torstai 13. joulukuuta 2018

Keltaliivien aikaan


Levotonta on meno Ranskassa. Kaksi päivää sitten, tiistaina Strasbourgin joulutorin lähellä tapahtuneen terrori-iskun tekijää etsitään suurin poliisijoukoin yötä päivää. Rikollinen ampui väkijoukkoon surmaten ja haavoittaen useita ihmisiä. Lopuksi pääsi pakenemaan paikalta. Ihmisten toiveikas joulun odotus muuttui syväksi suruksi. Pelko valtaa mieliä. Tulee elävästi mieleen maaliskuinen terrori-isku täällä ja sen jälkeiset surulliset ja ankeat tunnelmat. Tänä vuonna on ollut turhan paljon uskomatonta väkivallan värittämää aikaa.
Koko Ranskaa ja varsinkin Pariisia on ravistellut nyt jo lähes neljä viikkoa jatkunut raivokas keltaliivien mielenosoitusten aalto.  Päivästä toiseen on parilta TV-kanavalta lähetetty suoraa videokuvaa väkivaltaisista mellakoista, jotka painottuvat voimakkaasti viikonloppuihin. Tuntuu kuin katselisi jotain mieletöntä sotaelokuvaa. Vaikka hallitus on keltaliivien vaatimuksiin taipunut, se ei riittänyt, vaan mellakat jatkuvat yhä ympäri Ranskaa. Mielenosoittajien joukkoon kerrotaan ujuttautuneen rikollisliigojen tuhoa kylväviä jäseniä, jotka ovat saaneet lietsottua mukaansa osan keltaliiveistä. Mellakoiden pelätään laajenevan muuallekin Eurooppaan.
Kukaan ei tiedä kuka viulut maksaa ja miten suuret taloudelliset menetykset tulevat olemaan. Kaikki ne sadat poltetut autot, tietullit ja muut rakennukset, Pariisin ja muiden suurkaupunkien tuhotut liikehuoneistot, puut ja muistomerkit. Perutut ja hotelli- ja ravintolavaraukset, turismin väheneminen.  Niitä taisteluiden tuoksinassa ei ole juurikaan muistettu. Luultavasti jollakin tapaa veronmaksajille on laskua luvassa. Jos ei muuten, niin ainakin korotettuina vakuutusmaksuina.
Kaikesta huolimatta Carcassonne on toistaiseksi ollut melko rauhallinen. Ehkä lokakuisen tuhotulvan aiheuttama järkytys ja pysähdys tuntuvat yhä. Muutama keltaliivien ja yksi opiskelijoiden äänekäs mielenosoitus oli, mutta tuhoja ei tehty. Sen mellakat ovat aiheuttaneet, että tavaroiden kuljetusongelmien vuoksi ruokakaupoissa osa hyllyistä ammottaa tyhjinä. Me ja autokin on saatu olla rauhassa.
Eipä todellakaan tee mieli lähteä seikkailemaan moottoriteille tai mihinkään pois kaupungista. Keltaliivien pahimmat tuhotyöt ja liikenteen häirinnät ovat tapahtuneet kaupungin ulkopuolella. Ainakin toinen, ellei molemmat kaupunkiin johtavista moottoriteiden tietullirakennuksista on poltettu.
Joulumaa myyntikojuineen, luistinratoineen, pukkeineen, poroineen ja maailmanpyörineen on kaupunkiin pystytetty. Vaikka sää avausviikonloppuna oli aurinkoinen, ei väkeä ollut liikkeellä kovin paljoa. Varmaan kaupungin poliisista oli osa määrätty töihin Pariisiin mellakoihin, koska passipoliisien sijaan joulupuistossa lapsiperheiden keskellä partio maastopukuinen sotilasryhmä kypärät päässä, konepistoolit valmiusasemissa rinnan päällä.  
Nyt vain toivotaan ja odotetaan, että tulee joulu ja joulurauha.

