sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

Käynti kalakukkojen kaupungissa


Kuva: Savon Sanomat/ Tomi Glad
Lisääntyneen vihreyden lisäksi kesän tulo näkyy vesiliikenteessä. Viikonloppuina toinen toistaan edustavammat muskeliveneet kalastushärveleineen kiitävät ohitse saaden vaatimattoman soutuveneemme keikkumaan nostattamillaan aalloilla. Viime viikolla seurasimme ranskalaisen parinkymmenen vesijetin kuohuissa kurvailua pitkin järven selkää. Vain varhain aamulla tai kesäyön valossa uskaltautuvat silkkiuikut tai koskeloperheet kotivesilleen.
Kalastuksen ja veneilijöiden paratiisista läksimme käymään kalakukkojen kaupungissa. Alkumatkasta tienvarsien lupiinit lumosivat värikirjollaan, puiden lomassa siintelivät siniset järvet, vihreillä pelloilla laidunsi karja. Savolainen kesä-idylli oli kauneimmillaan. Rauhallinen tunnelma päättyi lentokentän läheisyydessä. Lentolaivueen kuusi konetta laskeutuivat peräkkäin kentälle lähes puiden latvoja hipoen.
Matka jatkui ja katseen vangitsi Kallansiltojen valtava rakennustyömaa hiekkavalleineen ja siltarakennelmineen. Raskas kalusto jyrisi töissään. Siellä täällä vilahteli keltaisiin turvaliiveihin pukeutuneita kypäräpäisiä rakentajia.
Kuopiossa auto jätettiin hieman kauemmaksi keskustasta. Mies meni hoitamaan omia asioitaan. Minä kävelin keskustaan, joka teki tietämättömään tulijaan tyrmäävän vaikutuksen. Loppumatka piti kulkea pitkin laudoista rakennettuja salakäytävän oloisia siltoja. Joka puolella näytti olevan rakennustyömaita, kauppahallin ja torin luona ammotti valtava monttu. Katuja oli liikenteeltä suljettu, osa liikkeistä lopettanut tai siirtynyt muualle. Talojen ikkunoita ja seiniä peitti pölykerros, työkoneiden meteli ja kirskunta särki korvia. Pysähdyin katselemaan torialueen syvää kaivantoa ja sen reunustalla seisoskelevia kypäräpäisiä rakentajia. Mikä niille nyt tuli! Alkoivat liikehtiä omituisesti itseään väännellen, joku heitti kuperkeikan. Puistelin ymmällä päätäni ja päätin kävellä torille rauhoittumaan. Paljon kansaa kuljeskeli kojujen lomassa. Myyntipaikat oli siirretty remontin jaloista toiselle puolelle toria. Aprikoin mielessäni miten hiekkaisiksi mahtavat myyntituotteet rakennuspölystä tulla. Väentungoksessa en osannut oikein lähteä mihinkään päin, olin kuin eksyksissä. Selän takaa kuului.
- Tietääkö rouva missee ne on mualiman makkeimmet mansikat? Tuosta niitä voes maestoo, olokeepa hyvä.
Käännyin katsomaan. Olin pysähtynyt mansikkakojun viereen. Kauppias ojensi tiskin yli mansikkarasiaa maistiaisia varten. Hyviä olivat, pitihän niitä rasiallinen ostaa.
- Suap pallauttoo jos ei ou makkeita, lisäsi myyjä lähtiessäni.

Auton luokse päästyäni muistin, että torilta oli ollut tarkoitus ostaa kalakukko. Jääköön toiseen kertaan. Quel bordel! sanoisi ranskalainen moisesta kaaoksesta. Olen samaa mieltä, mutta silti kamera olisi pitänyt olla mukana.
Seuraavan päivän lehdestä luin, että menossa on ”Kuopio tanssii ja soi”-tapahtuma. Siksi kai ihmisiä on tavallista enemmän liikkeellä. Myös tapahtuma hiekkamontussa oli eräs tanssiviikkoon liittyvä performanssi.


Kuva: YLE / Anja Hiltunen

***************************************************************

10 kommenttia:

 1. Olipa vähän erikoinen kaupunki matka. Tuollaista se on kun aina tehdään uusia muutoksia, kohta mikään ei ole paikoillaan, Lisää teitä tarvitaan yhäti autokanna kasvaessa, kurjaa, kun kaikkea vanhaakin pitää poistaa tieltä nykymenon avuksi.
  Kuitenkin, kesä on kaunista!

