lauantai 11. helmikuuta 2017

Pitäisikö olla huolissaan

Minulla on tosi vaatimaton facebook-tili. Se on lähinnä lasten, lastenlasten, muutaman muun sukulaisen ja tutun kanssa viestittelyä varten. Monikaan heistä kun ei enää käytä sähköpostia. Syksyn aikana alkoi facebookiin tulla kaveripyyntöjä amerikkalaisilta sotaherroilta. Kovin olivat komeita ja arvokkaan näköisiä mitalit rintapielissään. Aluksi ajattelin, että ovat varmaan vahingossa eksyneet sivulleni ja enempää ajattelematta torjuin pyynnöt. Muutaman viikon kuluttua tuli taas eräältä sympaattisen näköiseltä majurilta kaveripyyntö. Näytin miehellenikin sotilashenkilön kuvaa ja epäluuloinen kun olen, arvelin, että onkohan tässä takana joku Salaisen palvelun juoni. Miehen mielestä tuskin mikään vakoilujärjestö on minusta kiinnostunut. Silti torjuin sitten tämänkin unelmien prinssin kaveripyynnön.
Mikä helpotus olikaan sitten vuoden lopulla lehdistä lukea, että asialla olivat tällä kertaa ihan rehelliset rahahuijarit, eikä mikään CIA. Harmillista kuitenkin, että nämä rikolliset onnistuivat valepersoonien kuvien avulla petkuttamaan rahaa hyväuskoisilta suomalaisnaisilta.
Se ongelma kohdaltani on ratkennut. Nyt sen sijaan hämmästelen Bloggerin tilastoja. Sen mukaan blogissani kävijöiden määrä on moninkertaistunut loppuvuodesta. Mikä merkillisintä, valtaosa kävijöistä on Bloggerin kartan mukaan USA:sta, ihan sieltä Alaskasta lähtien maan eteläosiin asti. Ihmettelen vain miten suomenkielinen, erittäin harvoin päivittyvä tylsä blogi voi kiinnostaa niin suurta joukkoa. Olisikohan mielenkiinnon syy mainio Google-kääntäjä. Ainakin ranskankielestä suomeksi kääntäessä se osaa tehdä vallan ihmeellisiä tarinoita.  Ehkä se voi yhtä hyvin onnistua suomesta englanniksi satuillessaan. Luultavasti kyseessä on vain joku Bloggerin tilastoharha haamulukijoista.


                                         *****************************************

21 kommenttia:

  1. Kuinkas osuikaan kirjoituksesi, juuri tänään luin erään surullisen kertomuksen naisesta joka tuli kenraalimajurin huijaamaksi todennäköisesti facebookissa. Hän ei alkuun pehmennyt miehelle, mutta mies osasi niin hyvin lumota naisen suitsutuksillaan että nainen lankesi lopulta ansaan. Häneltä kenraalimajuri sai lypsettyä 200 000 euroa.
    Rikollisryhmähän näitä huijauksia tekee, ei yksi henkilö.
    Naamakirjassa olevat kasvot voi olla ihan kenen vaan, eikä välttämättä sen ihanan prinssin tai prinsessan johon nainen lankeaa.

    Kyllä blogisi on mielenkiintoinen, että voikin olla paljon kävijöitä.

    VastaaPoista
  2. ...unohtui mainita että toki myös mies voi langeta olemattomaan fantasia henkilöön yhtälailla kuin nainenkin..;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitavia täytyy noiden huijariliigojen olla, että saavat ihmiset uskomaan tarinoitaan ja onnistuvat huijaamaan suuria rahasummia. Luulen, että rahat on lopullisesti menetetty, eikä rikollisia saada koskaan kiinni.
      Kiitos kohteliaisuudesta, mutta en oikein usko yhtäkkiseen kävijöiden lisääntymiseen, pikemminkin johonkin outoon tilastoharhaan tai robottien vehkeilyihin.

