tiistai 24. helmikuuta 2015

Tulisit jo kevät


Kevättä vain toivon ja odotan. Sää on edelleen varsin viileä, sateinen ja tuulinen. Kanaalin varren polku on savinen, märkä ja liukas. Tuuli ravistelee lehdettömistä plataanipuista vesiryöppyjä niskaan. Mantelipuut nuokkuvat apeina, ehkä nekin odottavat aurinkoa ja lämpöä avatakseen kukkansa. Sorsien levoton liikehdintä kanaalilla ja pienet torailut ennustavat kevään olevan tulossa. Peipposet ja mustarastaat etsivät ahkerasti syötävää heinikosta, mutta eivät suostu vielä laulamaan.
Käännyn pois märältä polulta ja astelen kohti kaupungin keskustaa. On sunnuntai-aamu, kaupunki ja sen asukkaat haluavat nukkua pitkään. Liikkeellä on vain muutama auto ja jalankulkija. Poikkean keskustaan.   Kauppojen talvi-alet näyttävät jatkuvan. Kevään uutuuksia on hyvin vähän näyteikkunoissa. Toriaukion kahvilat ovat kiinni, tuolit kasattuina muovipeiton alle. Haaveilen aurinkoisesta iltapäivästä ja cappuccino-kupposesta kahvilan terassilla, iloisesta puheensorinasta ja lintujen sirkutuksesta ympärilläni.
Sade tuntuu yltyvän, tuulen puuskat heittelevät roskia kujilla, käännyn kohti kotia. Kirkonkellot alkavat soida kutsuen kansaa messuun. Niiden sointiin sekoittuu ambulanssin ja poliisiauton ujellukset, jotka tuntuvat lähentyvän. Pian ambulanssi pysähtyykin kadun varteen ja ensihoitajat juoksevat paarien kanssa sisälle taloon. Poliisit pysäköivät autonsa ambulanssin viereen ja kiirehtivät sisälle samasta ovesta. Jossakin kodissa sunnuntai-aamu on alkanut ehkä surullisissa merkeissä.

Pusken läpi puistoaukean vastatuuleen. Kotitalon alaovella puistelen vettä myssystäni. Samassa ovesta ulos tulee naapurin vanha rouva. Hän kyselee vointiani ja kertoo olleensa 18 päivää sairaalassa, mutta voivansa nyt paremmin. Toivotamme toisillemme hyvää päivänjatkoa. 

                              ******************************************************************

16 kommenttia:

 1. Olisipa ihanaa nähdä mantelipuita ! Nyt alan haaveilla siitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkivat mantelipuut ovat kauniita ja antavat ensimmäisinä vaaleanpunaista väriään talvenharmaaseen maisemaan. Herättävät samantapaisia tunteita kuin ensimmäiset pajunkissat Suomen talvessa.

   Poista
 2. En ole koskaan nähnyt plataanipuita enkä mantelipuitakaan. Joko hedelmäpuut alkaisivat siellä avata kukkanuppujaan, mikäli aurinkoisia päiviä tulisi? Jos niin on, niin keväthän on tosi lähellä. Sateen mukana kylmä ja koleus ilmakehästä pois, niin ilmat muuttuvat lämpimimmiksi.
  Täällä ei näy aikoihin vielä mitään kevään merkkejä. Tänään tuli lunta kymmenkunta senttiä ja niin märkää, että urakka oli kolata pihasta pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä kevät piileksii ihan nurkan takana, odottaa vain auringon ilmestymistä taivaalle ja lämmintä tuulen henkäystä. Manteli- ja monet muutkin hedelmäpuut kukkivat ensin ja saavat lehtensä vasta kukkimisen jälkeen. Plataaneihin lehdet ilmestyvät huhtikuussa.
   Onpas sinne tullut melkoinen kerros lunta ja kaiken lisäksi märkää. On tosiaan urotyö sen pois kolaaminen.

