maanantai 16. joulukuuta 2013

Asunnon ja joulumielen etsintää

Kauan aikaa olemme olleet onnettaren suosiossa. Nytkö onni on kääntynyt? Ainakaan asunnon hakeminen ei taida sujua onnellisten tähtien alla.
Omasta ja asunnonvälittäjienkin mielestä tarvittavat asiapaperit ovat kunnossa. Löytyy dokumentit kolmen viimeisen kuukauden tuloista, kolmen viimeisen kuukauden maksetuista vuokrista, kolmen viimeisen vuoden Ranskalle maksetuista veroista, todistukset vakuutuksista, shekkivihko, kopiot passeista, virkatodistus, jossa näkyy omien tarkkojen tietojen lisäksi jopa äidin tyttönimi ja vanhempien avioliiton solmimispäivä.
Se ensimmäinen asuntonäyttö, jonne välittäjä ei ilmestynyt ollenkaan, ei ollut ainoa laatuaan. Pari vastaavaa tapausta tuli vastaan myöhemmin. Ehkä vuokra-asuntojen välitystoiminta on toisarvoisempaa kuin asuntojen myynti, palkkiot niistä lienevät ihan eri suuruusluokkaa. Oli myös välitystoimistoja, jotka eivät välitä asuntoja ulkomaalaisille, koska asuntojen omistajat eivät luota ulkomaalaisiin, eivätkä ota heitä vuokralaisiksi. Onneksi sentään jotkut asunnonvälittäjät ovat suostuneet esittelemään meille kohteita todettuaan papereidemme olevan kunnossa.

 Olemme etsineet asuntoja Carcassonnen tienoilta, koska olemme jotenkin kiintyneet näihin tuulisiin vuoristoseutuihin ja löytäneet täältä ihmisiä, jotka kuuluvat talviimme. Myös Narbonnen aluetta kävimme tutkimassa, pari asuntoa olisi ollut kaupungin läpi kulkevan kanaalin varrella. Viehättäviä olivat näkymät, mutta juuri vuokratalojen kohdalla lemusivat kanavaan laskevat viemärit. Kun sattuu olemaan turhan tarkka hajuaisti, piti luopua niistä kohteista.

Muuten hyvä paikka asua, mutta ne hajut ...
Asunnonvälittäjien nettisivuja on selattu edestakaisin, huomattu, että samat asunnot ovat tarjolla useampien välittäjien sivuilla. Carcassonnen keskustan 200–300 vuotta vanhoissa taloissa on kapeiden katujen varsilla asuntoja tarjolla, mutta siniselle kulkijallemme ei löydy paikkaa niiden läheltä ja näköala ikkunoista on kadun vastapäisen talon ankea betoniseinä. Usein asunnot ovat aika surkeassa kunnossa, ikkunoissa vain yksinkertaiset lasit, ei juurikaan lämmitystä, ainakin näin talviaikaan näkyy hometta nurkissa ja seinissä. Päätimme siirtyä etsimään asuntoa kaupungin ulkopuolella oleville asuntoalueille ja lähikyliin. Ensimmäisenä katsoimme tämän kotikylämme tarjontaa, sitä ei näyttänyt olevan ollenkaan.
Mutta seuraava näyttö on sovittu ja välittäjän mukaan asunnon omistajakin hyväksyy meidät. Asuntoalue ei ole kovin suosittu, koska sen lähellä sijaitsee kuulemma sotkuinen mustalaisleiri. Meitä se ei haittaa, jos vain asunto on yhtään sopiva tarpeisiimme. Nykyisen hulppean talon veroisesta emme edes haaveile, vaatimukset eivät ole enää kovin korkeat. Taitaa olla viisainta pitää hengähdystauko etsinnästä ja keskittyä viimeisen, ehkä haikeankin joulun viettoon näiden tutuksi tulleiden seinien suojissa.

                  **************************************************

12 kommenttia:

 1. Voi harmi, menetätte tuon talon, jossa olette viihtyneet . Uuden etsintä ei tunnu olevan helppoa sekään. Jospa uusi vuosi toisi onnen löytää sopiva koti! Voi olla tosiaan parasta ,että alatte viettämään joulua kaikessa rauhassa ja sitten vasta alkaa uusi etsintä.
  Toivon onnea että koti löytyy ja sellainen, jossa viihdytte! Oikein hyvää joulun alusviikkoa sinne vieraalle maalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kodiltahan tämä talo tuntuu, vaikka emme omistakaan sitä. Täytyy vain olla kiitollinen siitä ajasta, jonka olemme tässä saaneet asua.
   Sinulle toivotan myös oikein leppoisaa joulun odotusta.

