sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

Pikku prinssin ja ketun tapaaminen perhelomalla EspanjassaMäntymetsän laidassa sijaitsevan valkoisen lomatalon uima-allas on ollut nuoren väen kiivaassa käytössä matkan jokaisena päivänä. Ihot on voideltu moneen kertaan korkein suojakertoimin, silti aurinko on päässyt punaamaan innokkaiden uimarien selkää ja olkapäitä.  Maustamattoman jogurtin iholle sively iltapuhteella on rauhoittanut pahimmat polttelut ja sallinut rauhaisat yöunet kohti uutta uintipäivää.
Vanhempi väki on mielistynyt rauhallisiin iltakävelyihin meren tuntumassa. Joinakin iltoina on poikettu rantakahvilaan kylmien juomien houkuttelemina. Mukava on myös istahtaa puiden varjoon auringon laskun aikaan. Eräänä iltana nuori mies tuli viereiselle penkille näppäilemään kitaraansa. Lähellä olevat penkit täyttyivät kuulijoista. Voiko täydellisempää lomatunnelmaa enää olla.
Tapasimme myös erään suosikkikirjani hahmoja rannalla. Siellä ne katselivat merelle, pikku prinssi paaden päällä istumassa ja kettu pienen matkan päässä rappusilla. Uimareita ne eivät meressä nähneet, koska polttavat meduusat ovat levittäytyneet rantavesiin uimista estämään.
ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY: PIKKU PRINSSI
-  Hyvää päivää, sanoi kettu.
-  Hyvää päivää, vastasi kohteliaasti pikku prinssi, joka kääntyi katsomaan, mutta ei nähnyt ketään.
-  Minä olen täällä, sanoi ääni omenapuun alta…
-  Kuka sinä olet? pikku prinssi kysyi. Olet hyvin sievä…
- Minä olen kettu, sanoi kettu
- Tule leikkimään kanssani, pikku prinssi ehdotti. Olen niin surullinen…
– En voi leikkiä kanssasi, sillä minua ei ole kesytetty.
– Ai! Anteeksi, sanoi pikku prinssi. Mutta hetken mietittyään hän lisäsi:
– Mitä tarkoittaa kesytetty?
– Kesytetty on sama kuin solmia siteitä..
– Solmia siteitä?
– Aivan niin, sanoi kettu. Nyt sinä et ole minulle vielä muuta kuin aivan samanlainen pieni poika kuin satatuhatta muuta pikkupoikaa.. Enkä minä tarvitse sinua. Sen enempää kuin sinäkään tarvitset minua. Minä en ole sinulle kuin kettu, samanlainen kuin satatuhatta muuta. Mutta jos sinä kesytät minut, niin me tarvitsemme toinen toisiamme. Sinusta tulee minulle ainoa maailmassa. Ja minusta tulee sinulle ainoa maailmassa.
– Ahaa, Alan ymmärtää sanoi pikku prinssi. On eräs kukka… luulen, että se on kesyttänyt minut…
– Saattaa olla, kettu sanoi. Maan päällä sattuu kaikenlaista…
– Elämäni on yksitoikkoista. Ikävystyn vähitellen. Mutta jos sinä kesyttäisit minut, tulisi elämäni aurinkoiseksi. Oppisin tuntemaan äänen, joka olisi erilainen kuin kaikki muut. Muut askeleet saavat minut ryömimään maan sisään. Sinun askeleesi kutsuisivat kuopastani kuten ihana soitto. Ja katso! Näetkö tuolla vehnäpellot? Minä en syö leipää. Vehnä on minulle tarpeetonta. Ja se on murheellista. Mutta sinulla on kullankeltaiset hiukset. Olisi ihanaa kun kesyttäisit minut! Vehnä, joka on kullankeltaista, muistuttaisi minua sinusta. Ja rakastaisin tuulen suhinaa vehnäpellossa… Kettu vaikeni, ja katseli kauan pikku prinssiä.
– Ole hyvä… kesytä minut! se sanoi.
– Kyllähän minä mielelläni, pikku prinssi vastasi, mutta minulla ei ole paljon aikaa. Minun täytyy löytää ystäviä ja oppia tuntemaan paljon asioita.
– Ei voi tuntea muuta kuin sen, minkä itse on kesyttänyt, kettu sanoi. Ihmisillä ei ole enää aikaa tuntea mitään. He ostavat kaupoista valmiiksi tehtyjä tavaroita. Mutta kun kaupoissa ei myydä ystäviä, niin ei ihmisillä enää niitä ole. Kesytä minut, jos kerran haluat ystävän!
– Mitä minun tulee tehdä? pikku prinssi kysyi.
– Sinun täytyy olla hyvin kärsivällinen, kettu vastasi. Ensin istuudut ruohikkoon, noin, vähän etäälle minusta. Minä tarkastelen sinua, etkä sinä puhu mitään. Väärinkäsitykset johtuvat aina sanoista. Mutta päivä päivältä voit istuutua vähän lähemmäksi…
Pikku prinssi tuli takaisin seuraavana päivänä.
– Olisi ollut parempi palata samaan aikaan, sanoi kettu. Jos esimerkiksi tulet kello neljältä iltapäivällä, niin jo kolmelta alan olla onnellinen. Mitä pidemmälle kello ehtii, sitä onnellisemmaksi tulen. Kello neljän maissa alan jo hermostua ja olla levoton; saan oppia onnen hinnan! Mutta jos sinä saavut mihin aikaan hyvänsä, en voi milloinkaan tietää, koska minun pitäisi valmistaa sydämeni… täytyy olla perinteitä!
Niinpä Pikku prinssi siis kesytti ketun. Ja kun eronhetki lähestyi sanoi kettu:
– Voi…! Kuinka tulenkaan itkemään
– Se on oma syysi sanoi pikku prinssi, en minä halunnut sinulle mitään pahaa, mutta itsehän pyysit, että kesyttäisin sinut…
– Aivan niin, kettu sanoi.
– Mutta nyt alat itkeä! pikku prinssi sanoi.
– Mutta silloinhan et voittanut mitään…
– Voitinpas, sanoi kettu, voitin vehnän kultaisen värin. Voi joutua itkemään vähän jos on antanut kesyttää itsensä. Ja kettu lisäsi:
– Mene takaisin katsomaan ruusuja. Silloin ymmärrät, että omasi on aivan erilainen kuin kaikki muut maailmassa. Kun sitten tulet ottamaan minulta jäähyväisiä, niin lahjoitan sinulle erään salaisuuden.
……………
Pikku prinssi tuli taas ketun luo.
– Jää hyvästi…
– Hyvästi, kettu sanoi. Nyt saat salaisuuteni. Se on hyvin yksinkertainen: Ainoastaan sydämellään näkee hyvin. Tärkeimpiä asioita ei näe silmillä.
– Tärkeimpiä asioita ei näe silmillä, pikku prinssi toisti paremmin muistaakseen….


