torstai 12. tammikuuta 2017

Kun kylmyys saapuu


Muurin vieressä kasvava puu avasi talviset kukkasensa
Eurooppaa kynsissään pitelevä kylmyys on levittänyt liepeitään näillekin seuduille. Lämpimän joulukuun jälkeen tammikuu tuntuu varsin talviselta. Lämpötilat tipahtivat nollan tienoille, jopa sen allekin. Kylmistä ilmansuunnista puhaltelevat tuulenpuuskat ja terävinä nuolina iskevät sadepisarat saavat niskat köyristymään. Myssyjä ja käsineitä näkyy kulkijoilla, toppatakkien vetoketjut on kiinni vedetty. Viranomaiset varoittavat teiden liukkaudesta.

Iltaisin kaduilla partioivat hyväntekeväisyysjärjestöjen vapaaehtoiset työntekijät. He keräävät katujen asukkaita ja kodittomia yöksi lämpimiin suojiin. Vartioituihin yöpymistiloihin on päihteiden tuonti kielletty. Siksi kai osa näistä etsittävistä kätkeytyy omiin piiloihinsa kaupungin laitamille ja siltojen alle.

En tiedä liittyykö eilisestä lehdestä tavailemani ikävä uutinen mitenkään näihin syrjäytyneisiin. Lähellä rautatieasemaa sivuraiteilla seisoneen tavarajunan vaunusta olivat vartijat löytäneet naisen ruumiin. Poliisin mukaan noin 60-vuotias nainen oli riisuttu, raiskattu ja julmasti tapettu. Radan varrelle oli heitelty hänen tavaroitaan ja sieltä oli löytynyt naisen henkilökortti, josta ilmeni, että hän oli seniorikodissa asunut kaupunkilainen. Poliisin mukaan löytöpaikka on lähellä hylättyä aluetta, josta heille tulee ilmoituksia huumeidenkäyttäjistä ja väkivallasta. 

Tuntuu, että tällaista tapahtuu vain rikoselokuvissa tai jännityskirjoissa, mutta nyt vain reilun 300 metrin päässä kodistamme.

                          *************************************************14 kommenttia:

 1. Väkivalta tuntuu aina pahalta ja vielä pahemmalta kun tulee lähelle, vaikka vaan maantieteellisesti.
  Pakkanen on tietysti jollakin tavalla aina hankalampi siellä, missä se on harvinaista. Suomessa pakkasta jopa kaivataan, se ei sekoita elämää eikä liikennettä, vaikka on myrskytuuli ja lumi tulee vaakasuoraan niin kuin tänään. Siellä vastaava ilma olisi varmaan jo sulkenut koulut.
  Toivottavasti siellä(kin) kaikki löytävät suojan, etteivät palellu pakkasessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Julma ja surullinen oli naisen kohtalo.
   Vaikka pakkaslukemat ovat vähäisiä, lisää kylmä ja navakka tuuli sen purevuutta. Näinkin kylmä sää on täällä poikkeuksellista, eikä sen lämpiämisestä ole toistaiseksi luvattu. Päinvastoin pakkasta ennustetaan olevan päivin ja öin. Onneksi vähäosaisille löytyy hyvällä tahdolla lämpimiä yösuojia.

   Poista
 2. Muutaman pakkasasteen verran kylmyyttä meilläkin on. Harvinaisen samansuuntaista säätä tuhannen kilometrin etäisyydellä toisistaan. Niitä Keski-Euroopan kylmyysuutisia on täällä saatu lukea ja tv-uutisissakin nähdä. Etteikö ole ilmasto muuttunut epävakaaksi.
  Ikävä kohtalo naisella, josta kerroit. Jos hänellä oli omaisia, heitä se eniten sattuu, mutta kun paha tulee lähelle, se ravistelee kaikkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmeellinen on ilmastonmuutos. Taisteleekohan luonto myrskyillä ja kylmyydellä puhtautensa puolesta.
   Julma oli naisen kohtalo. Lehdessä mainittiin, että hän oli perheetön. Veljen kerrottiin häntä etsineen.

   Poista
 3. Surullista. Päihteiden käyttäjät ajautuvat usein yhä pahempaan jamaan ja yhä kauemmas "pelastuksesta".

