keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Tummien vesien rannalla

Vastatuuleen aallokossa 
 Kotijärveni kuuluu osana suurempaan kokonaisuuteen, eli Iso-Kallaan, joka on pinta-alaltaan yli 900 km2 ja syvimmältä kohdaltaan 90 metriä. Mitoiltaan se on aika lähellä Inarinjärveä, jonka pinta-ala on 1084 km2 ja suurin syvyys 92 metriä. Kallavesi on ruskean veden aluetta ja monien kylmien, sateisten ja tuulisten viikkojen aikana ei väri ole ainakaan päässyt kirkastumaan. Kalastuksen harrastajia ei veden väri, vallitseva kylmyys, eivätkä tuulet näytä lannistavan. Lähes aamusta myöhään yöhön näkyy järvellä monenlaista venekuntaa.

Uhkarohkeat kalastajat
Me annoimme veneemme jatkaa talviuniaan pihanurmikolla kunnes tuli ensimmäinen tuuleton päivä. Vastarannan kaislikosta kuului kaulushaikaran mystinen pulloon puhaltelun ääntely ja kuvittelimme, että varovasti meloen saattaisimme nähdä sen. Laskimme veneen vesille ja äänettömästi lipuen lähestyimme huhuilijaa. Kun olimme kaislikon reunassa, huhuilu päättyi. Ilmeisesti haikara oli huomannut tunkeilijat ja piiloutui heinikon suojaan. 

Odottelimme aikamme. Kun mitään havaintoja ei tullut, läksimme soutamaan kohti kotia. Laskin mukana olleen virvelin siiman veteen ja lähes heti tunsin nykäisyn. Vedestä nousi kesän ensimmäinen saalis, noin parikiloinen hauki.
Kotona yritin fileoida sen ruodottomaksi netin ohjeiden mukaan. Tulos oli surkea, nolokin. Onneksi sormet kuitenkin säilyivät ehjinä ja naapurin kissa sai tosi tuoreen ja runsaan aterian. Saimme itsekin pienet maistiaiset.

Juhannuksen sää ei anna suuria lupauksia. Suven juhlan tunnelmaa tuovat mieluisat vieraat, kotisaunan lempeät löylyt, kesän ensimmäinen tuoksuva koivuvasta ja perinteiset kesäherkut. 
Toivotan oikein suloista juhannusta kaikille blogissani kävijöille! 


Tuolla jossakin se kaulushaikara huhuilee

******************************************************************


16 kommenttia:

 1. Aika syvä järvi, kala sentään löysi syötin. Mikäs noissa maisemissa on viettää perinteistä juhannusta, vähän lämpeempää ehkä voisi olla, veteen ei ole menemistä.. Nauttikaapa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nautitaan nyt sadejuhannuksesta, onhan sitä lähes joka päivä jo harjoiteltu.
   Onneksi Kallaveden keskimääräinen syvyys on vain vajaa 9 metriä, muuten vesi ei varmaankaan lämpenisi uimakelpoiseksi. Olen sellainen hienohelma, että en mene uimaan alle 20-asteiseen veteen, en edes saunasta.
   Saattaa juhannuksen kolea sää tänä vuonna kaunistaa hukkumistilastoja, mikä on vain hyvä asia.

   Poista
 2. Kaulushaikaran ääntely - no kaikkea sitä ! En ole moisesta kuullut.

  Juhannustunnelmaa säteilee tuo viimeinen kuva kukkineen ja järvimaisemineen.

  Kunhan pukeudumme oikein, voimme nauttia mistä tahansa juhannussäästä :) Minä en ainakaan valita, valitan ainoastaan kamalilla helteillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaulushaikara on melko uusi tuttavuus minullekin. Pari kesää sitten kuulin sen mystisen ääntelyn ensi kerran. Koskaan en ole onnistunut lintua näkemään. Se on aika uusi tulokas Suomen lintumaailmaan. Ensimmäiset pesimishavainnot ovat olleet 1800-luvun lopulla. Arvellaan, että nykyisin niitä pesii Suomessa 1000–1500 paria.
   Totta kova helle ei ole kivaa, mutta ei myöskään tuo jatkuva tuuli, joka peittää alleen linnunlaulut ja muut kesän äänet.

   Poista
 3. Tuo alin kuva on niin ihana ette imeinaa silmiään irti saada. Kaulushaikara aivan tuntematon minulle.
  Säästä huolimatta, ihanaa juhannusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mummeli, samoin sinulle ihanaa juhannusta. Tärkeintä on juhannuksen tunnelma säässä kuin säässä.
   Kaulushaikara on jostain syystä mieltynyt näihin Pohjois-Savon rantoihin. Eri puolilla maakuntaa sen ääntelystä on havaintoja, toki muualtakin Suomesta.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos Mary. Sinulle myös, leppoisaa juhannuksen aikaa ja taikaa.
   Ehkäpä juhannuslöylyistä saan nauttia koko kesän.

   Poista
 5. Sateisia terveisiä täältä myös täältä Pertunmaalta! Viettäkäähän oikein hauska juhannus! ps. Järvivesi on 15-asteisena ilmaa lämpimämpää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin ReissuNainen, viihtyisää juhannusta myös teille. Liian kylmää on järvivesi vielä minulle, mutta ootellaan ...

   Poista
 6. Juhannuksesi kuullostaa oikein mukavalta. Ehkpä ilmakin suosii.
  Itse olen Kilpisjärvellä, täällä on aurinkoista, kylmää ja tuulista. Aamupäivällä Saanan päällä vain +1 aste lämmintä. Tuulessa vaellus Saanan huipulle ja taikaisin oli raskas. Ei sada vettä kuitenkaan ja ilta on kaunis.
  Suloista juhannusta sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos aimarii. Juhannus täällä yllätti ja ylitti kaikki odotukset. Saimme iloita varsin kesäisistä tunnelmista.
   Varmasti unohtumaton juhannus siellä Kilpisjärvellä, lähes talvisissa olosuhteissa vaelsit Saanalle. Huh, miten rankka taival.
   Tuskin siellä itikoista oli haittaa. Täällä ne pikku vampyyrit ovat tosi aktiivisia.

   Poista
 7. Simpukka,
  Säiden haltija yllätti meidät, vai kuinka? Tämä lämpö tänään tuntui jo iahn omituiselta kaiken tuulen ja koleuden jälkeen. Hyvää kesää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa, hyvää kesää myös sinulle.
   Ihan unelta tuntui lämpö, päivänpaiste ja tyyni järvi. Vielä tänäänkin mittari näyttää oikein sopivaa + 22 asteen lämpötilaa.

   Poista
 8. Mukavia Juhannus tunnelmia.

  Metsäkurjenpolvi kukkii jo noin kauniisti.
  Lysti on kuunnella ja katsella luonnon ääniä.

  Mukavia kesäpäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lempeitä ja mukavia kesäpäiviä sinullekin Liplatus.
   Keskikesän juhlintaa parhaimmillaan, juhannussauna, jossa tuoksua ja terveyttä antoi koivuista ja pihlajista tehty taikavasta. Kokon tanssivat liekit suviyössä, ympärillä lapset, aikuiset, kissat, koirat, lokit ja varikset.

   Poista