   Poista
 2. Kyllä se uusi mieluisan Ranskan koti löytyy ennen pitkää!
  Hyvää jouluaikaa sinne ja terveiset vesisateisesta kotimaasta, taitaa uhata musta joulu, lumet sulaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa se uusi koti meitä jossakin jo odottaisi.
   Harmi jos sinne tulee musta joulu. Pimeältähän se tuntuu, jos vielä sataa vettä. Ei taida päivänvaloakaan riittää kuin nelisen tuntia. Täällä sentään valoisaa aikaa on noin 9 tuntia ja silti tekisi mieli ottaa pienet talviunet.

   Poista
 3. Vaikeaa näyttää olevan sielläkin asunnon löytäminen. Ehkä se oikea sitten tupsahtaa eteen yllättäen, niin usein käy elämässä, että kaikki järjestää. Nautinnollista joulunaikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, leppoisaa joulunaikaa myös sinulle. Ilman postin tuomia joulutervehdyksiä, voisi unohtua, että joulu onkin jo aika lähellä.
   Ehkä se uusi ”muuttolinnuntalvipönttö” ilmestyy eteemme pikapuolin.

   Poista
 4. Kovin on täällä samantyyppistä säätä kuin vuonna 2007 ennen joulua, tosin tuulisempaa. Myrsky myrskyn jälkeen on ollut ja liukkautta riittänyt. Puijon yli aurinko kurkistaa pilvettömänä päivänä vajaan puolituntisen meille. Mäen toisella puolella pitempään.

  Toivottavasti uusi koti sieltä löytyy ja löytyyhän se ajallaan. Rauhallista jouluaikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, rauhallista joulua myös sinulle.
   Liukkaus on yksi niitä talven kurjimpia asioita, eikä myrskystäkään ole väliksi. Jokohan muutaman viikon päästä aurinko jaksaisi kiivetä Puijolle vähän pidemmäksi aikaa. Sitten kun on taas paljon lunta ja lumihuurteiset puut kaunistavat aurinkoista talvimaisemaa.
   Kyllä se kotikin meille aikanaan löytyy, kun vain maltetaan etsiä ja odottaa.

   Poista
  2. Toivon sydämestäni, että uusi koti löytyy piakkoin. Minun nykyinen kotini löytyi, vaikken ollut edes ajatellut muuttaa. Kohtalo vaan järjesti tämän eteeni, enkä voinut vastustaa sitä:) Leppoisaa joulunaikaa!

   Poista
  3. Kiitos Famu, rauhaisaa joulua sinullekin.
   Takkatulen lämmössä arkihuolet siirtykööt tuonnemmaksi, sytytän lyhdyn ikkunalle ja joulukynttilät tuikkimaan pimeään etelän iltaan.

   Poista
 5. Kuulostaapa todella vaikealta. Ovatko talon omistajat löytäneet jo ostajan? Onkohan talon myyminen yhtä vaikeaa? Mitähän tuollainen talo mahtaa maksaa? Eikö teillä olisi kiinnostusta hankkia talo itselle? Vuokraisitte sitä sitten meille suomalaisille kesäisin lomailupaikaksi. Ettekö joskus haaveilleet ihn omasta Ranskan asunnosta. Hassuja kysymyksiä tuli mieleen tuota lukiessa.
  Oikein hyvää ja rauhallista joulua teille sinne etelään.
  riitta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, hyvää joulua sinullekin.
   Aika ihmeelliseltähän asunnon etsintä vaikuttaa meistäkin. Saapa nähdä miten tässä vielä käy.
   En tiedä, joko omistajilla on ostajaehdokas. Pitäisi saada se iso lottovoitto tämän talon ja ison tontin ostamiseen. Haaveet ikiomasta Ranskan kodista on hylätty, pieni vuokrakämppä riittäisi mainiosti. Ihan oikea koti odottelee siellä kotijärven rannalla.

   Poista