***********************

10 kommenttia:

 1. Ihana postaus. Tuttua tarinaa, aina uutta kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Unelma.
   Pikku prinssi on kirja, jonka jokainen lukukerta tuo uusia oivalluksia ja opetuksia elämästä.

   Poista
 2. Uima-allas kruunaa Espanjan loman ☀️

  Le petit prince ! Et le renard... mahtavaa. Nyt sainkin sinulta oivan idean ottaa esiin oma ranskankielinen Pikku prinssi - kirjani. AIon nimittäin harrastaa ranskaa kesäkuussa ja keräilen sitä varten luettavaa. Merci beaucoup.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jopa minäkin rohkenin lillumaan uima-altaaseen kun mittari näytti veden lämpötilaksi +25 astetta.
   Suloisia lukuhetkiä pikku prinssin seurassa sitten kesäkuussa!

   Poista
 3. Ihanan kesäinen postaus, ja vielä tämä Pikku Prinssi tarina. Kiitos siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Orvokki.
   Aurinko hemmotteli kesäisesti meitä koko matkan ajan.
   Pikku prinssi on yksi parhaista!

   Poista
 4. Ihanat tunnelmat sanoin ja kuvin.
  Minullakin on Pikku Prinssi-kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Seita.
   Ihanaa oli, rakkaita ihmisia ja kesäiset päivät huolta vailla.
   Pikku prinssi herkistää aina uudelleen.

   Poista
 5. Mukavia tunnelmia Espanjasta.
  Kerroin 50 oli aurinkovoiteessa Kreetalla, mutta kyllä se silti nenän muutti punaiseksi.
  Pitäisi muistaa päivän mittaan lisätä suojavoidetta, mutta unohtui.
  Veikeä patsas.
  Tuttu satu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Espanjan loma oli kaikin puolin täydellinen. Tietysti vain liian lyhyt.
   Nyt on suuntana Suomi. Saapa nähdä mitä Suomen aurinko tekee nenälle, varmuuden vuoksi mukaan lähtee voide suojakertoimella 50.

   Poista