      Poista
  3. Mulla blogiin alkoit tulla ihmeellisiä kommentointeja jostain ulkomailta lähinnä tuntui itä-aasian suunnasta tulevan. Laitoin asetuksiin rajoituksen jolla vain rekisteröityneet käyttäjät saavat kommentoida. Sillä lailla sain ne loppumaan eikä ole tullut takaisin vaikka olen poistanut rajoituksen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä on jo aikaa kun blogiini alkoi tulla ilmeisesti robottien lähettämiä kommentteja. Otin lyhyeksi aikaa käyttöön sanavahvistuksen ja siihen loppuivat omituiset kommentit.

      Poista
  4. Olen myös ihmetellyt kävijöitä. Jokin aika sitten blogiini tuli muutamana päivänä Venäjältä tuhannesta neljääntuhanteen kävijää päivittäin. Tulkitsin asian niin , että joku oli kääntänyt kirjoitukseni ja levitti muille kiinnostuneille. Tai sitten yrittivät kaapata blogin johonkin heh heh trollitehtailuun...;)
    Yksittäisiä kävijöitä on maista, joista en tiedä mitään, Burkina Fasosta ja Mauritiukselta. Suomalaisia on tietty kaikkialla maailmassa ja myös suomen opiskelijoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihmeellinen maailma on tämä Blogistania.
      Venäjällä suomenkielisessä blogissa 4000 kävijää päivässä, hurja määrä. Eipä ihme että alkoi epäilyttää.
      Vaikka olemme pieni kansa, meitä suomalaisia riittää maailman joka kolkkaan.

      Poista
  5. Minulle tulee silloin tällöin Facebook-kutsuja tekaistuista profiileista. Oletan että huijarit ovat tempaisseet kuvia oikeista profiileista ja runoilevat niiden ympärille nimen ja "tietoja" asuinpaikasta yms. En lähde vastailemaan, poistan kaikki tuntemattomien pyynnöt. Epäilemättä oma kuvani on jossain päin maailmaa tekaistulla henkilöllisyydellä pyydystämässä höynäytttäviä uhreja ansaan. Kurjaa :(

    Blogiani on kerran lähestynyt joku joka muka halusi minut yhteistyökumppaniksi pelejä mainostamaan. Minun olisi pitänyt kirjoittaa artikkeli josta minulle olisi maksettu. Nimimerkki Lily näitä minulle ehdotteli meilitse, käytti lähes täydellistä suomea. Verot oli kuulemma jo maksettu kirjoituspalkkiosta koska hänen firmansa oli Malilla (tai vastaavassa kaukaisessa paikassa). Tuntui kauhean vahvasti petokselta. Kieltäydyin kohteliaasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt vallitsee FB:ssa taas normaali hiljaisuus, vain muutama yksityisviesti kuulumisista on tuttujen kesken vaihdettu.
      Kommentistasi profiilikuvasta tuli mieleeni vaihtaa oma kuvani johonkin Mikkihiiren tai Muumipeikon kuvaan, jolla tuskin kukaan pääsisi huijaamaan rahaa keneltäkään.
      Varovaisuus on viisautta.

      Poista
  6. Tämä on tärkeä tieto jakaa aina eteen päin: älä lankea mieheen - tai mihinkään - joka vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta. Se ei ole muuta kuin ansa.
    Mieheni, joka on IT-alan ammattilainen, sanoo, että robotit kylvävät näitä erilaisia tarjouksia kaikkiin löytämiinsä aukkoihin nettisivustojen suojauksissa. Usein ne naamioidaan yksityishenkilöiltä tulleiksi viesteiksi.
    Yksinäisyyden tunnetta tai seikkailunhaluaan ei kannata hoitaa näillä turuilla ja toreilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen täysin samaa mieltä tärkeästä ja hyvästä säännöstä olla lankeamatta mihinkään, joka vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta.
      IT-alan ammattilaisen sanomaan kannattaa uskoa.
      Tietokoneellani pitäisi olla vahva turvallisuussuoja. Silti joskus epäilyttää, että omilla hölmöilyilläni saatan jotenkin rikkoa sitä.

