perjantai 20. tammikuuta 2012

Kukkia ja kulttuuria

Samassa puussa manteleita, kukkia ja lehtiä


Nyt kun ei tarvitse enää istua nenä kiinni netin asuntoilmoituksissa voi harrastaa ulkoilua ja vaikka oopperaa. Muutama päivä sitten kävelimme parin tunnin lenkin kylän ulkopuolella. Piti ihan hieraista silmiäni ennen kuin uskoin, että mantelipuussa oli kukkia. Loikkaus ojan yli ja kukkia kuvaamaan. Nyt vain harras toive, että talvi olisi lempeä ja antaisi kaikkien kukkien kukkia.

Kuva esityksestä löytyi netistä
Viime keskiviikkona klo 20.30 istuimme Carcassonnen teatterin parvella odottamassa esiripun nousemista. Orkesteri viritteli soittimiaan ja vartin päästä pääsi alkamaan Tšaikovskin romanttinen ooppera Eugéne Onéguine (Jevgeni Onegin).  Täytyy myöntää, että oopperoista en mitään ymmärrä, mutta sinne vaan piti taas päästä. Yritin etsiä netistä etukäteen oopperan juonta, mutta en oikein onnistunut.
Tämä tiivistelmä perustuu netistä löytämiini tietoihin ja omiin arvailuihini esitystä katsellessani. Pushkinin runoon perustuva tarina kertoo venäläisten, nuoren vaatimattoman lukutoukan aatelistyttö Tatjanan ja maailmanmies Jevgenin onnettoman rakkaustarinan. Myös Tanjan (Tatjanan lempinimi) sisar Olga ja sulhasensa, Jevgenin ystävä Vladimir liittyvät kertomukseen. Tapahtumat sijoittuvat 1800-luvun Venäjälle. Viaton Tanja rakastuu koko nuoren sydämensä voimalla Jevgeniin, tunnustaa kirjeessä tälle rakkautensa, jonka Jevgeni kylmästi torjuu. Tanssiaisissa Jevgeni liehittelee ystävänsä Vladimirin kihlattua Olgaa sillä tuloksella, että suuttunut Vladimir haastaa ystävänsä kaksintaisteluun saaden surmansa Jevgenin ampumasta luodista. Vuosia myöhemmin maailmaa kierrellyt Jevgeni ja ylhäisen prinssin kaunis vaimo Tanja kohtaavat uudelleen. Nyt Jevgeni haluaa kaunottaren itselleen. Dramaattisessa loppukohtauksessa Tatjana myöntää yhä rakastavansa Jevgenia, mutta päättää pysyä uskollisesti prinssinsä luona. Esiripun laskeutuessa Jevgeni jää toivottomana nyyhkyttämään näyttämön lattialle.
Meitä vähän epäilytti, että mitähän kokeilevaa oopperaa saadaankaan nähdä, kun lippujen hinnat olivat varsin kohtuulliset, liput sai ostettua vielä esityspäivänä ja esittävän ryhmän nimi ”Opéra Eclaté (sanakirjan mukaan mm. räjäytys). Alkuosan jähmeyden jälkeen esitys ylittikin odotuksemme. Suurin kiitos kuuluu kauniille musiikille ja aivan ihastuttavalle orkesterille, sen nuorille soittajille ja kapellimestarille, söpölle keijukaistytölle. Kuorosta tykkäsin kovasti, olisi saanut laulaa enemmänkin. Naisten rooleissa oli vahvaäänisiä sopraanoja. Tatjanan pitkät aariat nuori laulajatar lauloi taitavasti ”kovaa ja korkealta”. Vladimirin roolin laulanut mies sai ylivoimaisesti eniten aplodeja, huikean hyvä hän olikin. Hänen varjoonsa jäi elostelija-Oneginin osaan valittu ryhmän äänellisesti heikoin lenkki. Esitys oli venäjänkielinen. Oli myös tekstitys ranskaksi, mutta se näkyi huonosti ja hävisi välillä kokonaan. Puvustuksena oli 1800-luvun venäläisten aatelisten ja talonpoikien asut. Se korvasi ankeaa lavastusta, joka oli vain muutama puinen "toripöytä", jakkaroita ja ikkunaseinä, johon kohdistettu valaistus pelasti paljon. Valon kirkkaudella ja väreillä liikuttiin tunnelmasta toiseen. Yleisö (jopa vanhempiensa mukaan päässeet pienet lapset) vaikutti näkemäänsä tyytyväiseltä valuessaan keskiyöllä ulos teatterista.
Esityksestä jäi sellainen tunne, että tämän voisi katsoa toistekin, kenties myös balettina.  Vaasassa esitetään parhaillaan tätä samaa oopperaa, Jevgenin osassa Kuopion poika, Ville Rusanen.

