maanantai 13. lokakuuta 2014

Tuokioita syysmatkalta

Lokakuun alun hellejakso Etelä-Ranskassa sai lumisista maisemista lähteneet ”muuttolinnut” läähättämään ja hakeutumaan sisätiloihin ikkunaluukkujen taakse suojaan kuumien iltapäivien paahteelta. Vain aamun varhaiset tunnit ja auringonlaskun aika on käytetty ulkona olemiseen. Poikkeuksina ovat olleet retket meren rannalle. Sääennustuksen mukaan tämä viikko taitaa alkaa viileämmissä mittarilukemissa.

syksyinen pieni puutarhani
Ei kuitenkaan niin viileissä kuin oli lähtö kesäpesän räntäsateesta. Edellisenä päivänä satanut lumi verhosi tienpenkkoja, kolea tuuli saatteli lähtijöitä kun suljimme kesäkodin oven. Silti oli haikea lähteä, jättää jäähyväiset kesälle.
Matkalla Turkuun poikkesimme hyvästelemään työ- ja koulupäivän jälkeistä arkeaan elävää tyttären perhettä. Vaihdoimme kuulumisia mutustellen makoisaa sienipiirakka teen kera. Hyvän matkan toivotuksin jatkoimme kulkuamme. He läksivät harrastusten pariin, tytär joogaan, vävy vanhempainiltaan, lapsista yksi ratsastamaan, toinen lenkille.

Näkemiin kesäpesä
Turun satamassa nousimme uuteen, hienoon Viking Grace-laivaan. Se on moderni ja ympäristöystävällinen iso alus. Polttoaineena se käyttää nesteytettyä maakaasua. Laivan aallonmuodostus ja äänimelu on vähäistä, onhan se suunniteltu kulkemaan saaristossa. Todellakin hiljaista ja tasaista oli laivan kulku. Ilta-aterian jälkeen hytin vuode tuntui mukavalta ja nukahdimme nopeasti. Muutaman tunnin kuluttua heräsin säikähtäen aikamoiseen jyrinään ja paukkeeseen, koko alus tärisi ja vapisi. Ensimmäinen ajatus oli, että se törmäsi toiseen laivaan tai ajoi karille. Herätin hädissäni miehen sikeästä unesta. Hän vain totesi, että taisimme tulla Maarianhaminaan, käänsi kylkeään ja jatkoi uniaan. Ajattelin, että ehkä hyttimme sijaitsi jossakin laivan valtavien jarrujen lähellä, niistä kai syntyi pelottava meteli.
Auringon noustessa purppurapilvistä ajoimme laivasta Tukholman aamuliikenteeseen ja pian kohti etelää. Monilta matkoilta tutut maisemat vilahtelivat ohi. Totesin, että ruskan värejä ei vielä luonnossa näkynyt, ihan kesältä näytti. Ohitimme Vättern-järven, jossa vaahtopäiset siniset aallot ajoivat takaa toisiaan ja tuuli ravisteli rannan lehtipuita.
Olimme laivalla juoneet aamukahvit, mutta muutaman ajotunnin jälkeen olisi kahvikupponen taas maistunut. Kolmelle huoltoasemalle yritimme kahville, mutta ilman jäimme. Ensimmäinen, johon yritimme oli muutettu kokonaan hampurilaispaikaksi, jossa kahvin sai vain hampurilaisen jälkiruokana. Seuraava paikka oli lopettanut toimintansa, mutta jättänyt opastekyltit tien varteen. Kolmannessa jonotti kahvia kaksi linja-autollista väkeä, jätimme senkin taaksemme. Lopetimme kahvipaikan etsimisen. Pari tuntia ajettuamme tulimme Helsingborgin satamaan, jossa ajoimme Ruotsin ja Tanskan välillä liikennöivälle autolautalle. Siellä kahviossa ystävällinen neitonen jauhoi myllyssä kahvinpavut ja valmisti niistä päivän parhaan kahvin. Totesimme sitä siemaillessamme, että hyvää kannatti odottaa.
Kahvin virkistäminä matka jatkui läpi tihkusateisen Tanskan ja tulimme Saksaan menevälle lautalle. Merimatkan käytimme ruokailuun. Erittäin maukas gulassikeitto ja lämmin sämpylä hiljaisessa ravintolassa maistuivat näille kulkijoille.
Yöpaikaksi olimme varanneet Saksasta joltakin edelliseltä syysmatkalta tutun lomahuoneiston. Majapaikan emäntä kertoi muistavansa meidät ja otti lämpimästi vastaan kuin vanhat tuttavat.

