tiistai 21. joulukuuta 2010

Barcelonan visiitti


Kaikki taivaan tähdet ja puolikas kuuta valaisivat tietämme kun puskimme vaitonaisina vastatuuleen aamulla kello viisi, viiden asteen pakkasessa. Punainen samettikassi heilui iloisesti välissämme. Apteekin eteen oli kertynyt pirteästi sirkuttava naisjoukko, miehet seisoskelivat taaempana. Katulampun alla vaihdoimme poskisuukot tuttujen kanssa, muille murahdimme aamukäheät bonjourit. Samalla hetkellä iso bussi tuli paikalle. Ripeästi kassit tavaratilaan, matkustajat paikoilleen. Mukaan ilmoittautuneet olivat paikalla, joten auto läksi 5 minuuttia etuajassa. Muutaman minuutin kuluttua huomaavainen kuljettaja sammutti matkustamon valot. Viimeisetkin takapenkin sirkuttajat vaikenivat ja jatkoivat kesken jääneitä uniaan lämpimässä autossa. Niin nukkuivat toisiinsa nojaten myös suomalaispari. Nukkuivat sikeästi yli 2 tuntia kunnes heräsivät ihastelemaan välimeren aalloista nousevaa punaista aurinkoa. Pian tietä reunustivat jo Pyreneiden metsäiset rinteet. Ison auton kulku oli tasaista. Rekka toisensa jälkeen ohitettiin kolmikaistaisella moottoritiellä. Kokenut kuljettaja kertoi tien varren nähtävyyksistä. Kahvitauon paikka oli huoltoasemalla lähelle Figueres-kaupunkia, jossa vuosia sitten kävimme tutustumassa Salvador Dali-museon hämmentäviin taideteoksiin.


Aamun pakkaslukemat olivat vaihtuneet + 12 asteiseen päivänpaisteeseen kun saavuimme Barcelonan keskustaan. Siellä autoon nousi espanjalaisittain ranskaa puhuva Antonio-opas. Pieni pullea mies, pitkä punamustaraitainen kaulaliina kaulan ympärillä, mikrofoni ja pieni vahvistin varmistamassa, että jokainen kuuli selostuksen, myös muut kulkijat kaduilla ja toreilla.
Matka jatkui pitkin leveitä puistokatuja, joiden varrella komeilivat tunnettujen vaatemerkkien putiikit. Näkyi myös kuuluisa kävelykatu La Rambla, sekä toinen toistaan komeampia kaupunkitaloja.
Auton matkustamo oli aika korkealla, joten sieltä oli hyvä näkyväisyys. Eräässä risteyksessä punaisissa liikennevaloissa ihmettelin viereiselle kaistalle pysähtyneen henkilöauton kuljettajan omituista touhuilua. Itsensäpaljastaja-señor siellä polvet paljaana esiintyi. Sen nähtävyyden olisi voinut jättää näkemättä.
Onneksi valot vaihtuivat ja ajoimme mäelle nimeltään Montjuïc, jossa kilpailtiin vuoden 1992 olympialaiset. Kiertelimme hienosti rakennettua aluetta ja sieltä korkealta saimme ihailla jalkojen juuressa näkyvää 1.6 miljoonan asukkaan kaupunkia.

Pueblo Espanol
Seuraavaksi bussi pysähtyi muurien ympäröimän espanjalaiskylän, Pueblo Espanolin komealle sisäänkäynnille. Siisti ja rauhallinen paikka, jossa huomio kiinnittyi komeiden rakennusten lisäksi puissa kypsyviin appelsiineihin. Niiden katveessa olevassa ravintolassa oli meille järjestetty lounastarjoilu. Kaikki matkamme ateriat ja erilaiset sisäänpääsymaksut sisältyivät matkan hintaan. Saimme tutustua varsin moniin katalonialaisiin erikoisruokiin. Päivittäin nautimme aamupalan lisäksi kaksi, vähintään kolmen ruokalajin ateriaa viineineen.

Päivien ohjelma oli tiivis ja paljon oli nähtävää. Kävelyä kilometreittäin, jatkuvaa rappujen nousemista ja laskeutumista. Jo ensimmäisenä iltana, kun vihdoin tulimme kaupungin ulkopuolella olevaan tyylikkääseen hotelliimme, jalat ilmaisivat vastalauseensa moisesta rääkkäyksestä. Silti olivat seuraavana aamuna valmiit uuteen koettelemukseen.
Park Gûel

Puiston alkuasukas
Seuraavan päivän ensimmäinen kohde oli varsin erikoinen katalonialaisen arkkitehdin Antoni Gaudín suunnittelema Parc Guëll puisto, joka sijaitsee myös korkealla kukkulalla. Alue on mäkinen ja kasvillisuus on valittu kestämään ilmaston kuivuutta. Puistossa on erikoinen sadan pylvään sali, jonka kaikki pylväät ovat vinossa. Kuvatuin kohde on ehkä mosaiikkikoristeltu salamanteripatsas. Näköalatasanteelta voi katsella yli Barcelonan merelle saakka.


