torstai 8. joulukuuta 2016

Menninkäisten päivä


Tänään Carcassonnessa aurinko nousi kello 8.10 ja laskee kello 17.15. Päivän pituus on 9 tuntia 5 minuuttia.
Joulukuun ensimmäinen viikko täällä on ollut vähätuulinen. Auringon silmiä häikäisevät säteet ja lempeä lämpö on herätellyt marraskuussa talviuneen torkahtaneen suomalaisen menninkäisen.

Bellikset kurkottavat kohti joulukuun aurinkoa
Veden äärelle Suomen itsenäisyyspäivää viettämään teki menninkäisen mieli. Edellinen käynti järvellä oli ollut hieman levotonta poukkoilua kävelytiellä väen paljoudessa. Piti olla valppaana, ettei jäänyt lastenvaunujen tai polkupyörien alle, sotkeutunut koirien hihnoihin tai hölkkääjien jalkoihin.


Nyt järvellä vallitsi rauha ja hiljaisuus. Sitä hiljaisuutta eivät menninkäiset halunneet rikkoa, kumpikin tallusteli omissa mietteissään. Huomasin, että levähdyspenkillä vaihdettu muutama sana tapahtui lähes kuiskaten.

Prinsessa Ruususen linna järven takana nauttii talviunistaan
Kaupunkiin saa joulu tulla. Jouluvalot on sytytetty, luistinrata värivaloineen ja musiikkeineen torille jäädytetty, joulukojuista leijailee tummuvaan iltaan kuuman viinin tuoksu. Ostoskadun liikkeissä riittää asiakkaita. Lämmin sää on houkutellut katukahvilat täyteen istujia. Poliisipartiot kiertelevät kaduilla.


Puistoon on rakennettu joulumaa, missä myös soitto soi, muoviset porotokat kuljettavat riemusta kiljuvia lapsia huimaa vauhtia mäeltä mäelle. Vähän pienemmät taaperot matkustavat ympyrää kiertävässä minijunassa vilkutellen ilahtuneina aina kun näkevät radan varrella seisovat aikuisensa. On valtava maailmanpyörä, liukumäkiä, erilaisia karusellejä, makeis- ja leivonnais- ja viinikojuja, valkoiseksi huurrutettuja kuusikujia. Joulumaassa partioivat myös valppaat poliisit. Salakavala terrorismin uhka leijuu pimeissä varjoissa.Meteli ja välkkyvät valot jäävät taakse. Menemme kotiin katua, jonka varrella olevan vanhan kirkon tornista helisee kauniisti pienten kellojen soittamana harras ”Oi jouluyö”. Menninkäisillä on turvallinen olo.

                               *************************************************


12 kommenttia:

 1. Ihanaa aikaa tämä jouluntienoo. Kiva että teilläkin on lapsille järjestetty iloa ja joulun taikaa. Valkoiseksi huurrutetut kuusikujat kuulostavat hurmaavilta.

  Oi, onko teillä belliksiä luonnonvaraisina? Minulla on joskus ollut pihassa, minne lie hävinneet. Pääsisinpä nyppäämään noiden joukosta muutaman niin istuttaisin meille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon on lapsille järjestetty huveja koko joulukuun ajaksi. Joulumaan ja luistinradan lisäksi kolmannelle aukiolle viikonloppuna avataan suosittu kotieläintarha.
   Kyllä nuo koko talven kukkivat söpöt valkoiset ja vaaleanpunaiset bellikset ovat ihan luonnon kukkasia teiden ja polkujen varsilla.

   Poista
 2. Kyllä joulun ympäristösi on niin toisesta maailmasta, jos vertaan omaani. Tuo tivoli on niin kaukana joulun ajatuksista, mutta bellikset, rauhaisa järvimaisema, kotikadun tunnelma.
  Hyvää joulun alusaikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos aimarii, samoin sinulle oikein hyvää joulun odotusta.
   Lämpimät kiitokset blogiisi päivittäin ilmestyvästä joulukalenterista, jonka avaan ensimmäisenä kun menen tietokoneelle.
   Luulen, että talvinen joulumaisema hohtavine hankineen asuu syvällä suomalaisen sisällä, olipa hän sitten missäpäin maailmaa tahansa.

   Poista
 3. Ilmansaasteet eivät näytä teidän pikkukaupunkiinne yltävän,ja rauhallisiakin paikkoja löytyy ilman jouluriehaa. Bellikset kukkivat täälläkin. Mukavaa joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että viinitarhojen ja mäntymetsien ympäröimä tuulinen kaupunki saa hengittää melko raikasta ilmaa. Lähellä ei ole saastuttavaa teollisuutta, eikä valtavasti liikennettäkään.
   Leppoisaa joulun alusaikaa sinullekin.

   Poista
 4. On kyllä erilaiset joulupuitteet. Mutta syntyyhän joulumieli muustakin kuin ulkoisista elementeistä, niin kuin joululauluista.
  Siellä päivän pituus on kolminkertainen (Kuusamo 3 h)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovin kaupalliselta ja karnevaalimaiselta vaikuttaa joulunaika täällä. Mutta kuten kirjoitit, sen kaiken hulinan voi sulkea pois ja löytää joulumielen vaikkapa kynttilän liekistä ja kauniista musiikista.
   Parasta täällä onkin valon määrä.

   Poista
 5. Tuolla hiljaisen ja rauhallisen järven rannalla myös viihtyisin, en kaupungin humussa. Ihana kuva!

  Hyvä on että lapsille järjestetään Heitä kiinnostavia mukavia vapaa-ajanvietto mahdollisuuksia.
  Elämän on jatkuttava vaikka vaaroja on....poliisien valvovat silmät on tarpeen.

  Kyllä on kaunista kasvua, niin vihreänä on vielä lehdet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liplatus, kiva että pidit mielimaisemastani. Tuo järvi männikkörantoineen on paras paikka rauhoittua ja nauttia luonnon kauneudesta.
   Vaikka lehdet ovat puista karisseet, ruohikot ovat kauniin syvänvihreitä.

   Poista
 6. Kirjoitat niin elävästi, että sitä on todella ilo lukea. Linna on kiehtova ja aivan oikein: se on Prinsessa Ruususen linna. Kaunis maa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mayo, suurkiitos mieltä lämmittävistä kauniista sanoistasi.

   Poista