sunnuntai 16. toukokuuta 2010

Haaveita ja velvollisuuksia


Tummat pilvet täyttävät eteläisen taivaanrannan, Tramontane-tuuli puistelee kirsikoita puista kilpaa lintujen kanssa. Lämpömittarikin on hyytynyt +9 asteeseen. Tässä minä puoliunessa haaveilen Suomen kesästä. Enää reilut kaksi viikkoa kun ripustan Karjalanneidon kuistille kukkimaan, upotan varpaat kotirannan hiekkaan.

Veroilmoitukset on nyt tehty. Maksamme eläkkeistä verot Ranskalle, mutta sairaanhoitomaksun Suomeen. Sellainen on maiden välinen sopimus. Ranskassa verot maksetaan jälkikäteen. Eli maksamme tällä hetkellä vuoden 2009 tuloista veroja. Verot voi maksaa haluamissaan erissä. Tässä jälkiverosysteemissä piilee se vaara, että verottaja saattaa jäädä ilman saalista. Maksaja voi jäädä työttömäksi, häipyä tietymättömiin, sairastua tai kuolla. Ei löydykään rahaa veroihin. Verottajalla on kuulemma suunnitelmia tekeillä ennakonpidätyskäytäntöön siirtymisestä.
Suomen verottaja aikoi kai tehdä meille pikku kepposen ilmoittamalla maksettavaksi verot Suomeenkin viime vuodelta. Että ihan tuplaverotus eläkeläisille. Hätääntynyt soitto Helsinkiin verottajan kansainväliseen yksikköön. Vastaus, että on tapahtunut tietokonevirhe. Mikäpä muukaan…
Mielellään maksaisimme sairaanhoitomaksunkin Ranskalle, koska kuulumme täkäläisen terveydenhuollon piiriin. Meillä on Kela-korttia vastaava carte Vitale. Aikaisempina vuosina, noin kuukausi ennen Suomeen lähtöä, kävimme tilaamassa CPAM:lta (Kelan ranskalainen vastine), carte européenne d’assurance malade. Se oli voimassa muualla Euroopassa paitsi Ranskassa. Parin viikon päästä kortti tuli postissa kotiin. Tänä vuonna käytäntö on muuttunut. Nyt saimmekin postissa Kelalta eurooppalaisen sairaanhoitokortin . Kortti on voimassa muualla Euroopassa paitsi Suomessa ja Ranskassa. Kortin mukana tuli erillinen todistus oikeudesta hoitoetuuksiin Suomessa. Tämä todistus tulee esittää lääkärissä tai apteekissa asioidessa. Maksamme lääkärinpalkkioista ja lääkkeistä täyden hinnan. Sitten anomus perusteluineen Kelalle, joka harkitsee korvaako se niistä jotain meille. Vaikeaa ja turhauttavaa on ollut usein asiointi Kelan kanssa. Kunpa pysyisimme kesän terveinä.

                            ************************

16 kommenttia:

 1. henk koht mulla on todella paljon hampaan kolossa kelaa kohtaan, johtuen opiskelijatyttäreni vaikeuksista Suomessa. tietysti se on parempi kun ei mitään ja toisaalta täälläkin moni juttu voi olla monimutkainen. mutta opintotet ja lasten kuuluminen vanhempien terveydenhoidon piiriin vielä opiskelijoinakin olisi niin paljon helpompaa täällä kuin Suomessa.
  hyvää matkaa ja mukavaa kesää Suomessa!

  VastaaPoista
 2. Tervetuloa vaan Suomeen. Täällä on nyt lämmintä ja vehreää.

  VastaaPoista
 3. Mietin tuntuisikohan verojen jälkikäteen maksaminen vaikeammalta kuin Suomessa tapahtuva ennakonpidätys. Onpa tuo Kelan kanssa asiointikin tehty vaikeaksi.

  VastaaPoista
 4. Olen blogissa joskus kertonut, että meillä Toinen on se, jolle ei tule kesää ilman Karjalan heiliä (kuten hän sanoo). Tykkään tuosta hehkeästä kukasta itsekin.
  Tietokonevirhe on 99,99%:sti näppäimistön ja tuolin välissä, tekee mieli vastata joskus tylylle virkailijalle jossakin Kelan kaltaisessa toimistossa. En sitten sano, kun ei oma tietämykseni ole kummempaa, mutta ihmetellä aina voi. Kyllä EU on monta asiaa Euroopan maiden välillä helpottanutkin, mutta byrokratia sen kun lisääntyy.
  Tervetuloa kotimaan kesään. Juuri nyt se on herkimmillään.