Sagrada Familia 
Sagrada Família on Antonio Gaudin keskeneräiseksi jäänyt mestariteos Barcelonan keskustassa. Temppeliä pidetään modernin arkkitehtuurin yhtenä tärkeimmistä saavutuksista. Gaudi työskenteli sen parissa yli 40 vuotta kuolemaansa asti. Temppeli valmistuu ehkä vuoteen 2050 mennessä.
Kaupungin keskustan läpi kulkeva La Rambla on tunnetuin vuorokauden ympäri elävä, puiden reunustama kävelykatu. Liikkumattomina seisovat maalatut ihmispatsaat onnistuivat säikäyttämään kulkijan iskemällä silmää hänelle.

Joulukojun asiakkaita

Kyllä kelpais minullekin
Joulu- ja ruokatorit tavara- ja väripaljoudellaan houkuttelivat kulkijaa poikkeamaan lähemmäksi. Joulutorilta ostin muutaman pienen santon-hahmon viemisiksi Rose-naapurin seimirakennelmaan.

Lounaan jälkeen Antonio meni omille teilleen ja bussi vei matkaajat pieneen Mataron kaupunkiin. Jätti joukkomme itsenäisesti tutustumaan paikalliseen joulutoriin ja suureen seiminäyttelyyn. Bussin mentyä Ilmeni, että tori ja näyttelytila aukenisivat vasta myöhään illalla. Saimme kolme tuntia ylimääräistä aikaa pienessä tyhjässä kaupungissa, missä kaikki kaupatkin olivat kiinni. Myyntikojut oli peitelty isoilla kankailla, seimimessutalon ovet tiukasti kiinni. Joukkomme hajaantui kiertelemään kujia ja katuja. Seuraamme liittyi muutama pariskunta ja pari iloista rouvaa, joiden mielestä tilanne oli varsin hauska. Istahdimme puiston penkille ja jouduimme keskustelun kohteeksi. Osa väestä oli käynyt Suomessa, ihan Sodankylän filmijuhlilla asti. Erään miehen lapsenlapset olivat kierrelleet Suomessa ja norjassa koko kesänä. Kysymyksiä tuli joka puolelta. Piti puhua jo käsillä ja miltei jaloillakin. Onneksemme läheinen vaatekauppa aukeni ja seuralaisemme siirtyivät sinne. Me poistuimme katua eteenpäin. Nyt on oluen paikka, tuumasi mies ja astui ensimmäiseen tupakansavuiseen baariin. Teimme tilaukset. Kiireinen tarjoilija heitti pöydälle tilaamani vermutin ja miehelle ison lasillisen tummaa nestettä. Totesin, että enpä ole ennen nähnyt noin tummaa olutta. Mies maisteli lasistaan ja totesi juoman olevan kylmää punaviiniä. Olisi ehkä etukäteen pitänyt katsoa sanakirjasta mitä olut on espanjaksi.

Kaikki tulivat hyvissä ajoin odottamaan bussia. Korvaukseksi menetetyistä nähtävyyksistä bussi teki ylimääräisen pidennetyn kaupunkikierroksen pitkin värikkäästi valaistuja katuja. Kovin jouluisiksi ei oikein osannut mieltää cancan-tanssijoita ja knalleja.

Cancan valot
Vielä iltaruokailun aikana saimme vastailla Suomea koskeviin kysymyksiin. Mm. onko Suomi kuningaskunta. Moneen kertaan jouduimme toistamaan, että Suomessa on naispresidentti ja naispääministeri. En tiedä uskoivatko kuulijat meitä, koska sanoivat, että menkäähän pienokaiset jo nukkumaan.

Viimeisenä matkapäivänä liikuimme sataman ja meren läheisyydessä, lähtölounaskin koostui meren herkuista. Ihan liian pian piti jättää merinäkymä ja nousta bussiin kotimatkaa varten.

Me teemme lähtöä, voi hyvin, veljemme meri! Me otimme hiukan hiekkaasi, hiukan sinistä suolaasi, hiukan äärettömyyttäsi, hiukan valoasi. Ja hivenen suruasi.
(Katkelma Nazim Hikmetin runosta Jäähyväiset merelle.)
Iltayön paksu pilvikerros peitti taivaan kun vastatuulessa nousimme kotimäelle vältellen tien penkalle jäätynyttä talven ensilunta. Punainen samettikassi ei paljon heilunut. Olihan sinne kertynyt kaikenlaista painavaa ja särkyvää. Edellisenä yönä oli ollut lähes 10 pakkasastetta. Sisämittari näytti +7 astetta. Vasta tunnin kuluttua riisuin takkini.

                      *****************************************************

8 kommenttia:

  1. Nyt tuli Barcelonakin nähtyä, kiitos matkasta. Sinun seurassasi se sujuikin tosi mukavasti ja näin sellaistakin mikä olisi saanut näkemättä... Antoisa reissu eikä yhtään hengästyttänyt korkeimmillakaan rappusilla!

