tiistai 16. helmikuuta 2016

Ikivanha kukkien kuningatar


Vuoden kylmin aika, helmikuu ja raaka luoteistuuli saavat kulkijan etenemään vastatuuleen selkä edellä, niska köyryssä. Jo kevätlaulunsa aloittanut mustarastas vaikenee ja laskeutuu männyn latvasta oksalle rungon viereen nököttämään. Raju viima on siepannut mukaansa muutaman yksinäisen lumihiutaleen, joita kieputtaa ylös, alas ja ympäri, kunnes antaa niiden pudota ja sulaa asfaltille.

Tällaisena päivänä kaupungin suomalainen asukas saa päähänsä kiivetä kaupungin korkeimmalle mäelle katsomaan näkyisikö pohjoisessa kohoavilla mustilla vuorilla lumipeitteitä. Jo asuinrakennuksen ulko-ovella tuuli paiskaa lähtijän kasvoille tuhdin annoksen raikasta, puhdasta ja kuivaa tuiverrusta, joka saa silmät tulvimaan vettä.

Lunta ei vuorilla näkynyt, mutta sen näyn korvasi kotimatkalla erään pihan nurkkauksessa oleanteripensaan oksien suojassa kukkiva kaunis puu, magnolia.  Sen näkeminen sai kulkijan pysähtymään ja ihailemaan kukkien lumoavaa kauneutta. Pitihän siitä kaunottaresta pikaisesti myös kuva napata.

Kotimatkalla mietin mitä tiedän magnoliasta ja totesin, että en oikeastaan mitään muuta kuin sen nimen. 

Netistä sitten löytyikin kiehtovaa tietoa. Magnolia-puiden sukuun kuuluu useita eri lajeja ja värejä. Ne ovat lähtöisin Aasian ja Amerikan mantereilta. Näitä maailman vanhimpia kukkakasveja on ollut maapallolla jo yli sata miljoonaa vuotta sitten. Voi vain kuvitella miten dinosaurukset ovat käyskennelleet tuoksuvissa magnoliametsissä vuorten rinteillä ja jokien varsilla. Nykyiset magnoliat ovat niiden kasvien jälkeläisiä, jotka selvisivät jääkausista ja muista luonnonmullistuksista. Arvellaan myös, että magnoliat ovat säilyttäneet alkuperäisen ulkonäkönsä.

Muinaisille kiinalaisille magnolia on ollut lähes pyhä puu sen kukkien edustaessa puhtautta ja valaistumista. Eurooppaan puu on tuotu 1700-luvun lopulla. Ensimmäiset magnolialajikkeet jalosti 1800-luvun alun Ranskassa Napoleonin armeijan upseeri, joka hylkäsi sotimisen ja paneutui kasvien jalostukseen.


Keväisin puun paljaisiin oksiin puhkeavat herkän kauniit sulotuoksuiset kukat. Puu saa lehtensä vasta kukinnan jälkeen. Kukkien kielellä magnolia on uskollisuuden symboli, joka lupaa ”Rakastan ja tulen aina rakastamaan vain sinua”. 

                                **********************************************

11 kommenttia:

 1. Kyllpäs oli mukava lukea magnoliasta, kiitos! Melkoisen viisas upseeri on ollut! Olikos siinä huumaava tuoksu? Nytpä pidänkin silmät auki, jos vaikka tunnistaisin puun täälläkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että ainakin tuo kuvan magnolialaji on aika helppo tunnistaa, koska sen kukat ovat aika isoja, noin tulppaanien kokoisia. Varmaan noita puita kasvaa pihoissa teidän kylässännekin. Luonnonvaraisena tuskin löytyy. Tuoksu ei varmaankaan ole kovin voimakas ja kovan tuulen takia en valitettavasti sitä tunnistanut.

   Poista
 2. Jotkin lajikkeet selviävät Suomen talvessakin.

  Olen nänyt magnolian reissatessani. En tuolloin tiennyt että on magnolia nimeltään.
  Kiitos kun annoit tietoa tästä kauniista kasvista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin huomasin, että magnoliaa kasvatetaan myös Suomessa. Heti teki mieli lähteä puutarhamyymälään pientä ruukkupuuta etsimään, mutta pitänee tutustua ensin aiheeseen tarkemmin.

   Poista
 3. Minä rakastan Magnoliaa ja tässä meidän lähellämme kasvaa magnoliapuita. Kaunis kukka, herkkä ja lupaus keväästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se vain niin lumoavan ja mystisen kaunis kukka, että ei siihen voi olla ihastumatta. Mitähän se osaisikaan kertoa maapallon historiasta sadan miljoonan vuoden ajanjaksolta.

   Poista
 4. Sinulla on kirjoittamisen lahja. On ihana lukea tekstiäsi. Dinosaurusten käyskentely kukkivien puiden lomassa sai hymyilemään iloisesti : ). Kaunis on kasvi, jotenkin ylväs ja tyylikäs.
  Toivottavasti siellä ilmat lämpenevät.

  VastaaPoista
 5. Sinulla on kirjoittamisen lahja. On ihana lukea tekstiäsi. Dinosaurusten käyskentely kukkivien puiden lomassa sai hymyilemään iloisesti : ). Kaunis on kasvi, jotenkin ylväs ja tyylikäs.
  Toivottavasti siellä ilmat lämpenevät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Mayo mieltä lämmittävistä sanoistasi. Oikein hyvää kevään alkua sinulle!

   Poista
 6. Mitäpä kuuluu eteläiseen Ranskaan? Toivottavasti kaikki on hyvin. Hyvää pääsiäisen aikaa. Kevät on siellä jo varmaan pitkällä.
  Martta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Martta. Kaikki on hyvin täällä. On vähän matkustelu (postaus tulossa) ja pientä flunssaa podettu. Kevät tulla sipsuttaa tänä vuonna pienin askelin. Sinulle toivon oikein hyvää ja aurinkoista kevättä.

   Poista