perjantai 21. tammikuuta 2022

Kuharuoka


 Tammikuussa on näillä seuduilla ollut kunnon pakkaspäiviä ihan kuin ennen vanhaan. Eräänä sellaisena ovella kopisteli lumia kengistään punaposkinen naapuri. Oli tulossa jäältä kalaverkoiltaan ja jätti kotimatkallaan meille huurteisen, yli kilon painoisen kuhan. Mitään maksua ei tuomisestaan huolinut, tuumasi vain lähtiessään, että toivottavasti maistuu. Seuraavalla kauppareissulla mukaamme lähti ylimääräisenä ostoksena kahvipaketti ja karkkipussi. Toivottavasti nekin saajalleen maistuvat.

Huoneen lämpöön tiskipöydälle nostettu kala alkoi sätkytellä. Nyt nopeasti kuha jatkokäsittelyyn. Uuni lämpiämään 200 asteeseen. Mies avasi ja puhdisti kalan vatsan, minä etsin sinne täytettä.Tuoreita yrttejä ei tietenkään ollut. Pengoin ruoka- ja jääkaappia. Päädyin pilkkomaan kalan sisään  voinokareita, vadista viimeisen omenan, sitruunamehua, vähän epäröiden lisäsin joukkoon kourallisen pieniä pekonisiivuja, mausteeksi kuivattua tilliä ja Lintulan luostarin mainiota yrttisuolaa. Kalan käärin folioon ja paketti uuniin.

Meheväksi kypsyi kuha uunissa, lisukkeeksi oli perunamuusia, punajuuria ja puolukoita. Mies, enimmäkseen lihansyöjä pisteli poskeensa tietysti kaikki pekonit, otti myös kunnon annoksen kalaa ja omenia, hyväksi kehui.

Kesken ruokailun kuului ikkunan takaa koputusta. Saman talon asukas, pörröinen kissaneiti pyrki sisälle tassujaan lämmittelemään. Avasin sille oven ja tervehtimis-seremonian jälkeen tarjosin sille murusen kalaa. Ei edes haistellut sitä vaan pörröinen häntä purjeena asteli saunan pukuhuoneeseen, jossa on lattialämmitys. Kehräsi hetken lämpimällä matolla, kierähti kerälle ja nukkui sitten 9 tunnin päivä-unet.

Kalan rippeistä nypin pois kaikki ruodot. Seuraavana päivänä kalasta ja muusista aineksia yhdistelemällä ja joukkoon vähän sitä sun tätä lisäämällä sain paistettua vielä makoisat kalapihvit.

                             **********************************

12 kommenttia:

 1. Kuha on kyllä hyvä kala, monipuolisesti siitä saa kaikkea tehtyä. Ihana naapuri kun kalan toi. olen huono kalansyöjä, mutta hyvin maustettuna sentään on ihan syötävää .Oikein hyvää tätä tammikuun loppupuolta sinne Savoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin mummeli, oikein hyvää tammikuun jatkoa sinulle.
   Aivan ihana ja huomaavainen on naapuri, joka kalan toi.
   Kesäisin tyynellä ilmalla uistellaan järvellä, harvoin saadaan saalista. Siksipä ostettiin katiska, joka satunnaisesti antoi pikkuahvenia patakukkoon laitettavaksi ja riitti niitä jaettavaksikin.

   Poista
 2. Kuha on kyllä arvokala. Itse en kalasta, mutta pojaltani saan joskus kuhafileitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Seita. Harvoin kuha on ruokapöytäämme päässyt. Viime kesänä ei kuha kertaakaan tarttunut uistimeen, eikä sitä kaupan tiskilläkään näkynyt. Onneksi katiska antoi ahvenia ja kaupasta sai lohta, myös silloin tällöin muikkuja. Niillä kyllä hyvin pärjättiin.

   Poista
 3. Teit kuhasta herkkua pöytään. Hieno ele naapurilta myös tuoda kala.
  Täällä ei kuhaa ole meidän pyytämällä tullut, mutta hauesta tulee tehtyä hieman sinun kuhasi tapaan ruokaa uunissa.
  Kuha taitaa olla isompien vesien kala.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että nämä tummavetiset savolaisjärvet ovat kuhien kotivesiä. Tosin viime kesä oli hieman haastava kokeneille kalanpyytäjillekin. Meille parasta oli tyyni vedenpinta, johon taivas ja pilvet heijastuivat.

   Poista
 4. Ai että alkoi tehdä kuhaa mieli. Olen kerran syönyt niin makoisan kuha-aterian ravintolassa että pyysin tarjoilijaa viemään keittiöön terveiseni: paras kalaruoka mitä olen eläessani syönyt 🌹 Hauskasti kerroit kalan vaiheista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita. Kiva lukea, että sait ravintolassa hyvän makuisen kuha-aterian ja vielä plussaa, että keittiö sai siitä kiitokset.

   Poista
 5. Kyllä on mukava baapuri! Kuha on hyvän makuista. Harvemmin meillä kuhaa on, haukea useimmiten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarja K, kiitos kommentistasi ja tervetuloa Vieraille poluille. Kiva saada uusi lukija pitkästä aikaa.
   Toivottavasti mukavalla naapurillamme on hyvä kalaonni ja saadaan kuha toistekin. Vaikkapa kesällä, niin voidaan yrittää kalan savustamista.

   Poista
 6. Tästä tuli mieleeni vastaava tapaus kotona Kuopiossa vuosia sitten. Kala vain ei ollut kuha, vaan hauki. Ihania yllätyksiä naapureilta. Kaikkea hyvää sinulle edelleen. Toki olet säilynyt listoilla. Tulee vain kovin harvoin avattua läppäri, koska puhelimessa on melkein kaikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin Liisa, kaikkea hyvää myös sinulle.
   Minä olen sellainen nakkisormi, että kännykän näppäimet tuntuvat turhan pieniltä.
   Korona-aikana puhelin on ollut erittäin tärkeä yhteydenpidossa ystävien ja sukulaisten kanssa.

   Poista