    VastaaPoista
  2. Onko Suomessa naispaaministeri???

    Olen ilmeisesti ihan ulalla!

    Matka oli varmaan mielenkiintoinen ja olut on espanjaksi muistaakseni cerveza.

    Un cerveza por favor.

    Vaikka itse pidan enemman viineista.

    VastaaPoista
  3. mitähän se tarjoilija on kuullut, kun tuo oluen tilalle viiniä? olisikohan sillä kuulossa vikaa, en ymmärrä.
    tosi kiva matka ja hyvä, ettei tuo lumitilanne sekoittanut teidän retkeänne (se olisi puuttunut, että olisitte jääneet jumiin jonnekin moottoritien varteen). hyvää kotiutumista ja ennen kaikkea joulua!

    VastaaPoista
  4. Minun pieni pääni ei osaa hahmottaa, ei ymmärtää, että asukkaita yhdessä kaupungissa voi olla yli miljoona. Jos heidät laittaisi jonoon, miten pitkä kiemura siitä syntyisi. Nämä on mietteitä joita pähkäilin jo lapsena ja yhä ne askarruttavat - kuten nyt tuo Barcelonan väkimäärä.

    Mutta on suuruudessa viehätyksensä ja mahdollisuutensa. Kun kuviasi katselen ja tarinaasi luen, nautin: miten ehtymätön sampo suurkaupunki onkaan erilaisille kertomuksille. Nyt saan nauttia kynäsi ja kamerasi kautta matkastasi. Niin, ja kun satamaan pääsen ja meren näen, hengitän syvään. Aava meri, taivaanranta. Juuri niin kuin runo kuvaa.

    Minua naurattaa hetket, jolloin huokaisette helpotuksesta. Pääsette irti Suomi-kyselyistä omaan rauhaan, suomioloon :). -Onneksi oli kahvia mukissa nyt päivällä, kun luin mitä miehesi sai kun olutta tilasi. Mahtoi olla yllätys. Kelpasiko kuitenkin. Mitä on punaviini ranskaksi? Kysyn siltä varalta jos vielä joskus Ranskaan matkustamme. Ja mieheni tilaisi olutta, jos tietäisimme mitä se on ranskaksi.

    Ihanaa Joulua Sinulle ja rakkaillesi.

    VastaaPoista
  5. Mielenkiintoinen juttu, osuis sopivaan saumaan, kun pitäisi itsekin lähteä kyseistä kaupunkia katselemaan uudeksi vuodeksi.

    ...pitäÄkin tarkistaa mikä on olut espanjaksi :D

    VastaaPoista
  6. Teille kaikille yhteisesti toivotan hyvää joulua, jossa mukana on häivähdys lapsuuden joulujen tunnelmaa.

    Sirokko ~
    Hyvä, että et väsynyt matkaan. Yritin karsia jutusta liikoja rönsyjä. Kolmesta päivästä olisi saanut irti jo melkoisen matkakirjan, jos siihen olisi sisällyttänyt nähtyjä kirkkoja ja museoita, puhumattakaan ravintoloista ja ostospaikoista sekä erilaisista episodeista muun seurueen kanssa.

    hpy ~
    Tietääkseni Mari Kiviniemi on edelleen pääministeri, tänään tulee olleeksi siinä virassa ½ vuotta.
    Kiitos kieliohjeesta. Mies toistelee itsekseen ”Una cerveza por favor”, toivottavasti muistaa lauseen seuraavalla visiitillä.

    Airelle ~
    Se baari oli aika meluisa paikka. Ehkä tarjoilija arvasi tilauksen väärin. Ei olleet juomat kovin hintavia. Iso lasillinen viiniä maksoi euron ja korkea lasillinen vermuttia jäiden ja sitruunaviipaleiden kera oli 2 euroa.

    Lastu ~
    Kaupunki vaikutti rauhalliselta, ei tungosta missään ja kaikki näytti sujuvan hyvin. Vaikea uskoa noin suureen väkimäärään, saatikka siihen, että Suur-Barcelonan alueella asuu noin 5 miljoonaa ihmistä, eli suunnilleen koko Suomen kansa.
    Punaviini on un vin rouge ja olut une bière. Molemmat ovat Ranskassa hyviä, tervetuloa maistelemaan.

    Stazzy ~
    Odotan jo innolla matkakuvaustasi. Toivotan oikein antoisaa ja onnistunutta matkaa. Opettelehan ”Una cerveza por favor”, vaikka ihan hyvää se punkkukin kuulemma oli.

    VastaaPoista
  7. Kiitos tästä. :)

    Oikein hyvää joulua teille.

    VastaaPoista
  8. Unelma ~
    Samoin sinulle ja läheisillesi, rauhallista ja kaunista joulua sinne hankien ja huurteisten puiden maailmaan.

    VastaaPoista