB Venajalle muuttaa, mutta onhan hanenkin otettava kaikki mahdollisuudet mukaan taistelussaan elainten puolesta. Nostaisin hanelle hattua jos sellaista kayttaisin, silla han taistelee ideoittensa puolesta.
  Depardieusta taas, ymmarran etta han on loukkaantunut kaikesta mita hanesta ovat ministerit sanoneet. Miksi hanta yksin haukutaan, kun taas annetaan Sveitsiin muuttaneille tennikssnpelaajille kunniamerkit? Ehka syysta etta Depardieu kannatti entista presidenttia, ja tennistahdet ovat enemman nykyisen puolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovin monenlaisten keskustelujen kohteena ovat nämä julkisuuden henkilöt olleet viime aikoina. Toivottavasti pahin mediamyrsky heidän ympärillään laantuu ja he saavat jatkaa rauhassa elämäänsä. He molemmat ovat olleet kauan ranskalaisia suosikkinäyttelijöitäni ja luultavasti osittain heidän ansiostaan minäkin katselen nyt maailmanmenoa Ranskasta käsin.

   Poista
 8. Onnea kuningattarelle!
  Depardieusta en tohdi sanoa muuta kuin että mies näyttää olevan terveytensä puolesta huonossa kunnossa. Säikähdin vallan. Lempinäyttelijäni, uskomattoman hienoja rooleja uransa aikana tehnyt. Harmi, ettei enää ole hänen veroisiaan ohjaajia. Menee lahjakkuus hukkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, harvoin sitä saa kunnian olla kuninkaallinen.
   Kovin vauhdikkaalta ja kuluttavalta näyttää Depardieun elämänmeno, ei ihme jos terveys alkaa reistailla. Mielestäni hän on ollut näkemissäni elokuvarooleissa todella lahjakas ja karismaattinen näyttelijä.

   Poista