torstai 6. syyskuuta 2018

Uhka vai mahdollisuus
Kaunis ja lämmin kesä tuli ja pysähtyi tännekin Kallaveden syrjäiseen kolkkaan viikkokausiksi. Nyt on aika vuodenajan vaihtua ja kesän mennä. Syksyn merkkejä on näkyvissä. Päivät ovat lyhentyneet ja yöt muuttuneet pilkkopimeiksi. Pihan pihlajissa ovat marjat punaisia, lähes päivittäin kurkiaurat järven yllä etsivät ilmavirtoja ottaakseen korkeutta ja mennessään huutelevat hyvästejään.
Tänä kesänä kalasaaliit olivat vaatimattomia, mutta vesi lämpeni minullekin uimakelpoiseksi. Aika usein on tullut tuijoteltua järvelle. Välillä mieli apeana pohtien kauniin Kallaveden tulevaisuutta ja kohtaloa. Näen surullisena uhkana lähelle Kuopiota Kallaveden rannalle rakennettavan maailman suurimman Finnpulp-havusellutehtaan.
Kiinalaisomisteisen tehtaan suunnitelmat taitavat olla jo aika pitkällä. Kuopion päättäjät seisovat käsittääkseni hankkeen takana. Silti mieleen nousee kysymyksiä. Vakuutteluista huolimatta ympäristöhaitat arveluttavat. Välittävätkö kiinalaiset maapallon toiselle puolelle rakennettavan tehtaan päästöistä, Kallaveden saastumisesta. Tehtaan päätuote on wc-paperi, jonka valmistamiseen kaadetaan valtavat määrät havumetsiämme, ”kansallisaarrettamme”. Miten lie, kestävätkö tiet ja sillat raskaan tukkirekkaliikenteen metsistä tehtaalle. Eniten pelkään vesistön saastumista ja sen vaikutuksia. Tiedemiesten mukaan jo nyt maailmassa on pula puhtaasta vedestä. Täällä voi vielä nauttia puhtaasta luonnosta ja vedestä, mutta miten käynee lapsillemme ja lastenlapsille, tuleville sukupolville. Tarvitaanko uusi entistä isompi Talvivaara.
Mieleen nousee Linkolan tulevaisuudenkuvia. Maa ei tarvitse ihmistä, mutta ihminen tarvitsee maata. Mitä pahempi ympäristötuho, sitä nopeammin luonto korjaa itse itsensä.

                                    ***********************************

16 kommenttia:

 1. Meidän ihana luonto, rakkaat havupuumme 🌲
  Pihlajanmarjat ja kurkiaurat... Syksy on fantastista aikaa.
  Suojellaan luontoa ♥ Hyvää viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, myös sinulle mainiota syksyistä viikonloppua.
   Kun Ranskassa kysellään Suomesta, ylistän aina puhdasta ja kaunista luontoamme, ainutlaatuisia metsiämme. Kunpa niitä voisi kehua jatkossakin.

   Poista
 2. Niinpä!

  Ihminen ei tunnu viisastuvan ja raha vie häntä kuin pässiä narussa (no pässi saattaisi sentään pistää vastaan).

  Minä suren luonnon puolesta ihan päivittäin ja surullisena seuraan kauniiden, koskemattomien paikkojen katoamista.

  Hyvää syksyä sinulle ja jatketaan me luonnon suojelemista <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marianna, samoin sinulle hyvää syksyä.
   Rahan mahti on uskomaton. Sen alttarille uhrataan sumeilematta maamme arvokkaita metsiä, tuhotaan ympäristöä ja luontoa.
   Surullista on, että näin näyttää käyvän ympäri koko planeettamme.

   Poista
 3. Kyllä on rekkaliikenne lisääntynyt valtavasti myös Äänekoskella, jossa biotuotetehdas jauhaa sellua puista. 240 rekkaa joka ikinen vuorokausi!
  En ihmettele yhtään, jos olet huolissasi ympäristön tilasta ja Kallaveden saastumisesta.
  Kaikesta huolimatta hyvää syksyä Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piipe, hyvää syksyä myös sinulle.
   Äänekoskella eletään jo alueemme tulevaisuutta. Hirveältä vaikuttaa tuo tukkirekkojen määrä. Siinä on tiestö lujilla, lisäksi liikenteen turvallisuus, melu, saasteet ja muut haitat tien varren asukkaille. Eipä tunnu hyvältä.