  VastaaPoista
 5. Suomessa on joka toukokuu lämmin kausi ja sitten taas tulee ikävästi kylmä jakso perään.. meilläkään ei ole kovin lämmintä vielä, ihme!
  Olisi luulut että EU:n myötä sairausvakuutuskin yhtenäistyisi, mutta sitä on kai turha toivoa, Kela on uniikki tällä saralla. Samoin kuin verotoimisto, saan edelleenkin veroilmoituksen sieltä..jos vaikka sattuisin jotain jossain tienaamaan.

  Karjalanneito kuuluu ehdottomasti meilläkin Suomenmökin kuistille.

  VastaaPoista
 6. Toi on just tuo käsittämättömin osio Suomen verotuksessa.
  Miksi pitää maksaa sairausvakuutusmaksu, jos EI ole oikeutettu suomalaiseen sairausvakuutukseen..?

  VastaaPoista
 7. Airelle ~
  Kiitos toivotuksesta, Suomen kesä, perhe, suku ja ystävät, parasta maailmassa. Kai se Kelakin siinä sivussa menee. Harmi, että sinullakin on siitä laitoksesta huonoja kokemuksia.
  Täällä kohtelu CPAM:ssa ja verotoimistossa kielipuolta ulkomaalaista kohtaan on ollut erinomaisen ystävällistä ja joustavaa.

  Unelma ~
  Kiitos, täällä vieraalla maalla Suomi tuntuu kaikkine puutteineen maailman parhaalta paikalta. Mutta niin vain syksyllä iltojen pimetessä houkutus Ranskaan kasvamistaan kasvaa.


  Famu ~
  Kyllähän se alkuun tuntui hassulta saada tulot lähes puhtaana käteen. Päältä oli raapaistu vain se sairaanhoitomaksu. Tuntui, että nyt ei olla enää köyhiä eikä kipeitä. Ensimmäinen veroerä tulisi maksuun joskus vuoden päästä. Mutta pian lainkuuliaisen suomalaisen velvollisuudentunto heräsi ja veroja varten piti laittaa euroja talteen.
  Ranskantunnilla opettaja piti kahden tunnin luennon ranskalaisten veronkierrosta ja harmaasta taloudesta. Iso on se summa joka jää verottajalta saamatta. Ei voi kuin ihmetellä, millä rahalla kustannetaan kansalaisten melko hyvä sosiaaliturva. Luku erikseen ovat sen ulkopuolelle jäävät luvattomat maahanmuuttajat.

  Ellinoora ~
  Kiitos, on se vaan hieno tunne kun laiva lipuu Helsingin satamaan ja kesä alkaa. Pian alkaa Karjalan neidon etsintä. Niissä kun on useampia värisävyjä. Emäntä ja kuisti haluavat juuri tuon heleän värisen.
  Minäkin onnellisena kiittelin virhetiedosta verovirkailijaa ja toivottelin hyvää päivänjatkoa. Ties vaikka puhelimeen olisi vastannut itse virheentekijä. No, tekevälle sattuu….

  Sirokko ~
  Taitaa se kylmä jakso sattua silloin kun Suomeen rantaudumme. Pehmeä lasku, jos tämä viileys täällä vielä jatkuu.
  Voi, sinullakin on uskollinen verovirkailijaystävä Suomessa, miten huomaavaista.
  Muutama päivä sitten Kanadaan 60-luvulla muuttanut ystäväni soitti ihmeissään. Hänkin oli saanut Suomesta verolomakkeen, eikä tiennyt mitä sen kanssa pitäisi tehdä. Oli soittanut jo Suomeen verotoimistoonkin, mutta ei ollut ymmärtänyt mitä hänelle vastattiin, vaikka hän ja virkailija puhuivat kumpikin suomea. Niin paljon on kaikki muuttunut.

  VastaaPoista
 8. Byrokratiaa on, tuskin se kohtakaan häipyy. Sen kanssa on vaan pärjääminne.
  Täällä on tosi nättiä kesää parhaillaan, olispa vaan koko kesän. Ja pysyittäisiin terveinä, se olisi varmaan monen toiveissa.
  Tervetuloa vain!