      Poista
  7. Minäkin pelästyin niitä upseerikavereita FB:ssa, poistin kaikki kaveripyynnöt ja lopetin FB:ssa "tykkäämiset". En voinut kokonaan sulkea naamakirjaa kun tarvitsen oman pitäjän tiedotepäivityksiä koska meillä lehti ilmestyy vain kerran viikossa. Ystävät saavat siis minuun yhteyden yksityisviestin kautta tai e-maililla.

    Varuillaan kannattaa aina olla, maailmassa on niin paljon petollisuutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jalat maassa asenteella on hyvä suhtautua epäluuloisesti näihin täysin tuntemattomien ulkomailla asuvien ihmisten kaveripyyntöihin.
      Kuten kirjoitit, kannattaa olla varuillaan.

      Poista
  8. Huomaan myös vaalien läheisyyden FB:ssani. Jos olen sattunut tykkämään jonkun kaverini jakamasta poliitikon päivityksestä, eiköhän vaan tule kohta kaveripyyntö. Mun periaatteeni on kuitenkin, että en ota kavereiksi muita kuin henkilökohtaisia tuttavia. Enkä tunne ulkomaalaisia komistuksia ....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaalien alla äänten kalasteluissa taitavat kaikki keinot olla sallittuja, jopa hieman räikeätkin.
      Roskikseen joutuivat minultakin kaikki komeat Amerikan upseerit.

      Poista
  9. Kummallisia ystäväpyyntöjä minäkin saan. Vastaamatta jätän.s-postia tuntemattomista osoitteista en edes avaa. Varovaisuus on varminta. Minä uskon kyllä, että vallan hyvin blogiasi luetaan joka puolella maailmaa. Päivityksesi ovat aina odotettuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tietää, että on monta muutakin, joilla on samanlaisia kokemuksia näistä oudoista kaveripyynnöistä.
      Kiitos mieltä lämmittävistä sanoistasi, mutta epäilen kuitenkin kävijämäärien suuruutta.

      Poista
  10. Kop kop kop... minullakin on piep ja vaatimaton FB-sivu, jonne kyllä kirjoita kuulumisianikaan, muutaman kuvan heitän silloin tällöin. Mutta eipä minua ole kukaan lähestynytkään. En myöskään koskaan, ikinä voi ymmärtää, kuinka joku lankeaa johonkin tuntemattomaan, tai muuten vain kirjekaveriin niin, että antaa rahaa "lainaksi" tai avuksi. Se kuulostaa niin epätoivoisalta.
    Muutaman kerran on Venäjältä tai USAlta katsottu blogiani päivän mittaan jotain 800 kertaa, mutta niin tapahtuu onneksi vain harvoin. Vaikka otsikossani on englanninkieltäkin. Minä en taida onneksi kiinnostaa heitä robotteja kovin.. :). Mutta silti kop kop kop, eihän sitä koskaan tiedä, etenkin kun lukee teidän kaikkien kokemuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hiljaiseksi muuttui FB-sivu, ei ole uusia kaveripyyntöjä tuntemattomilta tullut.
      Mutta eihän sitä voi tietää millaisia uusia hyökkäyksiä on suunnitteilla, joten parasta on se kop kop kop.

      Poista
  11. Ihmettelen kuinka huijatuksi tulleet eivät ole huomanneet uutisointia ihan vastaavanlaisista tapauksista. Niitä on ollut useampi tapaus lyhyen ajan sisällä. Sitten kun lopulta ymmärtävät tulleensa huijatuiksi, niin aletaan syyttää pankkia ja poliisia tyyliin "miksi pankki ei estänyt rahansiirtoja, miksi poliisi ei tutki."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se valitettavasti on, että osa huijatuista nuolee pettyneenä ja nolona haavojaan hiljaisuudessa, osa yrittää vierittää syyn viranomaisille.
      Taidan olla aika epäluuloinen tyyppi, koska hälytyskellot kilahtivat heti ensimmäisen sotaherran kuvan kohdalla.

      Poista