  VastaaPoista
 2. Näin ne kaupungit kesällä myllerretään.
  Minulla on tuossa Kuopion kohdalla aukko sivistyksessä, koskaan en ole paikkakunnalla käynyt. Usein on mieli tehnyt lähteä, mutta aina vaan on aie siirtynyt tuonnemmaksi.

  VastaaPoista
 3. No siellä osataan ottaa ilo irti montustakin :)
  Mitä ne vielä sinne torille väkeltää, johan se oli auki viime kesänäkin, mahtaako olla sama monttu edelleen, on vaan viännetty ja kiännetty moneen suuntaan.

  VastaaPoista
 4. Mummeli ~
  Ihan seikkailulta tuntui käynti Kuopion torilla. Nyt kun olen toipunut näkemästäni, menen ja ostan sen kalakukon.
  Sateisena alkoi juhannusviikko. Jospa sade kasvattaisi isoja, meheviä mustikoita.

  Unelma ~
  Kuopion toriremontti on kestänyt jo kauan ja jatkuu ties minne asti. Eikä remontti ole vienyt savolaista lupsakkuutta, yhä sitä torilta remontin joukosta löytyy. Tällä hetkellä suosittelisin Kuopiossa menemään Puijon torniin, josta näkyvät maisemat ovat vertaansa vailla. Vesien keskelle rakennettu saaristokaupunki on uusin Kuopion ylpeyden aihe. Onhan vielä toki satama, missä laevat huuteloo, Kaunis Väinölänniemi, kirkot, museot, ravintolat…

  Sirokko ~
  Pittäähän sitä jottaen pysyvätä olla, niin kuin tuo remontti. Joku tiesi kertoa, että torin alle on tulossa pysäköintitilojen lisäksi oikein kauppakeskus kävelytunneleineen. Alkaa tuntua siltä, että Kuopion tori, mualiman napa, painuu monttuun maan alle. Mitähän mahtavat tuumata nykyisestä Kuopiosta pilven reunalla Minna Canth ja Juhani Aho.

  VastaaPoista
 5. Remontti on kuin jännittävä jatkokertomus. Kauppahallia tuetaan tolppien päälle ja sen alle kaivaudutaan aina vain syvemmälle. Keskustan pikkuliikkeet kärsivät asiakaspulasta, asukkaat ja turistit pölystä jne. Aikovat vielä palauttaa vanhat nupulakivet torin pintaan, kunhan se joskus taas kerran saadaan pinnoitettua. Toisaalta monttu on nähtävyys, ja melko kuuluisakin jo, sellaisenaan.

  VastaaPoista
 6. Liisa ~
  Jos sateet vielä jatkuvat, niin montussa lainehtii pian minikallavesi, jossa kalakukot uiskentelevat :)

  VastaaPoista
 7. Oi Simpukka, olemmekohan jo monta kertaa kohdanneet mualiman navassa :). Ihan kuin Kuopijossa koko ajan paestaes aarinko, sillonnii ku sattaa lottuuttaa. Toit sen vierailta poluilta tänne tullessas :). Hyvvee juhannusta ja paljon illoo!

  VastaaPoista
 8. Lastu ~
  Samoja katuja on kulettu. Pulut huutelj, että Lastu mänj tästä iha justiisa.
  Leppoisata juhannusta sinullekin, satoi tai paistoi!

  VastaaPoista
 9. Kaikki remontit vähän hermostuttaa minua - tykkään mieluusti kiertää remonttipaikat. Toisaalta ymmärrän, että uudistua pitää.
  Kesä on pullollaan kesätapahtumia. Ehkä jossain tulee itsellänikin käytyä, vaikkapa taivalkoskella Päätalo-päivillä.
  Hyvää Juhannusta.

  VastaaPoista
 10. aimarii ~
  Kesätapahtumia on todella paljon. Tulee valinnan vaikeus tai esteeksi nousee rankkasade tai paahtava helle.
  Suloista suven juhlaa sinulle ja mukavia tuokioita Taivalkoskella.

  VastaaPoista