sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Marien kanssa lumisateessa

Mantelipuun kukkia ja lumihiutaleita
Taas tuli talvi käymään etelässä. Juuri kun mantelipuut kukkivat kauneimmillaan 110 km:n tuntivauhdilla puhaltava hyinen luoteistuuli riipii kukat oksista ja kieputtaa niitä säälimättömästi yhdessä lumihiutaleiden kanssa. Maa saa niskaansa taas valkoisen lumipeiton. Mittari ilkkuu – 6 asteen pakkasta. Almanakan mukaan pitäisi olla kevät.


Satakoon ja tuulkoon, minä pysyttelen sisällä vällyjen alla seuranani Arne Nevanlinnan kirjoittama Marie. Kirja kertoo 100-vuotiaasta ranskalaisesta naisesta, joka avioiduttuaan helsinkiläisen kirurgin kanssa muutti Suomeen. Taitavasti ja mukaansatempaavasti kirjoitettu haikea, hauska ja koskettava elämäntarina.  Samassa lauseessa kirjailija kuvaa kiehtovasti Marien lapsuutta Strasbourgissa, avioliittoa Suomessa ja nykyhetkeä suomalaisessa vanhusten hoitokodissa.  Kuitenkin lukijan on helppo pysyä tarinan mukana. Ihana kirja täynnä elämää. Luen kirjaa  hitaasti ja nautiskellen. Uskon, että tämä on niitä kirjoja, joiden ei haluaisi koskaan päättyvän ja jotka jäävät mieleen askartelemaan pitkäksi aikaa. Olen iloinen, että nappasin tämän aarteen marketin tarjouskorista Suomesta mukaani.


                           **************************************************************

6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Ihan sattumalta kirja tarttui hyppysiini. Suosittelen lämpimästi.

   Poista
 2. Minäkin voisin viihtyä Marien kanssa.
  HÖh, siellä teillä on parhaillaan enemmän pakkasta, mitä minun mittärini näyttää. Lumisade on yhteinen ja parhaillaan tulee oikein tuiskun kanssa. Siellä lumisade vaan kiihdyttää kevään tuloa, täällä ei vielä niinkään, tykyt tosin putoaa puista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marien seurassa ei ehdi pitkästyä, saa kokea monenlaista. Välähdyksiä Suomen, Ranskan ja Saksankin historiasta, vanhuuden yksinäisyyttä, unohtuneita asioita ja muistoja.
   Aurinko tuli ja sulatti lumet, mutta kuutamoyötä vietämme pakkaslukemissa. Pihalla sudet ulvovat kohti kuuta tai ehkä siellä metelöivät kulmakunnan kissat.

   Poista
 3. Marie on kyllä upea, yksi viime vuoden mieleenpainuvimmista lukukokemuksista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, sinäkin pidit kirjasta. Marie teki kyllä vaikutuksen, luin sen eilen loppuun. Haikein mielin laskin kirjan käsistäni. Vielä kirjan viimeinen lause hätkähdytti ja herätti muistot...

   Poista