                                **********************************************

10 kommenttia:

 1. Uskomatonta tuo mantelipuu! Niin ja onnittelut, että saatte jäädä vanhaan taloonne, on varmasti helpottunut olo.

  VastaaPoista
 2. Madame Kissankulma:
  Mieli keveänä on mukava seurata kevään tuloa. Pihan kehäkukat ja hyasintit taitavat nupuista päätellen kukkia seuraavina. Yhtenä iltana ennen pimeää olin jo kuulevinani mustarastaan äänen, mikä lie ollut, yksinäinen eksynyt.

  VastaaPoista
 3. Ooppera ei kuulu harrastuksiini, en vaan kestä niitä korkeita ääniä. Mutta mukavaa että lapsetkin otetaan mukaan.
  Mantelipuita olen ihastellut täälläkin, hyvässä kukassa jo.

  VastaaPoista
 4. sirokko: Täällä on aika vähän noita huvituksia tarjolla kielipuolille. Näytelmien repliikkeihin kun ymmärrys riitä, niin täytyy tyytyä musiikkitarjontaan, jopa oopperaan.
  Mantelipuut taitavat olla hieman aikaisessa tänä vuonna.

  VastaaPoista
 5. Pitkasta aikaa - on ollut kiireita (ja on vielakin), mutta olisin mielellani tyllut kuuntelemaan kanssanne oopperaa vaikken hyvin tunnekaan. Kauniita savelmia EO'ssa kuitenkin on.

  VastaaPoista
 6. hpy:
  Kiireiden lomassa on hyvä rauhoittua edes hetkeksi, vaikkapa Tšaikovskin kaunista musiikkia kuunnellen.

  VastaaPoista
 7. Kuulostaa hyvältä! Odottelen, että jonain päivänä mekin päsemme nauttimaan kulttuuriannista täällä lähikaupungissamme. Olen vielä koirien suhteen varovainen. Hassua kai, täytyy varmistaa, että joku tietää, missä olemme, jos koirat jäävät yksin...jos jotain sattuisi. Tämä liikenne kai peloitellut.

  Ehdittekö äänestämään? Me kävimme tänään.

  VastaaPoista
 8. kevät taitaa olla tulossa sinne jo. ei täällä Suomessa kuki kuin lumitähdet. Kauniita nekin. Ooppera esityksiä tulee joskus kuunneltua vaikka ei kieltä aina ymmärrä, joskus ei saa lauletuista sanoista selvää Suomeksikaan;)) Ehkä jostuen musiikin pauhusta ja huomion kiinnitymisestä itse esittäjiin.

  VastaaPoista
 9. Lilas:
  Kyllä se päivä koittaa, että saatte tutustua myös seutunne kulttuuritarjontaan.
  Tänä keväänä näyttäisi täällä päin olevan tarjontaa ihan kiitettävästi. Oman kylän luostarin kellarissa olisi jo ensi viikolla jazz-konsertti. Kevään aikana kaupungin teatterissa näyttää tulevan pari operettiakin, Iloinen leski ja Hymynmaa. Molemmat kiinnostavat.
  Kävimme eilen Toulousessa vaaliuurnilla.

  VastaaPoista
 10. aikatherine:
  Tervetuloa vieraille poluille, jossa kevät tulee kovin vaihtelevin askelin. Jonakin päivänä hyppäys eteenpäin, sitten pysähdys, pari askelta taaksepäin.
  Toimiva tekstitys oopperassa auttaisi ymmärtämään paremmin näyttämön tapahtumia kun laulettuja sanoja ei ymmärrä. Huomasin kuuntelevani orkesterin osuuksia silmät kiinni, musiikki vain virtasi jonnekin tajuntaan.

  VastaaPoista