torstai 15. elokuuta 2013

Rikas mies jos oisin

Lyijynharmaat laineet ajavat toisiaan takaa, pilvet roikkuvat putoamaisillaan veden yllä. Aurinko pilvien takana muistelee kesää - niin minäkin.

Muistan pilvipoutaisen lämpimän sunnuntai-iltapäivän kesäteatterissa lehtipuiden katveessa järven rannalla. Katsojat vietiin pieneen Anatevkan kylään tsaarin ajan Venäjälle seuraamaan kylän juutalaisasukkaiden elämää. Tutuksi tulivat hurmaava maitokuski Tevje, hänen viisas vaimonsa ja tyttärien naimakaupat iloineen ja suruineen. Esityksen osajako oli kohdallaan, samoin lavastus ja puvustus. Orkesteri teki kiitettävää työtä. Musikaalin laulut ja vauhdikkaat tanssit olivat nautinnollista kuultavaa ja nähtävää.  Tevjen riemukas irrottelu laulussa ”rikas mies jos oisin” kirvoitti yleisössä makeat naurut, koskettava ”nousee päivä, laskee päivä” sai naiskatsojat pyyhkimään kyyneliä. Tarina päättyi haikeaan hyvästijättöön kotikylälle juutalaisten joutuessa lähtemään maanpakoon.

 ”Viulunsoittaja katolla”- kesäteatterimusikaali oli yksi kesän huippuhetkistä. Esitys tempasi mukaansa niin, että kertaakaan ei puupenkki tuntunut kovalta koko aikana.

                                       ***************************************

8 kommenttia:

 1. Minäkin olen nähnyt tämän näytelmän useasti teatterissa (niin kesä- kuin kaupunginteatterissa) ja olen hankkinut sen itselleni myös dvd:nä. Telkustakin olen nähnyt elokuvan pariin kertaan. Kummallista, mutta en osaa kyllästyä siihen ollenkaan. Nuo samaiset laulut saavat ihon kananlihalle ja kyyneleet nousemaan silmiin. Upea musikaali!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen nähnyt viulunsoittajan teatterissa ja pari kertaa TV:ssä, kuunnellut tuttuja lauluja CD-levyltä. Ei niihin kyllästy.
   Kesäteatterissa, vajaan metrin päässä tapahtumista, annoin itselleni luvan eläytyä esitykseen, unohdin ympäristön ja nautin. Sama fiilis oli esiintyjilläkin, jotka näytelmän jälkeen ottivat hymyillen vastaan katsojien halauksia.

   Poista
 2. Hienot kesäteatteri esitykset olet nähnyt. ne on Suomen suven parasta natia. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieman nolona pitää tunnustaa, että taidan olla vieläkin, yli kuukauden jälkeen, haltioissani esityksestä.
   Oikein mukavaa viikonloppua sinullekin.
   Itselläni on luvassa leppoisa ilta hyvien ystävien seurassa, riemukas päivä pikkuväen vauhdissa ja sunnuntaina ehkä juhlavampi ruokailu.

   Poista
 3. Jotkin musikaalit säilyvät ikivihreinä. Tämä on yksi niistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain. Unohtumaton musikaali, mainio esitys, bravo Pielaveden kesäteatteri.

   Poista
 4. Itseltä taisi jäädä kulttuurinautinnot tältä kesältä väliin, vaikka pruukaankin kesäteatterissa käydä, kun kohalle sattuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä tämä kesä oli enemmän luontokesä kuin kulttuurikesä. Luonnon hiljaisuus ja rauha kiehtoi enemmän kuin väenpaljous.

   Poista