keskiviikko 8. joulukuuta 2010

Miljoonia kirjeitä


Kahlaisinko hakemaan joulukuusen piikkisten tulimarjapensaiden takaa

Hohtavat hanget, lumiasuiset kuuset, porovaljakko kuopii innokkaana lunta, valmiina matkaan. Lumi pöllyää ja joulupukki vilkuttaa iloisesti matkan alkaessa. Seuraavaksi joulupukki katselee merelle laivan kaiteeseen nojaten. Nyt näkyy aurinkolasein varustautunut punanuttu säkki selässään tallustelemassa viiniköynnösten reunustamaa polkua. Hän astuu sisään postitoimistoonsa Libournessa, ranskalaisessa pienessä Dordogne-joen varrella olevassa kaupungissa. Toimistossa työskentelee noin 60 kielitaitoista pukin sihteeriä, jotka avaavat eri puolilta maailmaa tulleita kirjeitä.
Ranskan television kanava FR 2 on tehnyt pienen ohjelmanpätkän aiheesta. Postitoimistoon tulee vuosittain yli miljoona kirjettä ja noin 150 000 sähköpostia lapsilta. Toiminta alkoi 60-luvulla kun postivirkailija lajitteli joulupukille ilman osoitetta tai osoitteella Pohjoisnapa, tulleita kirjeitä. Pitääkö kirjeet palauttaa tekstillä ”Ei asu täällä”. Se tuntui aika tylyltä joulupukkiin uskovia lapsia kohtaan. Niinpä virkailija avasi kirjeet ja kirjoitti joulupukin vastauksen niihin kirjeisiin, joista löytyi lähettäjän nimi ja osoite. Jos oikein ymmärsin, joulupukille lähtevän kirjeen voi Ranskassa pudottaa postilaatikkoon ilman postimerkkiä. Vastauksina kirjeisiin toimistosta lähtee vuosittain satoja tuhansia erityiskortteja, joissa on joulupukin leima.
Sihteerit lukivat otteita lasten kirjeistä. Lahjatoiveet ovat melko samanlaiset ympäri maailmaa. Hellyttävin oli pienen ranskalaispojan kirje. Siinä hän kirjoitti, että ei tarvitse itselleen mitään, mutta jos joulupukki löytäisi erityispitkät tikapuut. Niitä pitkin poika voisi kiivetä antamaan suukon taivaaseen menneelle isälleen.
Lähetys päättyy kuvaan, jossa väsyneet porot ja pulkassa nuokkuva joulupukki palaavat lumisiin Lapin talvimaisemiin.
Ohjelman jälkeen kurkistin Lapin Pajakylän postitoimistoon. Sinnekin tulee vuosittain lähes miljoona kirjettä lapsilta 184 maasta. Vastauksen sieltä saa noin 43000 lasta. Kirjeissä yhä useampi suomalaislapsi toivoo enemmän yhteistä aikaa vanhempiensa kanssa. Kunpa joulupukki pystyisi täyttämään tämän toiveen.


                        *****************************************************


7 kommenttia:

 1. Kuuntelin juuro radiosta lasten toiveita ja ykkosena taisi olla jokin elektroninen peli. En tosin kirjoittanutnimea muistiin. Enemman aikaa yhdessa olisi varmaan kuitenkin paras lahja siitakin viela tietamattomille.

  VastaaPoista
 2. Joulu on jännittävää aikaa lapsille. Täytyy tunnustaa että joulun taika pitää minuakin otteessaan :)

  Aivan IHANA tuo kuva!

  VastaaPoista
 3. Hpy ~
  Kauppojen leluosastoilla näyttää olevan jo melkoinen kuhina, ostoskärryihin siirtyy mitä ihmeellisimpiä vempaimia.

  Rita ~
  Joulun taika! Ihan kuin se olisi minulta piilossa. Löytyisikö se kynttilöiden tuikkeesta tai ”Walking in the Air”-laulun tunnelmasta.

  VastaaPoista
 4. ei ole joulun taika minuakaan oikein vielä tavoittanut. se on varma, ettei se löydy supermarkettien muovilelupinojen katveesta ja kaupunkien markkinahumusta. ehkä, jos hirveästi poltan kynttilöitä hämärtyvässä illassa, se uskaltaisi pujahtaa piilostaan sisemmälle...
  ei ole täällä mennyt vielä perille, että Joulupukki asuu Korvatunturilla. Kuitenkin sieltä saisi kirjeen (tosin ei ilmaiseksi!) ranskaksikin. pitääkin muistaa tilata ensi jouluksi se ensimmäisille "välillisille lapsenlapsilleni".

  VastaaPoista
 5. Airelle ~
  Kirje oikealta Lapin joulupukilta on varmaan kallis aarre ranskalaislapselle.

  VastaaPoista
 6. Olen huomannut, että omasta itsestä lähtee joulun taika. Kun kaikenlainen kiire ja tuskailu jää pois, tilalle hiipii pikkuhiljaa jouluntaikaa. Oma mielikuva sitä luo.
  Joulupukkiinkin on pakko uskoa aina jouluaattona!

  VastaaPoista
 7. Aimarii ~
  Joulun taika saattaa muodostua useiden asioiden yhteisvaikutuksesta. Mieleen nousevista muistoista, joulumusiikista, läheisten tervehdyksistä, kiireettömyydestä.

  VastaaPoista