lauantai 31. lokakuuta 2015

VälimeriPilvien raosta pujahtaneet auringonsäteet leikkivät laineilla, mainingit vyöryvät ikiaikaisia laulujaan lämpimälle rantahiekalle. Harmaa meri huokailee.

Tänään ajattelen heitä, ihmisiä, joiden unelma elämästä poissa sodan julmuuksista, joiden toivo paremmasta tulevaisuudesta on hautautunut tuon meren syvyyksiin. Heidän pakomatkansa on päättynyt. 

                      ********************************************************

16 kommenttia:

 1. <3 Kipeää tekee ajatellakin sitä ahdistuksen määrää, kun meri kaataa pienen pakoveneen ja matkustajat huuhtoutuvat meren aaltoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Julmalta tuntuu heidän kohtalonsa. Tuhansien pakolaisten elämä on päättynyt tuohon valtavaan joukkohautaan kun samaan aikaan heidän pakomatkansa järjestänyt taho tyytyväisenä kylpee rahassa.

   Poista
 2. Niin surullista.
  Välimerestä on tullut maailman suurin hauta ja toisaalta sen laineilla myös isoissa risteilyaluksissa iloitaan ja huvitellaan. Välimerellä on tällä tavoin kahdet täysin vastakkaiset kasvot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä ne kasvot kohtaavat silloin kun upeasti valaistut huvialukset purjehtivat satamiinsa ja samaan aikaan rantavesistä löytyneitä uhreja ja veneiden palasia raivataan pois. Mutta pian meri näyttää samalta kuin se on aina näyttänyt.

   Poista
 3. Tänään voi sytyttää kynttilän myös kaikille niille, jotka menehtyvät sodan jaloissa tai sieltä paetessaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahalta tuntuu sotaan syyttömien ihmisten kärsimykset, eikä niille näytä loppua tulevan.

   Poista
 4. Kauniisti puhuttu ja kaunis meri.
  Ihana, surullisen harmaa meri.

  VastaaPoista
 5. Kauniit sanat Simpukka <3
  Meri on niin suuri ja sillä on monet kasvot. Pahalta tuntuu, että se on myös monen toiveikkaan ihmisen hauta. Mietin usein vanhan kotiseutuni rantoja Kreikassa ja sitä murhenäytelmää, jota siellä - niin kauniissa maisemissa - juuri nyt eletään.

  Minulla on muutamia ystäviä, jotka ovat tänne Norjaan sodan kauhuja paenneet ja tiedän, etteivät ne traumat koskaan kokonaan parane. Painajaiset ja varsinkin öisin iskevä ahdistus ovat ikuisesti läsnä.

  Tuo kuvasi merestä on upea ja vaikuttava - kaunis ja pelottava yhtä aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marianna.
   Uskon, että monet ihmiset, jotka onnistuvat pakenemaan ns. turvalliseen maahan, tuntevat varmaan itsensä kauan aikaa muukalaisiksi ja sodan traumat seuraavat heitä läpi elämän, ehkä seuraavaan sukupolveen asti.

   Poista
 6. Välimeri näyttää tällä puolen harvoin noin harmaalta ja pelottavalta. Sen lempeä sinisyys on niin houkutteleva, samassa värissä taivaan kanssa, ehkä siksi ei lähtijöitä pelotakaan, tie taivaaseen on toivoa täynnä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä meri näyttääkin houkuttelevalta ja helpolta ylittää. Kuljetusten järjestäjät lupaavat onnistunutta perille pääsyä. Kuitenkin matkan aikana kuljettaja haetaan pois ja täyteen lastatut huonokuntoiset veneet saatetaan jättää merelle ajelehtimaan.

   Poista
 7. Monien matka parempaan elämään on mereen päättynyt.

  Vie ajatukset myös kaukaisuuteen, aikaan kun Titanic tuo uppoamaton alus upposi.

  Hyvää marraskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liplatus. Hyvää marraskuuta myös itsellesi.
   Monenlaisia ihmiskohtaloita on aikojen saatossa meriin vajonnut.

   Poista
 8. Aimariin tavoin olen ajatellut, miltä Välimeren risteilyt nyt mahtavat tuntua. Välimeri-nimi on saanut konkreettisen uuden merkityksen ainakin minun mielessäni. Mikään ei ole enää entisensä tämän muutoksen jälkeen. Nyt otetaan todella inhimillisyydestä mittaa.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielikuva Välimerestä ei enää olekaan pelkästään lämpöä, aurinkoa, hienoa hiekkaa, huolettomia lomapäiviä.
   Asenteet muukalaisia kohtaan ovat koventuneet Euroopassa. Toisaalta yksityisten ihmisten pyyteetön halu auttaa hädänalaisia pakolaisia on lisääntynyt.

   Poista