Jatkuu….

                            *************************************************************

12 kommenttia:

 1. Mukava, kun kuvailet matkaa myös. Ajaminen on asia sinänsä. Siinä ehtii hyvästellä sen mistä lähti ja suunnata perille tuloon mielessäänkin. Ja matkallahan voi olla aina seikkailun tuntua, vaikka tutuksi käynyttäkin reittiä. Lentäen siirtymä käy liian nopeasti, eikö totta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta on, että lentäen ei ehdi kokonaan mukaan. Kestää aikansa ennen kuin tietää tulleensa perille, vaikka paikka olisi ennestään tuttu. Eiväthän ne automatkat koskaan ole samanlaisia, vaikka tie onkin jo tutuksi tullut. Yllätyksiä sattuu joka matkalla.

   Poista
 2. Pohjoismaat tuntuvat olevan lähes saaria. Monta lauttamatkaa ennen Manner-Eurooppaa. Lauttamatkat taitavat olla mukavia lepohetkiä autossa istumiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lauttamatkat Eurooppaan ajettaessa tarjoavat todellakin tarpeellisia lepohetkiä.
   Näin sesongin ulkopuolella lautoilla on hyvin tilaa, eikä tarvitse missään jonotella.

   Poista
 3. Elämme hyvää ja aika vaurasta aikaa matkustellen ympäriinsä ja nauttien kauniista luonnosta ja kauneista kaupungeista ja hyvän ruuan ääressä matkalla jonnekin ja tämä kaikki on Hyvän luojan tuomaa hyvyyttä meille tännekin Pohjolaan ja tässä käy ilmi raamatun sana,kun näet kaikien puitten lehdissä ,niin tietäkää,että kesä on lähelle myös viini puu Israelin varuatumen tuo tuon 1000 vuotisen kesän ajan mieleen aivan joittenkien vuosien odotuksine ,kiitos ja siunausta,keijo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikesta koetusta ja nähdystä kauniista voi olla vain kiitollinen.

   Poista
 4. Käväisen juuri Suomessa ja risteilyllä Tukholmaan Viking Amorellalla. Sama juttu meilläkin tuon metelin kanssa. Heräsimme siihen ja luulimme olevamme kivillä tms., sen valtavan metelin vuoksi. No, hyvin meni ja Maarianhaminan jälkeen oli hiljaista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yön hiljaisuudessa tuo meteli tosiaan säikäytti ihan kunnolla.
   Tukholmaan tullessa en huomannut laivassa samanlaista ryskettä ja tärinää. Voi ehkä johtua siitäkin, että olimme siinä vaiheessa aamukahvilla yläkannella tai jo menossa autokannelle.

   Poista
 5. Matkantekonne vaikuttaa todella miellyttävältä : ) Matkustamisesta saa niitä tuhansia muistoja, joita mietiskellä sitten moneen kertaan ja mukava, että kerrot niistä meillekin : ) Kaunis on pikku puutarhasi,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mayo, kiva jos tykkäät. Mukava matkoja ja niiden sattumuksia on muistella.
   Koko elämähän on eräänlaista matkantekoa kohti tuntematonta päämäärää.

   Poista
 6. Matkakertomukset on mukavaa luettavaa. Niitä lukiessa ikäänkuin itsekin siirtyy paikasat toiseen.
  Vieläkö siellä helle kiusaa? Täällä on lumet ja pakkaset, molempia sopivasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt tuntuu hellejakso täällä vihdoinkin päättyneen. Raikas tuuli puhaltelee ja mittari näyttää +15 astetta.
   Ilmeisesti oikea luminen talvi on tullut sinne sinisille vaaraoille.

   Poista