maanantai 16. helmikuuta 2015

Miljoona askelta


Meren rantahiekka  kutsuu kulkijaa

Kaupunkiasuntoon muuton myötä on elämä muuttunut entistä helpommaksi. Ei enää kivisen kasvimaan kuokkimista ja kitkemistä, ei ison talon siivousta. Pienet parvekeviljelmäni, pari kukkasta ja muutama yrtti ovat helppoja hoitaa. Ehkä tätä pientä asuntoa tulee hieman useammin siivottua kuin entistä isoa. Mutta aikaa siihen kuluu vain muutama minuutti.
Kävelylenkit ovat kuuluneet päiväohjelmaamme niin entisessä kotikylässä kuin kaupungissakin. Emmehän me vanhat ihmiset enää tuntikausien patikointia harrasta, leppoisaa tallustelua vain.  
Syksyllä Suomesta lähtiessä sain lahjaksi aktiivirannekkeen, siis eräänlaisen askelmittarin. Lokakuun alussa laitoin sen ranteeseeni. Neljä kuukautta se on ollut lähes päivittäinen seuralaiseni, laskenut askeleitani, noteerannut paikoillaan istumiseni, seurannut yöunteni lepoa ja levottomuutta.
Laskeskelin mitä tietoa mittari on askeleistani tuossa ajassa kerännyt:
Askeleita on 4 kuukaudessa kertynyt yhteensä noin 1200 000 kpl, kilometreinä se on yli 600 km, päivämatkaksi laskin noin 5 km. Päivittäin kävelyyn on kulunut aikaa noin 1t 20 min. Hassua, että mittari ilmoittaa minun myös juosseen noin 20 min/päivä, vaikka en sitä itse myönnä. Ehkä se laskee juoksuksi rappusissa kulkemisen. Päivittäin nousen nyt jo pysähtymättä rappuset asuntoon ja pois muutaman kerran, kaupungilla laskeudun rappuja keskustaan mennessä.
En tiedä mittarin luotettavuudesta, mutta sen olen huomannut, että sauvakävelyllä se taitaa mitata vain joka toisen askeleen. Kun kävelen saman matkan ilman sauvoja, mittari laskee askeleita puolta enemmän. 
Tilastot ovat tilastoja. Parasta kuitenkin on, että yhä pystyn kävelemään ja nauttimaan siitä, sekä matkan varren kauniista näkymistä.

                            ****************************************************************

10 kommenttia:

 1. Meren rannalla on ihana kävellä. Aaltojen laulu rantouttaa, tuuli vie tressin mennessään.

  Samoin olen huomannut kuinka helpoksi muuttui kun muutimme kaupunkiasuntoon. Alkuun oli kyllä ikävä puutarhanhoitoa.
  Onni oli, että jäi talviset lumen luonnit pois, siihen Meistä ei enää ollut.

  Ahkerasti olet kävellyt.
  Voiko olla niin, että sauvojen kanssa kävelet vauhdikkaammin, ei ehdi mitata..:-)
  Ei ole kokemusta askelmittarista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merellä, sen mainingeilla ja rannan suolaisella hiekalla on oma parantava voimansa niin talvella kuin kesälläkin.
   Olen tyytyväinen talviasumiseen tässä pienessä kaupungissa. Kesäkodissa Suomessa hoitelen pientä kukkatarhaani, ruohosipulitupsua ja viherherukkapensasta. Kävely sekä Suomessa että Ranskassa on helppoa ja mukavaa liikuntaa.

   Poista
 2. Meillä on vasta mietinnässä, miten ikääntymisen vuoksi voisimme keventää asumista ja olemista. Vielä emme kuitenkaan...kun sitä on liiaksi kiintynyt tähän kotiin ja pihaan ja puutarhaan. Mutta joskus tulevaisuudessa muutos on ihan pakko.
  Mukava, että nautit ja reippailet. Minulla askelmittari jää usein pöydälle eikä lähde mukaan lenkille. Sauvakävelystä minäkin tykkään, vaikka koiran kanssa se onnistuu huonosti. Mukavia kevätpäiviä sinne etelään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anja, mukavaa kevään odottelua sinullekin. Koira on mukava lenkkikaveri, mutta uskon, että sauvakävely kanssaan on aika haasteellista.
   Rakkaasta kodista luopuminen voi olla raskasta. Sitten aikanaan kun luopumiseen on valmistautunut ja tuntee, että nyt hetki on oikea, ei päätös ehkä olekaan liian vaikea, vaan ennemminkin uusi mahdollisuus.

   Poista
 3. Jännä vekotin tuo aktiiviranneke ja yllättävän paljon se antaa tietoa.
  En ole tutustunut semmoiseen lainkaan. Oman reippailuni vaudin tiedän sopivaksi, kun paidan selkämys hieman hiostuu. Minä pyrin myös pitämään kunnosta huolta, että pärjäisi mahdollisemman kauan omassa kodissa pystyen itse tekemään päivittäiset askareensa.
  Joskus haaveilen tuollaisella rannalla kävelemisestä. Olisi mukavaa vaihtelua lumessa rämpimisen jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hauska vekotin se on. Kun sen yhdistää tietokoneeseen, se laskee ja ilmoittaa päivän aktiviteetin. Jos on tullut käveltyä yli 10 000 askelta, se kehuu tehokkaaksi liikkujaksi ja vakuuttaa, että kunto kohenee. Siitäkin se huomauttaa jos päivän aikana tulee istuttua paikoillaan pitkiä aikoja.
   Pehmeässä rantahiekassa kumisaappaissa kävely tuntuu jaloissa lähes samalta kuin lumessa kahlaaminen. Ihan erilaista on kipittää paljain jaloin vesirajassa sitten kun ilma ja vesi ovat lämpimiä.

   Poista
 4. Haaveilen myös kävelystä tuossa aivan vesirajassa, jolloin aallot välillä huuhtovat jalkoja. Mutta ehkä ei tähä vuodenaikaan sielläkään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän se on totta, että kesä ja syksy ovat parasta ranta-aikaa. Mutta rantahiekalla voi tallustella myös talvella, kunhan ei ole liikaa tuulta. Toppatakki niskaan, pipo päähän, kumisaappaat jalkaan ja menoksi. Ilma on raikasta, hiekka upottaa sen verran, että lämmin tulee kulkiessa, maininkien laulu rauhoittaa mielen, eikä illalla tarvitse unta odotella.

   Poista
 5. Pitäisipä alkaa laskea, tulee käveltyä niin paljon. Ranta on minunkin lempipaikkani, mutta viimeiset päivät on tallottu Lontoon katuja ja aika monta kilometriä varmastikin. Sen hulinan jälkeen oli ihana palata tänne vuonon rantaan tepastelmaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että Lontoossa kertyi paljon kävelykilometrejä. Suurkaupungeissa tulee käveltyä huomaamattaan uskomattomia matkoja. Sen huomaa iltaisin kun kaatuu sänkyyn kipeine jalkoineen. Mutta aamulla on taas valmis uusiin patikointeihin.

   Poista