lauantai 4. helmikuuta 2012

Numeroiden kanssa pelaamista

Tuulisen pakkaspäivän (tuulta 100 km/h pakkasta aamulla -10 astetta) vietto yhdessä noin 200 pelihullun kanssa oli taas kerran uusi kokemus Ranskasta ja ranskalaisista. 
Senioriklubin madame puheenjohtaja jonotti leipomossa kanssamme tuoksuvia aamiaispatonkeja. Hän oli huolissaan viihtymisestämme ja vaati, että meidän täytyy ehdottomasti tulla klubin vuosikokoukseen ja sen jälkeen pelaamaan bingoa, eli ranskalaisittain” loto”.  Hän varaa meille paikat vierestään ja auttaa meitä tarvittaessa.
Monitoimitalo oli arktisesta säästä huolimatta täynnä innokkaita osallistujia. Kun tunnin verran oli vaihdettu kuulumiset poskisuudelmin, pääsi tilaisuus alkamaan. Vuosikokous kesti noin 10 minuuttia, josta suurimman osan vei yleisön antamat aplodit rahastonhoitajan ilmoitukselle, että kunnalta oli saatu 1000 euron avustus ja tilillä on 2000 euroa. 
kuva kopioitu  täältä  http://usr.centerblog.net/1-Super-Loto
Kuvassa näkyy kaikki mitä tarvitaan. 
Näyttämölle tuodulla pöydällä oli numeroitujen (1-90) pallojen pyörityslaite. Yleisölle jaettiin pelilaudat, vähintään neljä kullekin. Madame puheenjohtaja lainasi meille muovisia pelimerkkejä. Taputusten saattelemana arpojaksi pöydän taakse istahti roteva monsieur. Pitemmittä puheitta hän pyöräytti kammesta ja ilmoitti leveällä murteella ensimmäisen numeron, ”trääntsäng”.  Arvasimme oikein, numero oli 35. Varmistimme sen vielä vieressä istuvalta madamelta. Jouduimme ymmärtämisvaikeuksien vuoksi vaivaamaan häntä aika monta kertaa pelin tiimellyksessä.
Juuri kun olimme oppineet jotenkin ymmärtämään arpojan aksenttia, muutti hän tyyliä. Numeroiden sijaan hän huuteli ihan muita sanoja. Yleisö hörähteli ja siirteli pelimerkkejä laudoilleen arpojan antamien numeroiden päälle.  Sitten joku huusi GIN (Quine). Huutajan naapuri tarkisti tuloksen luettelemalla arpojalle pelaajan löytämät oikeat numerot. Pelimerkit poistettiin laudoilta ja alkoi uusi kierros.  Nyt osasimme jo hieman arvata, mitä merkitsivät numeroiden sijaan huudetut sanat. Jotain jäi jopa mieleen, kuten muutaman departementin numerot 34, 59 ja 75. Muita sanoja:  Pienistä pienin = 1, Rakkaus  = 2,  Hyvä onni = 13,  Palokunta = 18 (puhelinnumero), Aatto = 24,  Joulu = 25,  Naapuri = 34,  Pastis = 51 (anisviina),  Pohjoinen = 59, Erotiikka = 69,  Pariisi = 75.
kuva kopioitu  täältä  Liwww.wambrechies-peche.com
Sali oli hiljainen, jokainen oli keskittynyt posket hehkuen tarkkailemaan omaa lautaansa.  Ainoat äänet olivat pallojen pyörintä häkkyrässä ja arpojan huutelemat numerot tai sanat, joille yleisö naurahteli. GIN-huudot katkaisivat hiljaisuuden hetkeksi, pelimerkit pois laudoilta ja uusi kierros. Parin tunnin kuluttua alkoi keskittyminen herpaantua, halusin lähteä jo pois. Onneksi tulikin leivostauko. Jokainen sai eteensä ison leivoksen, suklaapatukan ja mandariinin. Pöytiin kannettiin myös vesipulloja. Yleisessä hälinässä oli helppo poistua paikalta. Kiittelimme madame puheenjohtajaa avusta ja talon lämmityspuuhiin vedoten hyvästelimme hänet ja toiset lähellä istuneet pelaajat. Meiltä jäi kokematta pelin loppuhuipennus ja mahdollinen palkintojen jako.
Tuuli ja pakkanen olivat yhteisvoimin jäähdyttäneet kotimme. Onneksi sähköt toimivat, patterit voi kääntää isommalle ja sytyttää petrolikamiinan lisälämmittimeksi. 

             ***********************************************************

11 kommenttia:

 1. jännittäviä nuo "numerot"! Ryhdyttekö nyt vakipelaajiksi?