   Poista
 3. Kevättä enteilee sinun upea kollaasi.
  Meillä on harmaata, eikä lunta juuri ollenkaan. Jos vain aurinko pilkistelisi tai jopa paistaisi, niin oltaisiin jo kuin huhtikuun tunnelmissa lumitilanteen mukaan. Vaan kun ei. Mutta kyllä se sieltä vielä pilkistää - ja kevät tulee. Maltetaan odottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän se kevät on tulossa, mutta kun ei muka millään malta odottaa. Tuntuu, että noita viileitä sadepäiviä on ollut liian monta peräkkäin.

   Poista
 4. Kevättä odotellaan täälläkin, sen näkee vaikka Facebookista, minne on tullut paljon kuvia viime kesän kukista uusia odotellessa. Ja taimi- ja siemenkuvastoja tutkitaan, Kunhan ensin lumi sulaa, Ja välillä täytyy muistuttaa itseä, että vielä ei ole edes maaliskuu.
  Sinne tulee kevät sentään aikaisemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvikuukausihan helmikuu on täälläkin, yleensä jopa vuoden kylmintä aikaa. Sitä vain ei tahdo aina muistaa kun niin hartaasti kevättä odottaa.

   Poista
 5. Matinpäivä meni ja siitä alkaa kevät. Tosin en muista täällä olleen näin lämmintä ja loskaista helmikuuta kuin nyt on. Huonekasveille tulisi kai vaihtaa jo uudet mullat. Heti kun täällä aurinko vilahtaa (sitä se tekee hetkittäin) sirkutus kuuluu jo. Tulee se kevät taas kerran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät taitaa olla alkamassa sielläkin.
   Täällä Matinpäivää vietetään vasta toukokuussa. Tänään nimipäivää viettää Saint Roméo. Päivän sananlasku ilmoittaa (vapaasti suomennettuna), että parempi nähdä susilauma kuin liian kaunis sää helmikuussa. Nyt siis pitää malttaa mielensä ja toivoa kevättä vasta maaliskuussa :).

   Poista
 6. Ihana kaunis kevät on jo kuvissa.

  Nythän alkaa pian luonnossa eipäs juupas veto, tullako vai ei tulla kevät.
  Täällä on täysin sulana kävelytiet, tuntuu lystiltä kävellä.
  Sipulikasvit, narsissit ja helmisintit nostavat päätään pihalla jo muutaman sentin.

  Pari yötä sitten kurkkasin ulos ikkunasta satoi paksun lumen maahan, mutta hups aamupäivästä oli jälleen kävelytiet sulat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään, helmikuun viimeisenä on se odotettu aurinkoinen kevätpäivä valjennut täälläkin. Kun kävelin torille, raikui puistossa mustarastaan uljas laulu yli liikenteen melun ja sai kulkijan askeleet kevenemään.

   Poista
 7. Olen tainnut jo muutaman kerran suositella muuttamista tänne hiukan etelämmäs rannikolle :). Vaikkei meillä ole kilometrejä kuin vähän päälle sata välimatkaa, tuntuu nuo säät olevan aivan erilaiset. Kyllä se kevät pian teillekin saapuu, koska täällä meillä se on jo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy myöntää, että näiden koleiden sadepäivien keskellä ehdotuksesi vaikuttaa houkuttelevalta. Eihän sitä koskaan tiedä...

   Poista
 8. Vaikuttaa tosiaan siltä, että siellä kevät on eri vaiheessa kuin täällä lännempänä. Ei tarvitse etelämmäskään ehkä mennä, mutta lännemmäs. :) Etelämpänä voi toki olla vielä lämpimämpää, mutta tuulisempaa ja myrskyisempääkin ehkä. Tänään on kyllä tuulenpuuskat olleet aika tehokkaan tuntuisia, mutta lämpöä on riittänyt täällä 300 metrin korkeudessakin 19 astetta, ei hullumpaa.
  Iloa kevään odotukseen!
  t. Lilas

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lilas, samoin sinulle mukavaa kevättä sinne lämpimään. Varmaan puutarhassasi kukkivat jo monet kevätkukat ja hedelmäpuut.
   Katselimme vuosi sitten vuokra-asuntoja sieltäkin päin, mutta aika vähäistä oli tarjonta ja sekin puolta kalliimpaa kuin täällä.
   Tänään mittari hyppäsi jo + 17 asteeseen ja katukahvilat täyttyivät heti. Keväältä vaikuttaa.

   Poista