tiistai 30. syyskuuta 2014

Meidän jälkeemme vedenpaisumus

Lehtikuva tämän aamun Midi Librestä
Otsikon sanat, ranskaksi "Après nous le déluge" on Madame de Pompadour lausunut Ludvig XV:lle Ranskan hävittyä katastrofaalisesti  Fredrik Suuren joukoille Rossbachin taistelussa 1757.
Noin huonosti ei meille käynyt, ei hävitty minnekään. Ranskan pikkukodissa taas ollaan.
Piti ihan hieraista silmiä kun katselin alueen lehdistä aamun uutisia. Sunnuntai-iltana alkanut rankkasade on saanut joet tulvimaan yli äyräiden, tiet ovat muuttuneet kuohuviksi virroiksi, autot uiskentelevat kaduilla, vettä lapioidaan ulos taloista, koulut ovat kiinni, junat matkustajineen seisovat asemalla, ihmiset kääriytyneinä lainapeittoihin yrittävät nukkua aseman lattioilla. Lehden mukaan, Asterixin tekstiä lainaten taivas on pudonnut alueen noin 60 kunnan päälle.
Samana sunnuntai-iltana pimeän tullessa ajelimme pitkin noita teitä kohti talvipesäämme. Sade alkoi noin 100 km ennen määränpäätämme. Helteisen päivän jälkeen se tuntui miellyttävänä viileytenä. Liikenne sujui ihan mukavasti, tulvista ei pienintäkään aavistusta. Päivän ajomatka, noin 870 km tuntui jo väsymyksenä. Myös sininen kulkija oli uupunut, oli ollut jo pari päivää. Siksi jätimme väliin suunnitelman tulla vuoriston kautta. Peruimme varatun hotellin ja köröttelimme kotiin suorinta tietä. Kotikadulle saavuttuamme satoi jo aika rankasti. Manailimme kastumista tavaroita sisälle kantaessa, uupunut sininen kulkija jäi kadun varteen puhdistumaan matkan pölyistä taivaalta putoavaan, salamoiden valaisemaan suihkuun.   
Ilman sinisen kulkijan väsymystä odottelisimme nyt ehkä jossakin matkan varrella, että tulva on ohi ja tiet voidaan avata liikenteelle. Pahimmassa tapauksessa mekin olisimme voineet joutua tulvavesien vietäviksi.

                                                         ************************************************

14 kommenttia:

 1. huh huh, aikamoinen tulva teillä siellä tosiaan on, hurjalta näytti uutisissakin eilen. Provenceen saapui sateet tänään, tosin ihan normaalia veden tuloa tähän vuodenaikaan nähden. Ei tulvi eikä ukkosta, mutta patikkareissumme peruttiin, joka sekin on kyllä harvinaista. Saapa nähdä saammeko mekin vielä enemmän vettä vai jäikö se vain tähän. Toivottavasti siellä helpottaa jo pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiina, Carcassonne säästyi tällä kertaa tulvilta. Päivä paistaa taas, toivon sitä samaa teillekin.

   Poista
 2. No hui! Onneksi pääsitte turvallisesti perille. Melkoista vahinkoa tuollaiset tulvat saavat aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piipe, matkasimme todellakin onnellisten tähtien alla. Paljon tuhoa sai vesi aikaan.

   Poista
 3. Joskus asioilla on tarkoituksensa... Onneksi oikaisitte ja pääsitte onnellisesti perille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mustakissa, ilmeisesti kaikella on tarkoituksensa. Auton hitauden takia läksimme liikkeelle aamulla jo pari tuntia suunniteltua aikaisemmin. Matkalla emme juuri pysähdelleet, joimme vain kupillisen kahvia huoltoasemalla tankkauksen yhteydessä. Sininen kulkija pelasti meidät pahimmalta ja on kiitokset ansainnut. Perjantaina se pääsee korjaamolle hoitoon.

   Poista
 4. On siellä vettä poikineen. Hyvä, että pääsitte kotiin turvallisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Orvokki, luojankiitos onnetar oli meille suopea.

   Poista
 5. Uutisia katsellessani ajattelinkin, että josko olette jo päässeet perille. No hyvä niin. Nyt niitä sateita saisi vähän tulla tännekin asti, alkaa jo tämä ainainen helle kyllästyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirokko, alkavat olla pelottavia nuo sääilmiöt. Suomesta lähtiessä satoi ensilumen, luvattiin sohjoa ja liukkautta maanteille. Täällä uhkasi vedenpaisumus, onneksi tiedettiin siitä vasta jälkeenpäin.

   Poista
 6. Luonto on arvaamaton.
  Pahalta näyttää.

  Onni oli Teillä mukananne, hyvä niin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulva aiheutti paljon aineellista vahinkoa. Taloihin tulvinut liejuvesi tuhosi kotien koneita ja huonekaluja. Sortuneita teitä korjataan yhä. Onneksi vakavilta ihmisuhreilta vältyttiin.

   Poista
 7. Olipa onnenkantamoinen, että ehditte rankkasateen alta kotiin. Huh sentään, miltä näyttää kuvassasi tuo autojen siksak.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, onneksi ehdimme ajoissa pois alta.
   Ilmeisesti aivan varoittamatta pääsivät rankkasade ja tulvat yllättämään alueen. Tuon sateen jälkeenkin siellä on satanut lisää ja vesi tulvinut, mutta nyt niistä varoitetaan näkyvästi.

   Poista