torstai 26. marraskuuta 2009

Tienvarren kukkia ja tiedotusta


Viime päivät ovat olleet lähes kesäisiä, kuten kuvistakin voi aavistaa. Mutta tänään TV:n sää-madame lupaili jo viilenevää. Atlantin matalapaineet ovat pikkuhiljaa lähestymässä meidänkin seutuja.
Kylässä on säilynyt toinenkin vanha perinne kuin se, että kirkonkello ilmoittaa lyönneillään kellonajan kahteen kertaan. Kylän keskustassa on kaikkiin ilmansuuntiin osoittavat vanhat kaiuttimet. Sieltä ei kuulu mitään muslimien rukouskutsuja, vaan ihan muuta. Kyläpoliisin toimenkuvaan kuuluu mm. liikenteen ohjaus koulun luona. Hän varmistaa, että lapset voivat turvallisesti ylittää kadun suojatietä pitkin. Poliisi lukee myös vesi- ja sähkömittarit. Kaiuttimella hän tiedottaa kyläläisille tärkeitä asioita, kuten mahdollisista kuolemantapauksista ja vainajan muistopalveluksista kirkossa, joistakin kunnan yleisölle avoimista kokouksista, veden tai sähkön katkaisemisesta, jätteenkuljetusauton aikataulun muutoksista jne. Nyt myös paikallinen kauppias ja torimyyjät käyttävät kaiutinta tuotteidensa ja hintojensa mainostamiseen. Varmaan ihan hyvä idea jakaa tietoja, mutta tekniikka pettää. Laitteen merkkiäänen pimputtelu herättää kuuntelemaan, että tulossa on tiedotus. Sitten tiedottajan ääni ”allo, allo”. Siinä vaiheessa eri ilmansuuntiin suunnatut äänet takertuvat toisiinsa ja kaikuvat yhtenä puurona, eikä sanoista saa mitään selvää. Tiedotus tulee kahteen kertaan. Kaiku vielä vastaa ympäröiviltä vuorilta. Aluksi luulin, että sijaintimme kylän laidalla estää selkeän kuulumisen. Mutta tilanne on sama keskellä kylää, ääni kuuluu vain kovempana. Onneksi näitä kuulutuksia on vain kerran tai pari viikossa. Kuinkahan monta tärkeää tietoa on mennyt ohi korvien.


4 kommenttia:

 1. Meilla tuulee viela, ja vaikka joskus joku liikkuisikin autolla, niin kuin on sattunut, jakelemassa kova-aanisen kautta tarkeita tietoja, tuulet veisivat ne mennessaan. Niin on aina ennekin tapahtunut, vaikkei tuulta ole ollut paljonkaan.

  VastaaPoista
 2. Äänilaitteisto kärsii samasta ongelmasta kuin meidän moskeijamme, huonosti säädetyt volyymit. Ja minä kun valitan jo näistä 6 kertaa kuuluvista rukouskutsuista ilman mainoksia..
  Sinänsä kiva tapa lukea kaikki tiedotukset kovaääniseen, ei varmaan kaikille tule aamulehteä kotiin kannettuna. Meillä kiertää joskus kuulutusautoja, mutta ei niistä mitään selvää saa.

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa hupaisalta. Kyllä mahtaisi väki täällä saarikylässä hämmästyä, jos jotakin ruvettaisiin kuuluttamaan. Taitaisin minäkin säikähtää.

  VastaaPoista
 4. hpy- Nykyiset äänentoistolaitteet ovat huimasti kehittyneet. Esimerkiksi joissakin ulkoilmatapahtumissa ääni kuuluu selvästi joka puolelle. Nämä kylän kovaääniset taitavat olla peräisin 1920-luvulta.

  Sirokko - siellä moskeijan vieressä. Enpä yhtään ihmettele, jos et mainoksia kaipaakaan. Tai miltähän kuulostaisi rukouskutsujen lomassa, että tänään tomaatit erikoishintaan 250 dinaaria kilo, artisokkaa vai 150 dinaaria kappale. Muuten, mikähän lienee Algerian dinaarin kurssi nykyisin. Taisi tulla ylihintaa noille tarjouksille.

  Famu - Oikeassa olet. Ei sovi suomalaiseen menoon moiset kuulutukset.

  VastaaPoista