keskiviikko 13. marraskuuta 2019

Syksyn merkkejä ja pientä nautiskelua

Aamurusko
Näyttää siltä, että syksy on tulossa tänne eteläänkin. Vuorokauden lämpötilat ovat pudonneet noin 10 astetta. Toki valoisaa aikaa päivässä on vielä lähes 10 tuntia, aurinko jaksaa edelleen kiivetä korkealle taivaan laelle.  Parhaita ovat aamut kun nousematta sängystä voi makuuhuoneen ikkunasta seurata miten aurinko nousee merestä ja kultaa maiseman. Syystuuli on herännyt ja puistelee korkeiden palmujen lehvistöjä. Kuolleiden lehtien muodostamat kinokset valtaavat puistokatujen varsia. Meren vaahtopäiset aallot kiipeilevät kilvan rantahiekalle.
Parkkiruudut tulvan alla piilossa
Syksyn ensimmäinen rankkasade ja pieni tulvakin on nähty. Ojat eivät jaksaneet niellä kaikkea taivaalta tullutta vettä. Niinpä tulvavesi muutti lähellä olevan ison kirpputorin ja parkkipaikan matalaksi järveksi.

Kun kuumuus ei enää uuvuttanut liikaa, on pyritty kävelemään pidempiäkin matkoja. Eräänä lokakuun lopun päivänä kuljettiin rantapolkuja pitkin naapurikylään. Aluksi hiekkapolku kulki matalassa pensaikossa jatkuen kapeana väylänä läpi tiiviin, korkean kaislikon, kaartaen metsään, jossa tulen mustuttamat männynrungot olivat toipumassa metsäpalon tuhoista. Polku liittyi ajotiehen, joka johti laivatelakan ja venesataman vieritse naapurikylään, jonne saavuttiin lounasaikaan.
Rantakadun ravintoloista leijui herkullisia tuoksuja saaden veden kihoamaan kulkijan kielelle. Ei repussa lämmennyt vesipullo riittänyt ravinnoksi, piti saada jotain tukevampaa. Niinpä seurueemme istahti ravintolan terassille autioituneen hiekkarannan ja turkoosin meren äärelle. Aktiivirannekkeen mukaan oli kävelty yli 8 kilometriä.

Ankan sydämet vartaassa
Mieluiten syön kasvispainotteisesti, mutta Ranskan ravintoloissa se ei aina onnistu. Listalta päätin sitten alkusalaatin ja jälkiruuan lisäksi kokeilla miltä pienet ankan sydämet kesäkurpitsalisukkeen kera maistuvat. Lisuke oli hyvää, eikä sydämissäkään mitään vikaa ollut, mutta vain kolme kahdeksasta pystyin syömään. Juomana seurueellamme oli kylmä rosé-viini. Niinhän siinä sitten kävi, että parin tunnin aterian jälkeen leppoisa lomatunnelma, viini ja isot annokset olivat tehneet tehtävänsä. Eihän me jaksettu enää kävellä vaan kotimatka sujui taksilla. Tosin, seurueemme kolmas jäsen, nuori ja liikunnallinen, päättäväisesti käveli kotiin. Taksin takapenkillä totesimme, että tällainen retki pitää tehdä toistekin.

                          *********************************************6 kommenttia:

 1. Niin erilainen on maisemanne siellä. Tällä on nyt ollutkin kovin synbkkää, vettä sataa ja on niin harmaata kuin vain voi olla. Päivä on enään lyhyt ja jos jotain sisäälläkin tekee ei ilman valoa näe mitään, ainakaan tarkempaa tehdä. Mutta, Ah, vain reilu kuukausi niin täivä kääntyy pitenemään.
  Toivon teille ihanaa syksyä siellä vieraissa maisemissa ja tuollaisia mukavis retkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mummeli. Nopeasti saimme talven tuntua tännekin kun yön aikana asunto viileni huomattavasti ja aamulla ulos vilkaistessani huomasin, että yön parkissa olleiden autojen ikkunat olivat jäässä. Ulkomittari näytti - 2 astetta.
   Sinulle oikein hyvää alkavaa talvea.

   Poista
 2. Hyvin näytte kotioutuneen uuteen paikkaan. Viehättäviltä maisema näyttääkin, on meri ja palmut, hyvin etelämaalaista.
  Kivaa myös, että on löytynyt polkuja tutustua lisää ympäristöön. Kesäisen vihreää näyttää vielä olevan. Vaan täällä on talvi, monet lumityöt jo tehty.
  Hyvää syksyä ja mukavia kävelyretkiä teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aimarii.
   Olenkin tässä katsellut useiden blogin talvisia kuvia. Siellä teillä taitaa talven tulo olla aikataulussaan, jossain etelämpänä ehkä etu-ajassa.
   Tänään täälläkin oli poikkeuksellinen näky kun ihmiset töihin lähtiessään raaputtivat jäitä autojensa ikkunoista. Aamutv:n mukaan sisämaassa aura-autot näyttivät olevan täydessä työn touhussa.
   Sinulle oivallista talven jatkoa ja kauniita sinisiä hetkiä.

   Poista
 3. Merta ja palmuja, niin eksoottista ja erilaista. Ja kertomastasi päätellen, ei nälkäkään pääse yllättämään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meri, palmut ja aurinkoiset päivät tuovat loman tuntua, josta on mukava nauttia.

   Poista