maanantai 18. syyskuuta 2017

Rantarosvo ja laiturin vartija

Utelias  rantarosvo
Rannoillemme on ilmestynyt viiksekäs riiviö. Jo kevätkesästä ihmettelimme mihin hävisivät rannan pönttöihin pesineet pikkulintupoikueet. Viileä kesä ei oikein riittänyt syyksi. Vasta syyskesästä näimme tämän pienen, mutta ärhäkän pedon. Rohkein alueen kissoista yritti tehdä tuttavuutta sen kanssa. Mutta irvistelevä, sähisevä ja kiljahteleva otus sai kissan perääntymään ja pakenemaan kaikkien yhdeksän henkensä edestä.

Naapurissa asuva metsämies tunnisti eläimen villiminkiksi. Sanoi sen olevan tuholaisen, joka ei kuulu alkuperältään Suomen luontoon. Tulokas on vielä sen verran uusi suomalaisessa luonnossa, että mm. linnut eivät osaa pelätä sitä ja suojautua sitä vastaan. Se on kaikkiruokainen taitava tappaja, joka tappaa enemmän kuin jaksaa syödä. Sen kiinnisaamiseksi on nyt rakennettu pieni lautta, jonka päällä vanha katiska syötteineen odottaa saalistajaa. Lautta piti sijoittaa tarpeeksi kauas rannasta ja laiturista, etteivät alueen kissat päätä uida syömään syöttikaloja.
Laiturin vartija
Kotijärvellämme ovat lokit viihtyneet. WC-tiloikseen ne valitsivat laiturimme. Koko alkukesän se oli valkoisten jätösten peitossa, vaikka sitä usein puhtaaksi pestiin ja harjattiin. Lokkien wc:n käyttö loppui kuin seinään kun paikalle ilmestyi laiturin vartija. Laiturille heitettiin pieni muovikäärme, joka on koko kesän pitänyt lokit poissa laiturilta. Kaikkia uimaan menijöitä ei muistettu varoittaa viattomasta vartijasta, joka aidon näköisellä olemuksellaan ehti aiheuttaa muutaman ylimääräisen sydämenlyönnin ja pelon kiljahduksen.
Näinä päivinä lokit ovat kerääntyneet järven vastarannalle pitkäksi helminauhaksi muuttomatkaa varten. Myös joutsenparvet laskeutuvat järvelle lepäilemään. Kurjetkin huutelevat jäähyväisiään rantojen sänkipelloilla. Muuttolinnun sielu kuuntelee matkaan lähtijöitä ja taitaa lähiaikoina liittyä samanmielisen joukon jatkoksi.
                         *********************************************** 

14 kommenttia:

 1. Tehän olette siellä villin ja kesyttämättömän luonnon keskellä... Ihminen vastaan villiminkki. Saa nähdä kohtaako peto voittajansa! Muovikäärme on näppärä karkotin toilettiin pyrkiville linnuille. Kukapa olisi arvannut ? 😀

  Parveilevat linnut ovat mahtava näky tähän vuodenaikaan. Niskat taittuen niitä tänään katselin matkalla kauppaan.

  Voi että on hyvä sana tuo käyttämäsi "sänkipellot" 💛 Syksy on jännittävää aikaa. 🍁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, villi luonto ja pedot valtaavat alaa autioituvasta maaseudusta :) Toistaiseksi tilanne on 6-0 minkin hyväksi.
   Pian muovinen vessan vartija viedään talvilepoon, että jaksaa päivystää yötä päivää tulevanakin suvena.

   Poista
 2. Aidoksi luulin minäkin käärmettä, kylmänväreet jo väräji. 🙂

  Hyvin lykästi kun onnistuit minkin kuvaamaan. Kovin arka se ei taida olla.
  Tottuuhan sekin ihmisin ajanmyötä.

  Useampi iso muuttolintu parvi lensi ylitsemme tänään. Luulimme niitä hanhiksi, liekö, niin korkealla lensivät ettei hyvin nähnyt.

