lauantai 20. maaliskuuta 2010

Illan hämärtyessä

Kevään ensimmäisen lämpimän päivän iltana tuntui siltä, että vielä pitää lähteä ulos. Koko päivä oli kulunut pihatöissä ja osa päivästä ihan vain auringossa istuen ja lämmöstä nauttien.

Kuin peikkoarmeija viivasuorat viiniköynnösrivit kurkottivat kuhmuraisia sormiaan kohti valoa. Köynnökset oli talven aikana leikattu tarkkojen säännösten mukaan. Mekin leikkasimme pihan viiniköynnökset, josta työstä tuttu viininviljelijä antoi arvionsa. Viiden pisteen maksimimäärästä hän antoi meille yhden. Jäi siis hieman parantamisen varaa. Kunnioitamme hänen tietotaitoaan ja olemme varsin ylpeitä pisteestämme. Hän on opiskellut maatalousopiston viinilinjalla neljä vuotta ja toiminut viininviljelijänä yli 40 vuotta.

Saavuimme paimenen majalle. Ilta oli jo viilentynyt ja tuulikin heräsi. Ihmeen hyvin kivistä rakennettu maja oli säilynyt vuosikymmeniä, ehkä vuosisatojakin. Nykyisin tällä alueella ei ole karjaa, jota paimentaa, mutta maja on edelleen käytössä. Kuumana päivänä viinipelloilla työskentelevät voivat viettää siestaa sen viileydessä.
Kotieläimiä tällä viinialueella on hyvin vähän. Kylässä on pari sähköaidattua peltoa, joista toisessa käyskentelee jokunen aasi ja muuli, toisessa pari uteliasta hevosta, jotka tulevat aidan varteen tervehtimään ohikulkijaa. Parissa pihassa on kanaverkot muutamalle kanalle ja kukolle. Sen sijaan koiria näkee joka pihassa ja joka autossa. Päiväkaudet ne ovat isäntiensä seuralaisina viinipelloilla ja metsästysaikana mukana kani- ja villisikajahdissa.

Kylmästä hytisten juuri ennen pimeän tuloa ehdimme kotiin. Pihan mantelipuun värit erottuivat vielä. Mustarastaan huilumainen ylistys keväälle saatteli meidät sisälle. Yöllä alkoi sade.


Tänä iltana Teemalta tulee romanttinen ranskalaiselokuva Cherbourgin sateenvarjot.
Sitä odotellessa elokuvan tunnusmelodia suomeksi laulettuna.

10 kommenttia:

 1. Viiniköynnösriveistä muodostuu hauska kuvio. Täälläkin usko kevään tuloon vahvistuu, kun mittari pysyttelee hieman plussan puolella.

  VastaaPoista
 2. Tuntuu aivan hassulta katsella keväisiä kuviasi ja lukea, miten mustarastaat konsertoivat.
  Minä katselen ikkunasta parhaillaan lumisadetta,m entistäkin lunta on metrin verran. Siirryin mökkimaisemaani viettämään kevättalvea hiihtäen ja samoten lumikengillä pitkin metsiä.

  VastaaPoista
 3. Aina kun näkee ja kuulee kevään viestejä, alkaa tehdä mieli mennä muuttolintuja vastaan sinne, missä mantelipuu kukkii jo...

  VastaaPoista
 4. Huhtikuun sade tuo toukokuun kukkia, sanotaan Suomessa, mutta Ranskassa kevätkelloa siirretään toiseen asentoon. Mustarastaan huilu, mantelipuu, kevätsade - ja paimenten kivimaja ynnä geometrisen tarkasti, oikeaoppisesti leikatut viiniköynnökset johdattavat Cherbourgin sateenvarjon alle, eikä siellä voi muuta kun itkea tirahduttaa, kun muistaa elokuvan lopun ja ne katseet...

  VastaaPoista
 5. Hups, täällä on pohja vaihtunut, luulin jo erehtyneeni blogista.
  Viiniköynnöksen leikkaaminen on tiedettä, meillä anoppi hoitaa sen jutun ja satomme on sanoisinko niukkaakin niukempi. Naapuri, jonka köynnös vyöryy meidänkin puolelle ei ole koskaan leikannut omaansa ja se on pitänyt meidätkin rypäleissä jo monta vuotta. Toivottavasti kukaan viininviljelijä ei käy siellä kylässä vastaisuudessakaan.
  Ihania kuvia! Kesä jo hehkuu..

  VastaaPoista
 6. Famu ~
  Jotenkin pidän noista tiukoista rivistöistä pelloilla, vaikka köynnökset näyttävät reuman runtelemilta. Kunpa lumikuormat ja kylmyys eivät olisi tuhonneet syksyn viinisatoa.

  Aimarii ~
  Kävin katsomassa lumikenkäkuvaasi, kovin olivat hanget vielä korkeat ja varjot hangilla sinisen viileät, mutta valoa teillä on jo enemmän.

  Ellinoora ~
  Täytyypä hihkaista luumupuun oksilla istuville mustarastaille, että lähtisivät jo kohti pohjoisen laulumaita. Siellä odottavat pitkät valoisat illat ja kuusten latvat laulajiaan.

  Lastu ~
  Ranskalaiset chansonit ja vanhat elokuvat ovat vaan niin täynnä tunteita. Pakkohan niiden on antaa joskus viedä mukanaan pois arjesta. Ah, l’amour!

  Sirokko ~
  Ajattelin kokeilla osaisinko vaihtaa pohjaa ja jotenkin onnistuin yrityksien ja erehdysten kautta.
  Pientä säätöä pitäisi vielä opetella tekemään.
  Olisikohan anoppisi leikkaustyö edes yhden pisteen arvoinen, jos ilman satoa jäätte. Onneksi naapurin köynnös pelastaa tilanteen.

  VastaaPoista
 7. Kaunista seutua siella(kin) pain. Mustarastaat lentavat pareittain, niin kuin monet muutkin linnut parasta aikaa.

  VastaaPoista
 8. hpy ~
  Kaunista on, varsinkin tällaisena aurinkoisena päivänä kuten tänään oli. Seurailin pääskysten kisailua kukkapenkkiä kitkiessäni. Kovin alhaalla lentelivät. Se tietää kuulemma sateita.

  VastaaPoista
 9. Ai ne ovat mantelipuita nuo vaaleanpunaiset. Ulkosavolaisella olisi vielä paljon opittavaa luonnontietessä.

  Kauniita kuvia, maaseudulta. Täällä Cote d'azurilla kun ei juuri tilaa ja tyhjyyttä ole, tuollaiset kuvat ovat aina kovin... rauhoittavia.

  VastaaPoista
 10. Stazzy ~
  Mantelipuita ovat. Niiden kukinta alkaa olla jo ohi. Nyt on muiden hedelmäpuiden vuoro. Täällä viinivainioiden ja vuorten keskellä löytyy harvaan asuttuja alueita, melkein kuin Suomessa.

  VastaaPoista