9 kommenttia:

 1. Kamalalta tuntui kun eilen illalla uutislähetyksessä kuultiin Ranskan kirjeenvaihtajan välityksellä tunnelmia Strasbourgista ja tajusin välähdyksenomaisesti että olen kuullut suunnilleen samat sanat 5 - 10 vuoden aikana TV:stä erilaisten veritekojen yhteydessä monet monituiset kerrat; "käsittämätöntä, epäuskon tunnelmat..." ja niin edelleen. Miten hemmetin monta terroritekoa joka vuosi tapahtuu? Tuleeko ihmiskunnasta milloinkaan väkivallatonta ja rauhallista?

  Toivotan teille kuitenkin rauhallista joulunalusaikaa ja jospa sitä jouluiloa piankin alkaa löytyä 🎄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita.
   Ei voi kuin ihmetellä mihin tämä maailma on menossa. Sama mellakointi näyttää vain jatkuvan.

   Poista
 2. Todella ikäviä tapahtumia ja uutisia, jotka saavat aina hiljaiseksi.
  En voi todellakaan käsittää, mikä saa ihmiset mellakoimaan ja tuhoamaan kanssaihmisten omaisuutta. Asiat eivät parane autoja polttamalla tai liiketiloja hajoittamalla, vaan kuten sanoit, vakuutusmaksut nousevat ja viattomat joutuvat maksumiehiksi.
  Terroriteot ovat nekin aivan yhtä käsittämättömiä ja tuntuu, että maailmassa on niin paljon hedelmätöntä vihaa ja pahuutta, ettei sitä pysty koskaan käsittämään. Kunpa nämä pahantekijät käyttäisivät energiansa ja aikansa johonkin rakentavaan ja hyvään, mutta ei....on helpompi rikkoa ja tuhota, kuin tehdä töitä paremman huomisen eteen.

  Toivon, että joulu tuo sinne teille paremman olon <3 Voi hyvin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marianne.
   Kyllähän se joulun aika, viestit läheisiltä ja kauniin musiikin kuuntelu parantaa mielialaa. Pian käännytään kohti kevättä, hyvältä tuntuu sekin. Ehkä on hyvä hetkeksi sulkea silmät ja korvat pahoilta uutisilta.
   Sinulle toivon rauhallista ja tunnelmallista joulua

   Poista
 3. Monenlaista ikävää on nyt tapahtunut sillä suunnalla. Mihin tämä maailma on menossa kun joka päivä tulee uutisia hävityksestä ja terrorista.
  Toivon teille sinne kuitenkin rauhaisaa joulun odotusta ja toivoa paremmasta alkavana vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Seita. Parempia aikoja toivotaan ja odotetaan.
   En olisi ikinä voinut kuvitella, että kun avaan television, joudun katsomaan noin mieletöntä tuhoamisvimmaa ja väkivaltaa päivästä toiseen. Nyt puhutaan jo satojen miljoonien eurojen menetyksistä. Pakkohan tilanteen on rauhoittua, ihmisten järkiintyä.

   Poista
 4. Tekee mieli uskoa, että koko maailma voi huonosti. Väkivaltaa ja tuhoa joka puolella, eikä voittajia tule, kaikki ovat häviäjiä.
  Pelottavaa toimintaa.
  Eipä olla täällä Koillismaallakaan turvassa, yhtenään on lehdessä talojen polttamista, ihmisten surmaamista, raiskauksia jne, jne...
  Toivotan teille kuitenkin turvallista vuotta 2019

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aimarii. Olkoon vuosi 2019 hyvä ja turvallinen myös sinulle.
   Mellakointi Ranskassa on jatkunut alkaneena vuotena lähes entiseen malliin ja lisää on luvattu.
   Onneksi kaupunkimme on pieni ja syrjäinen. En koe täällä turvattomuutta.
   Kuitenkin Pariisin ja muut väkivaltaiset ahdistusta aiheuttavat mellakkauutiset TV:ssä jätän nykyisin useimmiten katsomatta.

   Poista
 5. Learn How to Win at Playing Baccarat - Wolverione
  Playing Baccarat is very similar to playing a traditional Chinese game. หารายได้เสริม The Chinese player 바카라 사이트 is very familiar with the 바카라사이트 rules of the game.

  VastaaPoista