  VastaaPoista
 9. Stazzy ~
  Verotuksen sairausvakuutusmaksu on kyllä monimutkainen ja mystinen asia, jota kukaan ei ole pysynyt minulle järkeenkäyvästi selittämään. Tämän viimeisen muutoksen jälkeen se tuntuu entistä hullummalta. Viskaalit ovat sitä hartaasti harkinneet ja viisaudessaan näin päättäneet.

  aimarii ~
  Kiitos, kyllä jo Suomeen kaipaan, varsinkin kun luonto siellä on pukeutunut kesäiseen asuunsa.
  Byrokratian ja byrokraattien edessä nostan kädet ja antaudun, paitsi noiden mielettömien veromätkyjen. Tietokonevirheet on asia erikseen :)

  VastaaPoista
 10. Onneksi en ole saanut Suomesta veroilmoitusta pitkaan pitkaan aikaan, mutta taytyy sanoa etta maksaisin mielummin kaikki maksut heti eika yllatyksena vuosi jalkeenpain. Se ei ole mielestani mukavaa ollenkaan, ja jos ajattelee henkiloa jolla on ollut hyva palkka, kayttanyt kaikki rahansa, ja joutunut tyottomaksi ja joutuu sitten maksaman edellisen vuoden veronsa, niin helppoa ei ole!

  VastaaPoista
 11. hpy ~
  Suomalainen verotus antaa varmemman tulon verottajalle, ja on selkeämpi veronmaksajalle.
  Muistaakseni täällä on vielä muita veroja, kuten taxe foncière ja taxe d'habitation.

  VastaaPoista
 12. mielenkiintoisia nuo Kelan kuviot tuntuvat olevan. Saako kysyä näin kommenttilootassa, miten hoidatte poissaoloaikana Ranskan talonne? Kysymys liittyy omaan suunnitelmaan muuttaa sinne ja asua osittain Suomessa...jos on puutarhaa, sen kastelu on ongelma ja ylipäänsä talon tyhjilleen jättäminen arveluttaa omaa mieltä. (jos haluat vastata yksityisemmin, niin email drtiinu@yahoo.com toimii).

  VastaaPoista
 13. Kelloo (KELLOO siis) ei oo kivvoo uatella mutta Simpukkoo Suomessa on ja tiijjä vaekka mitenkä lähelle toesiamme piästään ku sille piälle satutaan elikkä meinoon sitä jotta mualiman nappoo kaevataan aaki Kuopijossa vuan on torin laejjalla silti Partasen kukot myynnissä niinku ennennii. Mikä voes olla tunnussana jos samalla luukulla ollaan. Enkä tarkota tällä luukulla KELLOO :)

  Tervetulloo Savvoon!

  VastaaPoista
 14. Tiina ~
  Kiitos kommentista ja anteeksi kun vastaukseni viipyi näin kauan.
  Olemme vuokralaisina Ranskan talossa, joten meillä ei ole omistajan huolia. Uusimmassa postauksessa 26.5. sivuan hieman tätä aihetta. Talo sijaitsee pienen kylän laidalla rauhallisella alueella, jossa ei ole ollut ilkivaltaa juuri ollenkaan. Puutarhassa on lähinnä hedelmäpuita, jotka jäävät kesäksi oman onnensa nojaan. Naapurimme mukaan usein jo heinäkuussa pihat ovat ihan kuivia ja kulottuneita. Ruukkukukat viemme hänelle kesähoitoon. Hänellä on myös talon avain katastrofin varalta. Täälläpäin asuu paljon hollantilaisia. Ilmeisesti he ovat palkanneet kylässä asuvan puutarhurin hoitamaan talojaan ja puutarhojaan kun ovat itse poissa. Luulisin, että aika tärkeä asia turvallisuuden kannalta on se alue, josta talon hankkii. Tervetuloa vain Ranskaan ja sen seikkailuihin.


  Lastu ~
  Kiitos, aena sinne Savvoon on mukava tulla. Suatanpa pärjätä kesän ileman Kellookin, kun Ranskan omaliäkär lupas lähettee liäkkeet postissa.
  Hyvä, että suap vielä Partasen luukulta kukkoja. Pittää kaet jo kottiin männessä käävä ostamassa yks evvääks. Voe mahoton niitä kaevajia, ei kaet ne oo Kallan siltoja katkassu.
  Nyt jo naarattaa, suatikka sitte kun torin laejalla nähhään Lastun kanssa.

  VastaaPoista
 15. Kiitos vastauksesta! Luin jo seuraavankin postauksen, joten ymmärrän, että teillä ei niitä ongelmia olekaan, joista me jo nyt huolta kannamme. Meidän projektimme on alkuvaiheessa ja kuvittelemme, että ehkä ensi tai sitä seuraavana vuonna haaveemme toteutuu ja muutamme Ranskaan osittain.

  Tiina (kirjautumattomana)

  VastaaPoista
 16. Tiina ~
  Teillä onkin hyvää aikaa valmistautua muuttoon ja ottaa selvää eri vaihtoehdoista. Puhutteko ranskaa miten hyvin?


  Christian ~
  Thank you!

  VastaaPoista