torstai 26. toukokuuta 2011

Kotipesässä


1. yö valkokukkaisen joen varren hotellissa. Silta roomalaisten aikoinaan rakentama vesijohto, aquaduc
Muuttolinnut ovat kevätmatkansa tehneet. Alkuinnostuksen vallassa matka taittui varsin nopeasti. Niin nopeasti, että Ranskassa moottoritien infotauluun ilmestyi automme rekisterinumero ja teksti liian suuresta nopeudesta. Sen huomattuamme vauhti hiipui rajoitusten mukaiseksi. Nyt odotellaan jännityksellä tuleeko postissa sakkolappu vai selvitäänkö pelkällä huomautuksella.

Sää suosi matkalaisia, kunnes eteläisessä Saksassa poikkesimme moottoritieltä kylätielle etsimään hotellia. Samaan aikaan kohdallamme purkautui ukkoskuuro lumi- ja jääsateineen. Umpijäiset rakeet olivat kirsikkatomaatin kokoisia ja iskivät auton kattoon ja ikkunoihin myrskytuulen raivolla. Hetkeä aikaisemmin auton lämpömittari oli näyttänyt + 28 astetta, nyt kävelyvauhtia edetessämme lukema putosi + 10 asteeseen. Taiteilimme lumen ja jääpallojen peittämällä tiellä sivuun puiden alle odottelemaan rajuilman päättymistä. Ukkosen jyrinä peittyi rakeiden paukkeeseen kattoa vasten. Lähtiessämme auto oli myrskyn puista riipimien märkien lehtien ja risujen peitossa, mutta säästynyt pelätyiltä lommoilta. Vasta monta tuntia myöhemmin tajusin, että olisihan tilanteesta pitänyt kuvia ottaa. Silloin rakeista oli enää muisto tien reunalla ja mittarikin näytti jo + 25 astetta.


2. yön hotellin pihanäkymä

4 tuntia raemyrskyn jälkeen

Ulkona on vihreä Suomen kesä. Sadekuurot saavat harmaan järven pinnan kuohumaan. Sohvan nurkkaan on mukava käpertyä lukemaan kirjastosta haettua ihastuttavaa kirjaa, joka saa pyyhkimään vuoroin naurun, vuoroin liikutuksen kyyneleitä.

”Minnoon tullu viimennii issään. Nukahan Kymppitonnia kahtoissa sohvalle ja herreen ommaan kuorsaokseen. Ajan viikset kerran kahessa viikossa. Kahtelen nuorten naesten lyhyviä hammeeta ja puistelen piätän.
Minnoon tullu viimennii äetiin. Parraat ystävät on villasukat ja moniteholasit. Herreen laavantaeuamuna vähä viijen jäläkeen ja tien parin litran pullataekinan jootessan, het, kun oon imuroenu, luutunnu ja virkannu pitsisen parisängynpeeton.”

”Sinä opetit minulle, mikä on vetovars ja miten perruutettaan peräkärrin kansa. Mitenkä sanotaan kiitos ja katotaan silimiin. Mistä tietää, että lakka on kypsä ja kuusenkerkkä liian pitkä.
Elä mäne vielä, äeti. Opeta minulle, miten sanotaan hyvästit immeeselle, joka on rakkaen tässä mualimassa.”

Poimittu kirjasta ”Aekusen naesen iholla” kirjoittanut Merja Toppi.

                      *****************************************************

9 kommenttia:

 1. Hyvänen aika sentään, näinkö nopeaan meni rupeama vieraalla maalla! Tervetuloa KotoSuomeen ja kesään, sillä monin paikoin kevät on vaihtunut kesäksi.
  Minulla ei vielä. Halusin kokea pohjoisen kevään alusta loppuun, lumihangilta yöttömään yöhön. Vasta ovat pikkiriikkiset lehdet puhjenneet koivuun ja maa paikoin vihertää ja minä olen aivan hullaantunut tähän erilaiseen kevääseeni.

  VastaaPoista
 2. aimarii ~
  Ymmärrän hyvin keväästä hullaantumisesi. Ehkä täällä Savonmualla on luonto jo kesäisempi. Kylmistä tuulista huolimatta on kaunista. En malttaisi millään mennä nukkumaan. Kuljen vain ikkunasta toiseen kesäyöstä lumoutuneena.

  VastaaPoista
 3. Muuttoliinut turvallisesti kotona.
  Nauttikaa Suomen suvesta ja saunomisesta.

  VastaaPoista
 4. Mukavaa, että raekuuro osui välille eikä perille, olisitte voinut vaikka säikähtyä Suomen suvesta. Siellä on kuulemma ihan passelin kesäiset oltavat.Nauttikaapa vaan,kesä on niin lyhyt loppujen lopuksi.

  VastaaPoista
 5. Ihanko totta, joko työ outta tiällä, siällä ku siällä! Voe miten on haaska uatella, että Simpukka kahteloo sinitaevasta ja kuunteloo vein loesketta ja naattii sulosesta Savonmuasta tääsillä tunteilla ja jos ilima vikuroe ni tarttuu kirjaan ja lukkoo sitä mikä aakasoo lukkoo jos tenkkapoo sattuu yllättämää vuan enpä tiijjä sattuuko, eiköön tuo olo oo kaeken aekoo ku Helunalla kesälaetumella. Nyt minun pitää lopettoo, ettei tuu tätä tekstiä enemmän ku ylj äärääsen. Jotta ihanoo kessee!!!! Naatitaan, naatitaan :)

  VastaaPoista
 6. Vihreät niityt ~
  Laitoin juuri saunan lämpiämään, pian nousen lauteille pehmeään koivuntuoksuiseen löylyyn.

  Sirokko ~
  Tänään oltiin varsin kesäisissä tunnelmissa. Aamulenkillä metsässä mustikankukkien ja metsätähtien reunustamalla polulla, sitten saarien rantoja soutaen kiertelemässä.

  Lastu ~
  No voe tokkiisa, tiällä tämä Heluna naatiskelloo sen minkä kehtoo ja kerkiää. Sitä sammoo aatuutta toevon sinne suaren väelle.

  VastaaPoista
 7. Olipa isoja rakeita. Juuri tänä iltana minäkin käperryn kirjan pariin. Lainauksesti lukemastasi kirjasta on niin mainio, että taidanpa hankkia se luettavaksi seuraavalla kerralla kirjastossa käydessäni.

  VastaaPoista
 8. Famu ~
  Suosittelen kirjaa lämpimästi. Aloitin kirjan uudelleen alusta kun tuntui siltä, että halusin lukea lisää sen mainioita juttuja.

  VastaaPoista
 9. Kylla, luultavasti niin se on

  VastaaPoista