  Vaan onpa herkän hehkeä muurikukka sinulla kuvana 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole nähnyt noita joulun aikaan kukkivia puita muualla kuin tuon intialaista temppeliä muistuttavan rakennuksen seinustoilla. Liekö puut jostain sieltäpäin tuotuja.

   Poista
 4. Hyi, miten kammottava löytö. Maailma voi olla niin julma paikka. Upeaa kuitenkin, että vapaaehtoiset kiertävät pelastamassa ihmisiä lämpimään suojaan.

  Liukasta on täälläkin, mutta kylmiin säihin on näillä leveysasteilla totuttu toisin kuin siellä keskellä Eurooppaa. Sinä suomalaisena osaat varmasti varustautua paremmin kuin paikalliset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu pahalta, että surullisia ja ankeita väkivaltakohtaloita on oikeastikin, eikä vain rikoskirjoissa ja tv-sarjoissa.
   Kodittomien ja syrjäytyneiden auttaminen vapaaehtoisin voimin on lämmintä ja inhimillistä. Eri järjestöjen ja kirkkojen vapaaehtoiset tekevät todella arvokasta työtä vähäosaisten hyväksi.
   Olen huomannut, että ulkona täällä tarvitaan samat talvivaatteet kuin Suomessakin. Sen lisäksi asuntojen kylmät kivilattiat vaativat jalkaan parit villasukat tai muut lämpimät tossut. Lattialämmitys taitaa olla aika tuntematonta. Uusissa asunnoissa alkaa olla jo tuplaikkunat, niin meilläkin. Mutta metalliset ikkunapuitteet ovat lähes jäiset. Pakkasella tuskin lipaisisin niitä kielelläni, saattaisi kieli jäätyä kiinni metalliin :)

   Poista
 5. Jotenkin alkaa tuntua siltä, että maailma on julmistunut ja raaistunut ihan näiden viimeisten vuosien aikana. Toisen ihmisen koskemattomuutta ei enää kunnioiteta, eikä muitakaan entisiä arvoja.

  Toivotan teille sinne mukavaa uutta viikkoa, pian aurinko jo paistaa korkeammalta ja lämmittää suloisesti. ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikesta huolimatta haluan uskoa, että tuo synkkä tapahtuma oli poikkeus, järkyttävä seuraus päihteiden tai huumeiden käytöstä. Toki rikollisuutta on, varsinkin murtovarkauksista saa usein lukea. Luulen, että kuitenkin väkivaltarikoksia on vähemmän. Yleensä täällä ollaan kohteliaita, toiset huomioon ottavia, myös lapset ja nuoriso.
   Tämä alkanut viikko on ennusteiden mukaan vielä kylmä, nytkin vesi/räntäsade kastelee kulkijoita ja pesee katuja.
   Meillä on katto pään päällä ja lämmintä riittävästi, toisin kuin Eurooppaan sotaa paenneilla ihmisillä pakkasen kynsissä lämmittämättömissä tiloissa.
   Leppoisaa alkavaa viikkoa ja hyvää vointia myös teille.

   Poista
 6. Kyllä maailmassa raakuutta piisaa. Se tuntuu käsittämättömältä. Ehkä se on sitä ajatuksen juoksua, kun mikään ei tunnu miltään. Ihminen ei tiedosta hyvää ja pahaa. Ei erota niitä.
  TElkasta olen seurannut, miten ankarasti kylmä koettelee siellä päin. Surullista sekin silloin, kun siihen ei ole mahdollista varautua eikä suojautua mitenkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun tuollaista raakuutta tapahtuu lähellä, paikalla jonka ohi usein olemme kulkeneet, se tuntuu erikoisen pahalta.
   Kuvat poikkeuksellisen kylmyyden, pakkasen ja lumen vallassa olevista Balkanin pakolaisleireistä ovat järkyttäviä.

   Poista
 7. Elämä on arvaamatonta, ei voi tietää mitä tuo kohdallemme.
  Hyvä että lämmintä yösijaa tarjotaan kodittomille, vielä on jäljellä välittämistäkin.

  Upeassa kukassa on puu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä lämpimille yösijoille onkin tarvetta. Yöt ovat edelleen kylmiä ja tuulisia, nyt myös sateisia.
   Tuon puun kukkaset ovat kaunis lupaus keväästä, joka tulee aikanaan.

   Poista