lauantai 22. elokuuta 2009

Leipuri tuli taloon


Päivänä muutamana innostuin kitkemään kukkapenkkejä. Nousin työn tehtyäni oikomaan selkää. Huomioni kiintyi miesjoukkoon rannalla. Kovasti siellä kädet kävivät, taisi olla menossa kalajutut. Porukassa näkyi olevan meidänkin huushollin patruuna mustissa verkkareissaan… ja mitä ihmettä! Valkoiset kämmenenkuvat takamuksissaan. Syy selvisi kun marssin keittiöön. Näytti siltä kuin syksyn ensilumi olisi satanut keittiön lattioille ja pöydille. Kengänjäljet kokoa 44 johtivat ulko-ovelle. Ihan ensin laskin kymmeneen. Sitten yritin miettiä mitä oli tapahtunut. Jauhotetun työpöydän ja lattian lisäksi muita todistusaineita ei näkynyt. Pähkäilin mielessäni, lähtisinkö etsimään lumikolan ja jättäisin sen ovensuuhun vihjeeksi patruunalle vai ottaisinko pölynimurin ja imuroisin jauhoisen keittiön. Päädyin jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Keittiö oli taas kunnossa kun patruuna tuli sisälle. Ojensin hänelle vaateharjan kehottaen siistiytymään ulkona. Sitten kysyin, että onkohan meillä lumikolaa. Paljonpuhuva ” Höh” oli vastaus. Kun edelleen utelin mitä keittiössä oli tapahtunut, hän sanoi tehneensä leipätaikinan ja sen pitää olla nyt käymässä 12-18 tuntia. Sopiva paikka on pukuhuoneessa lämminvesivaraajan päällä. Siellähän taikina iloisesti kupli seuraavaan päivään, jolloin hän leipoi sen valmiiksi ja paistoi rautapadassa. Mainio oli tulos, makoisaa ja rapeakuorista. Seuraava taikinanteko oli ”vähälumisempi”, olinhan touhussa mukana reviiriäni puolustamassa. Osa vehnäjauhoista korvattiin, ohra- ja kaurajauhoilla sekä kaurahiutaleilla. Leivän maku parani entisestään. En tiedä vieläkään löytyykö meiltä lumikola.2 kommenttia:

  1. Sinnekö lykättiin koko taikina sellaisenaan rautapataan.. paistettiinko hellalla vai uunissa? Ainakin tuli oikein iso isännänleivän näköinenkin.
    Mitä muusta kun leipä vaan on hyvää!

    VastaaPoista
  2. Sirokko - Uunissa paistettiin tämä amerikkalainen no-knead-bread. Kun uuni laitetaan lämpiämään, myös tyhjä pata uuniin. Kun asteita on 225, taikina kumotaan kuumenneeseen pataan. Kansi päälle ja pata uuniin reiluksi puoleksi tunniksi.Sitten kansi pois ja vielä paistamista noin 15-20 minuuttia.
    Alkuperäistä ohjetta olemme hieman soveltaneet helpommaksi, joten tiskiä tulee vain taikinakulho ja lusikka. Silti leipä onnistuu hyvin ja on maistunut meille sekä viikonlopun 12 vieraalle. Tosin vieraita varten piti tehdä useampi annos.

    VastaaPoista