  Kyllä se kylmyys tulee nopeasti sisälle, tuli takassa levittää ihanaa lämpöä ja tunnelmaa nopeasti, mutta kivilattiat vaativat silti kunnon tossuja tai villasukkia, ainakin meillä.

  Iloista talven jatkoa sinne suuntaan!

  VastaaPoista
 2. Ja bingoa pidetään pitkäveteisenä pelinä - mitä vielä ;D Ihana ukkeli sana-numeroineen, hörähtelin niille minäkin täällä omalla koneellani :)

  VastaaPoista
 3. Lilas:
  En usko, että meistä tulee ihan vakipelaajia, mutta ehkäpä palaamme lautojen ääreen satunnaisesti uteliaisuudesta jännittäviä ”numeroita” kohtaan. Pelaajilla näytti olevan mukana omat, onnea tuovat pelimerkit ja magneettisauvat, joilla keräsivät merkit pois laudoilta. Haluan sellaiset seuraavaa kertaa varten.
  Villasukat Lapintossuissa hiihtelen näillä hyisillä kivilattioilla.

  Pinea:
  Luulen, että numeroille annetut nimet vaihtelevat Ranskan bingosaleissa vähän alueen mukaan. Numerot 2 ja 69 ovat niin ranskalaisia, kuulijoiden leveät hymyt sen todistivat :)
  Huomasin tänään, että kaipaamani ”Kirjeitä keittiöstä” on palannut hiljaisuudesta. Kiitos Pinea!

  VastaaPoista
 4. Bingo pelin hurmio on jäänyt minulta kokematta, en ole oikeastaan tiennyt kummoista se on, mutta ilmeisesti se koukuttaa. Kuvassasikin on sali täynnä porukkaa.
  Parasta on pitää varmaat lämpinä, jos niitä alkaa palella, niin kohta palelee koko ihminen. Pärjäilkää!

  VastaaPoista
 5. Lautapelien intohimoisena ystävänä postauksesi sujauttaa toivekammiooni kipinän. Lottoa en, mutta bingoa joskus kokeilen.

  VastaaPoista
 6. aimarii:
  Kinkkubingo oli aikoinaan suosittua Suomessa, mutta itse en koskaan ehtinyt mukaan buumiin.
  Tämän ranskalaiskokemuksen perusteella en oikein sääntöjä oivaltanut, mutta numerot osaan entistä paremmin ja monipuolisemmin :)

  Lastu:
  Bingo! Sinulle toivotan hyvää tuuria, menestystä ja tarkkaa pelisilmää bingon parissa.

  VastaaPoista
 7. En ole koskaan kokeillut bingoa, mutta tämä kirjoituksesi saa sen kuulostamaan peräti hauskalta. Muistaakseni ranskan kielessä numerot ovat omalaatuiset. Hyvää aivojumppaa varmaankin.

  VastaaPoista
 8. 69 tarkoittaa kyllä jotain vähän karkeampaa kuin erotiikka, mutta en tässä viitsi selittää tarkalleen, mitä se tarkoittaa (jokainen voi käyttää mielikuvitustaan)...
  lotot on erittäin suosittuja pelejä talvisin Ranskassa, ennen kaikkea maaseudulla. ja hyvä tapa kerätä rahaa kaikenlaisille seuroille ja yhdistyksille.

  VastaaPoista
 9. Liisa:
  Minulle luvut 70–79 ja 90–99 ovat edelleen haaste, varsinkin tuo jälkimmäinen sarja. Esimerkiksi luku 99 quatre-vingt-dix-neuf on laskettava 2 x 40 + 19. Numerot ovat edelleen kunnon haaste aivoille. Onneksi bingossa ei tarvitse muistaa satoja, tuhansia, eikä vieläkin isompia lukuja. Olen varsin ylpeä kun ilmoitin Suomen väkiluvun ranskaksi, tasan 5 399 090 asukasta marraskuussa 2011.

  Airelle:
  Juontajan kaksimieliset eleet ja virnistelyt numeron 69 kohdalla eivät jättäneet paljoakaan arvailun varaan. Varsin suosittu numero lempinimien suhteen. Termi ”erotiikka” oli hienotunteisempi kuin esimerkiksi ”myrsky peiton alla”.

  VastaaPoista
 10. Heh heh, voin hyvin kuvitella:) Meillä on kotona Bingo, jota on kiva lasten kanssa pelailla, kun ei kahta tuntia sentään tarvitse.
  Ekaa kertaa täällä, Ciacyn blogin kautta eksyin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa Vieraille Poluille Sennie! Kävin jo kurkistamassa blogiasi ja tulen uudelleen ihan ajan kanssa.

   Poista