keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Mistä löytyy joulumieli

Sytytin kynttilän sateisen harmaaseen iltapäivään. Toivoin, että levollinen joulumieli löytyisi kynttilän lepattavasta liekistä. Tuijottelin tulta, mutta mieleeni nousi vain viime aikoina uutisoituja järkyttäviä tapahtumia ympäri maailmaa. Silmitöntä väkivaltaa, yli sadan lapsen ampuminen koulussa, koston kierre, joka ei pääty koskaan.  Mihin maailma onkaan menossa.
Sammutin kynttilän. Lähdin ulos pimenevään iltaan. Kävelin kaupungin keskustaan, liityin kävelykadulla vellovaan ihmismassaan. Tarkoitukseni oli pistäytyä Monoprix-myymälässä hakemassa inkivääriä ja siirappia porkkanalaatikon maustamiseen. Olin juuri päässyt sisälle kauppaan kun sen eteen kurvasi siniset valot vilkkuen ambulanssi. Lattialla, liikkeen turvamiesten ympäröimänä makasi hyvin kalpea iäkäs nainen. Ambulanssimiehet toimivat nopeasti, yksi etsi potilaan pulssia ranteesta samalla kun kaksi nosti tottuneesti naisen paareille. Turvamies ojensi mukaan naisen käsilaukun. Ambulanssi lähti paikalta pillit soiden. Poistuin minäkin kaupasta, jätin mausteiden ostamisen toiseen kertaan.
Jatkoin matkaani ihmisvirrassa. Yhdellä aukiolla pyörivät karuselli ja maailmanpyörä, porojen vetämä juna kiisi vuoristorataa ylös ja alas, matkustajat kirkuivat huimissa laskuissa ja kurveissa.  
Toisella aukiolla kovaäänisistä kaikui hurja rock. Keskellä aukiota olevan patsaan ympärille on rakennettu luistinrata, jota pitkin liukui loputon nuorten luistelijoiden joukko. Luistinrataa reunustavista joulukojuista leijaili kuuman viinin mausteinen tuoksu, värivalot kieppuivat aukiolla musiikin tahtiin.

Ja rokki soi
En löytänyt joulumieltä ihmismassoista, en valojen, äänten, enkä vauhdin vilskeestä. Kävelin nopeasti pois paikalta. Pysähdyin hetkeksi kanaalin ylittävälle kävelysillalle, jonne melu ei enää kuulunut. Nojasin kaiteeseen, katselin tummaa vettä, jossa sorsat uiskentelivat. Hieman sivussa toisista uiskenteli valkoinen sorsa, se erilainen.
Kotiovella kurkistin postilaatikkoomme. Sieltä tulvi joulumieltä, 12 joulutervehdystä ystäviltä. Tulin kotiin, sytytin kynttilän, luin viestit, huokasin, luin uudelleen ja olin niin onnellinen.

Lämpimästi tervetuloa Vieraille poluille uusi lukija Pirkko!

                               ************************************************************12 kommenttia:

 1. Niinpä, ei se joulumieli etsimällä löydy, mutta se saattaa tupsahtaa eteen aivan odottamatta yllättävistä paikoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei joulumieli löydy ainakaan tuolta markkinahumun seasta, eikä viime päivien lehtiuutisista.
   Mukavaa talviaikaa sinulle täältä tuulesta ja tihkusateesta.

   Poista
 2. Vaikea on joulumieltä löytää minunkin. Teen jouluvalmisteluja, paketteja, leipomisia jne., mutta tv:stä korviin kantautuvat uutiset saavat palan kurkkuun ja mielen ankeaksi. Mihin maailma onkaan menossa? ...sitä mietin minäkin. Ystävättäreni, joka on kotoisin Irakin kurdialueilta elää niin ahdistunutta aikaa ja vahtii uutisia lähes unettomana, se saa minutkin surulliseksi. Maailma on paha paikka, ihmisten julmuus toisinaan käsittämätöntä. Markkinahumu tuolla kaupungin kaduilla on puolestaan täälläkin värikästä ja kaaosmaista - ei tule joulumieli sieltäkään. Oma joulumieleni heräsi pikkuisen eilen, kun löysin tätini vanhan keikauskakkuohjeen ja leivoin makoisan kakun (70-luvulla varsin suosittu). Muistellin tätiäni, minulle rakasta ihmistä, joka lähti luotamme jo vuosia sitten. Muistelin jouluja hänen ja isovanhempieni kanssa, laitoin you.tubesta etsimäni Joulumaa-laulun soimaan ja leivoin. Kuuntelepa se laulu, ehkäpä joulumieli löytyy sinullekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marianna. Ehkä se joulumieli löytyykin lapsuuden muistojen, poisnukkuneiden rakkaiden ihmisten muistelemisen, ystävien muistamisen ja kauniin musiikin kautta.

   Poista
 3. Ehkä se joulumieli löytyy parhaiten juuri kynttilänvalosta ja kauniista joulumusiikista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinäpä sen sanoit. Niinhän se taitaa olla, että suomalaisen sielunmaisemaan joulun tuo hiljaisuus, rauha, kynttilöiden tuike ja kaunis musiikki, asuipa hän missä päin maailmaa tahaansa.
   Oikein hyvää joulun aikaa sinulle!

   Poista
 4. Vierastan ihmismassoja, melua ja hälyä.
  Ihmisjoukkoon lähden vaan jos todella tilanne vaatii sitä, ei ole muita vaihtoehtoja.

  Hiljaisuus ja kynttilänvalo tuovat Minullekkin joulumielen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samanlaiset ajatukset väen tungoksesta on minullakin. Vaikka ihmispaljoudessa joudun välillä liikkumaan, en usko, että sopeudun siihen milloinkaan.
   Toivon sinulle hiljaista ja kaunista joulun aikaa kynttilöiden lempeässä tuikkeessa.

   Poista
 5. Hyvä, että lopulta löysit mieleesi rauhan. Minua on alkanut tänä jouluna mietityttää, ketä voisi auttaa jouluna. Jotenkin hävetti ostaa yli 7 kilon kinkku (se oli viimeinen eikä pienempiä ollut). Mietin kenelle tarvitsevalle siitä voisi antaa osan. Täytyy tutkia.
  Maailmassa tapahtuu hurjasti pahaa nykyisin. Ihminen on niin sekaisin.
  Vietetään kuitenkin rauhallinen joulu sekä täällä että siellä : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti löytyy sopiva kohde, jonne voit osan kinkusta antaa. Uskon, että saajalle ja antajalle tulee hyvä mieli molemmille.
   Olkoon joulusi rauhallinen, mukana kaunista kynttilöiden ja lumen valoa.

   Poista
 6. En minäkään löydä joulurauhaa ihmismassojen keskeltä, ei räiskyvistä valoista, en metelistä. En yksinkertaisesti edes voi mennä enää kauppoihin.
  Joulumielen löysin tänäänkin metsästä haeskellessani kuusenoksia jouluaskarteluuni. Hieman hämyinen maailma, lumiset puut kaartuivat ylleni, valkea hanki jokapuolella ja täydellinen hiljaisuus. Istahdin kuusen juurelle ja olin hetken siinä.
  Hienoa, että saamasi joulutervehdykset nostivat mielialaasi.
  Hyvää joulua sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos aimarii, samoin sinulle oikein hyvää joulua sinne lumiseen maailmaan.
   Joka päivä on postilaatikosta, s-postista ja puhelimesta löytynyt uusia hyvää joulumieltä antavia tervehdyksiä. Joulumieleen kuuluu myös kiitollisuus perheestä ja ystävistä.

   Poista