  Kaihon tunne tulee muuttolintuja seuratessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin on käärme hoitanut lokkien vessanvartijan pestiään. Nyt lokit ovat jo lähteneet järveltä kuten niin monet muutkin linnut.
   Useita hanhiparvia muuttomatkallaan näkyy päivittäin järven yllä.
   Oikein hyvää syksyä sinulle.

   Poista
 3. Yksikin minkki saa paljon tuhoa aikaan. Meillä oli vuosia sitten leikkikäärme laiturilla. Lokit mokomat tottuivat siihen kun se oli siinä vähän aikaa ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se minkki aikamoinen peto ja uskomattoman vikkelä liikkeissään.
   Toistaiseksi lokit ovat karttaneet käärmettä. Joku on epähuomiossa yrittänyt laskeutua laiturille, mutta nopeasti keskeyttänyt laskeutumisensa ja lentänyt tiehensä.

   Poista
 4. Mökillä minäkin olen villiminkkiä kuvannut. Se ryöttänä teki pesänsä naapurin rantasaunan alle ja raahasi sinne poikasilleen kala-aterioita. Pilaantuneet ruoantähteet haisivat kuin salaman tappama pirunraato. Koko lattia oli uusittava ennen kuin saunaa taas saattoi käyttää. Toivottavasti lautta-ansanne tuottaa tulosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minkki oli ovelampi kuin katiska-ansa. Kalat ja minkki katosivat ansasta. Suu-aukko taisi olla turhan avara. Nyt sitä on supistettu ja uudet syötit asetettu. Jännitysnäytelmä jatkuu...

   Poista
 5. Mahtaako minkki pärjätä talvella? Kaunis ja katala, jos nyt eläimille voi sellaisia adjektiiveja antaa : ) Hyvä keksintö tuo käärme. Eipä olisi tullut itsellä mieleen.
  Mietin tässä mahtoiko "pakkasukko" maistua hyvälle : D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsämies-naapurin mukaan kaikkiruokainen minkki talviturkissaan pärjää näillä seuduilla yli talven turhankin hyvin.
   Muikkutäytteinen "pakkasukko" oli herkullista, ehkä se kesän paras :).

   Poista
 6. Mitäs minkille nyt kuuluu? Onko joutunut satimeen?
  Heh, heh, sinun laiturivahtiasi luulin oikeaksi käärmeeksi. Hyvä oivallus petkuttaa lokkeja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsämies-naapuri toi katiskaa paremman pyydyksen, josta ovela minkki osasi taitavasti kurkottaa ja popsia syöttikaloja. Kunnes tänään sille kävi huonosti. Siivoilin kaappeja ja heitin pois vanhentuneita elintarvikkeita, joukossa oli pieni purkki tonnikalaa. Eksoottinen syöttikala pyydykseen ja pian ahne minkki jäi ansaan. Tyytyväinen metsämies-naapuri viimeisteli operaation, mutta minä tunsin itseni melkein murhaajaksi.

   Poista
 7. Meilläkin on ollut mökillä joskus minkkejä, mutta nyt en ole niitä muutamaan vuoteen nähnyt. Kiukkuinen otus, kun polulle sattuu.
  Anoppini teki aikoinaan minkille ansan, mutta siihen jäikin viaton kissa ja sen jälkeen ei ole meillä minkkejä metsästetty!

  Minäkin luulin tuota ensin oikeaksi käärmeeksi :) Hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alueen kissoja ajatellen ja niiden "vesikammoon" luottaen pyydys kiinnitettiin kelluvalle harvalaudoitetulle pikku lautalle, johon kissat eivät uskaltaneet laiturilta loikata. Käärmekin pääsi sisätiloihin talviunille.
   Me ajoimme reilut 3000 km Ranskan talvikotiin totuttelemaan lähes 30 asteen lämpötilaan.

   Poista