   Poista
 4. Raha taitaa tässä nykymaailmassa ratkaista kaiken. Oliko ennenkin niin, en osaa sanoa. Ikäviä jälkiä jätämme tuleville sukupolville. On ollut todella lämmin ja kuiva kesä. Miten matalalla Kalleveden vedenpinta lienee? Hyvää syksyä Sinulle näin kesän viimeisen hellepäivän jälkeisenä päivänä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa, hyvää syksyä myös sinulle. Valitettavasti taitaa taas kerran raha ratkaista.
   Viime aikojen sateista huolimatta vedenpinta täälläkin on aika matalalla, mutta lisää sateita on luvassa. Onneksi näillä rannoilla ei ole ollut sinilevää koko kesänä. Itse aiassa ei yhtenäkään kesänä, joita olemme näillä rannoilla viettäneet. Lähempänä Kuopiota on tietääkseni näkynyt sinilevälauttoja.

   Poista
 5. Aika näyttää onko kansalaisten mielipiteellä väliä. Kovasti on yritystä vaikuttaa, mutta niin siinä varmaan käy, että raha ratkaiseee.
  Kallaveden pinta on karannut melko alas. Menin pitkästä aikaa Kuopiossa olevalla kajakillani melomaan ja piti vähän suunnitella miten pääsen vesille kun laitri oli kuivillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoin pelkään, että kansalaisten mielipidettä ei huomioida, vaan myönteinen päätös tehtaan tulosta jyrätään tavalla tai toisella.
   Ihmeen nopeasti Kallaveden pinta aleni. Liekö kuivuuden aiheuttamaa tai onko veden pintaa säännöstelty. Jospa syyssateet korjaavat tilanteen.

   Poista
 6. Aihetta on pelätä tulevaa. Toivon että huolella ja vastuunkantavasti tekevät. Ajatellen Suomen luontoa ja varsinkin lähellä asuvia. Parhainta olisi jos jäisi tehdas kokonaan tulematta.
  Kyllä se ympäristö haittoja tekee vaikka vastuullisestikin tekevät, sikäli isoa on tehtaan toiminta.
  Eikös siinä ole hajukin vahva ympäristölle.

  Seesteinen kaunis kuva.
  Hyviä syksy päiviä Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liplatus. Myös sinulle oikein hyvää syksyä toivottelen tällä kertaa aurinkoisen Inarinjärven rannalta.
   Täällä on vielä vesi kirkasta ja ilma raikasta, ruska kauneimillaan. Kunpa edes täällä saisi luonto säilyä puhtaana.

   Poista
 7. Joskus tuntuu, että kohta koko tämä maa on myyty ulkomaalaisille yrityksille. Huolettaa todella luonnon puolesta, täälläkin on kova puurekkaliikenne metsäautotiellä. Se tarkoittaa sitä, että metsä tyhjenee puista. Kansalaisten ääntä eivät päättäjät kuuntele.
  Hyvää syksyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aimarii. Tuntuu tosiaankin siltä, että päättäjät eivät kuule kansalaisia sen enempää kuin asiantuntijoitakaan. Ainoastaan raha ratkaisee.
   Myös sinulle oikein hyvää syksyä.

   Poista
 8. Simpukka, sinä olet kuitenkin vielä laittanut postauksia, kesällä kävin katsomassa ja luulin sinun jo lopettaneen. No, kesälomaa tässä on tullut vietettyä minunkin. En ole paljoa postaillut blogiin. Ehkä nyt kun talven pimeys taas vaihtuu valkeudeksi jaksaa joskus päivityksiäkin laitella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistä Unelma. Aika harvoin tulee blogia päivitettyä. Koko ajan kuitenkin sattuu ja tapahtuu kaikenlaista, mistä voisi kirjoittaa. En osaa sanoa, miksi ”sanainen arkkuni” ei aukea.
   Oikein hyvää kevättä sinulle ja terveiset täältä kukkivien mantelipuiden ja mellakoivien keltaliivien maasta.

   Poista