sunnuntai 27. marraskuuta 2011

Siivekkäitä

Lintuja on mukava seurata. En katsele niitä erityisemmin tunnistaakseni, ihan muuten vain. Jos olisi mahdollisuus elää useampi elämä, haluaisin viettää niistä yhden vapaana taivaan lintuna. Ehkä olisin pääskynen tai veden äärellä viihtyvä västäräkki.

Taas ne tulivat 
Viime päivinä auringonlaskun aikoihin tuhatpäiset lintuparvet muuttomatkoillaan kaartelevat kylän yllä kuin tanssien iltataivaalla. Eri ilmansuunnilta tulevat parvet kohtaavat toisensa ja aloittavat yhdessä huikean esityksen. Esityksen, joka on täysin äänetön, kuuluu vain siipien suhinaa niiden ohi kiitäessä. Kun pimeä saapuu, laskeutuu osa linnuista kadunvarren plataaneihin ja ilman täyttää niiden loputon räpätys. Ehkä kertoilevat toisilleen matkansa kokemuksia. Johonkin aikaan yöstä, ehkä sitten kun tähdet ovat oikeilla paikoillaan, parvet jatkavat matkaansa. Seuraavana iltana saapuvat uudet matkaajat.

Matalan järven yksi joutsenista taitaa tuntea meidät.
Viimeksi kun kävelimme rannalla, se erkani toisten joukosta ja suorastaan kiiti luoksemme. Ressukka luuli varmaan, että meillä olisi sille tuomisia. Toiset linnut eivät olleet meistä kiinnostuneita. Lupasin tuoda sille ensi kerralla kuivia leivänmuruja.
Mitähän miettinee puiston haikara pesässään harmaan taivaan alla.  
Poseerasi hetken uteliaalle kuvaajalle ja lensi sitten pois. Pian puiden takaa kuului meteliä. Kun haikara tapaa puolisonsa, niillä on tapana kalistella kuuluvasti nokkiaan. Se on niiden puhetta.

Tänään aurinko nousi kello 7.57 ja laskee kello 17.17. Aamulla lämpömittari näytti  yhtä pakkasastetta. Auton katto ja ikkunat olivat jäässä. Jokohan se oli talven tulon merkki. Nyt puolen päivän aikaan mittari on kivunnut + 15 asteeseen ja aurinkokin melko korkealle. On aika lähteä viemään leipää joutsenelle.

                             ******************************************************

7 kommenttia:

 1. Kyllä on valtava määrä lintuja ilmassa. Joutsen varmmaan tunnisti teidät, kun heti lähelle tuli. Siellä vielä mukava päivälämpö..
  Oikein hyvää alkavaa viikkoa sinne!

  VastaaPoista
 2. Lintubongareille olisi mahdottomuus laskea lukumäärä tuollaisesta parvesta. Hauskaa seurattavaa. Luonto on ihmeellinen kaikin tavoin.

  VastaaPoista
 3. Olisikohan tuo joutsen syntynyt teidän kotojärvellänne?

  VastaaPoista
 4. Mummeli~
  En kyllästy katselemaan jokailtaista lintuparvien kohtaamista ja yhteislentonäytöstä, siinä on taikaa.
  Mukavaa viikkoa sinullekin ehkä jo talvisemmissa maisemissa.

  Liisa~
  Saattaisipa bongarilta todellakin mennä laskut sekaisin. Linnut kun vielä liikkuvat koko ajan ja joka suuntaan.

  Unelma~
  Utelias joutsen elelee kolmen jousenen joukossa järven muiden vesilintujen kanssa. Se tuli pitkin vettä kuin mäenlaskija
  ja jarrutti kaartaen eteemme.

  VastaaPoista
 5. Lintukuva on kuin jostakin piirroselokuvasta, hieno. Noita valtavia parvia on joskus näkynyt täälläkin, upeaaa katsottavaa, liikkuvat kuin revontulet ylös alas edes takas

  VastaaPoista
 6. Huikeita elämyskuvia ja -tarinoita! Kiitos.

  Mekin näimme tänään neljä joutsenta, emot ja kaksi poikasta. Kaivelivat pyrstö pystyssä pohjamutia - eivätkö jo lennä luoksesi sinne...

  Kuvasi ovat sekä taiteellisia että tarinallisia. Nautin täysin siemauksin.

  Miltei kesäiset ovat päivälämmöt teillä siellä. Nautinnollista adventin aikaa. Paljon hyviä luontokohtaamisia myös.

  VastaaPoista
 7. Sirokko~
  Kiitos! Joskus kuva pääsee yllättämään ottajansa, onnistumalla.
  "Liikkuvat kuin revontulet" on juuri oikea ilmaisu lintuparvien kuvioista iltataivaalla.

  Lastu~
  Olisipa mukava, jos joutsenperhe sieltä asti lähijärvellemme laskeutuisi. Voisin kysellä niiltä
  haluavatko syödä ruisleivän vai patongin murusia :)
  Vaikka yöpakkasia onkin, päivisin lämpenee niin, että mimoosapuun nuput ovat valmiita kukkimaan. Tienvarren pienet, ujot tuoksuorvokit kurkottavat kohti valoa, ruoho kasvaa kohisten. Samaan aikaan plataanipuu pudottelee viimeisiä lehtiään. Olkoon kevät, olkoon syys.

  VastaaPoista