maanantai 20. helmikuuta 2012

Täällä poliisi, avatkaa!

Näiden kattojen ja seinien suojin voi kätkeytyä rikollisuuttakin

”Täällä poliisi, teidät on saarrettu, avatkaa!” 
Kello kuusi aamulla on vielä pimeää, kylä nukkuu. Vain kylmä tuuli ujeltaa kapeilla kujilla. Yölliseltä saalistusmatkalta palaava kissa luikahtaa nopeasti varjoihin. Yhtä äänettömästi kuin tuo kissa, kujalle on saapunut noin 40 poliisia, joukossa erikoisryhmiä, kuten huumepoliiseja, koirapartioita, kaikki rynnäkkövarusteissaan.
Pidätys sujuu rauhallisesti, ilman vastarintaa. Asunnossa ovat nukkumassa kolme rikollisliigan jäsentä, joiden ranteet lukitaan käsiraudoin ja heidät viedään tutkintavankeuteen. Hetkeä myöhemmin, saman liigan kolmen muun jäsenen pidätys tapahtuu naapurikylässä.  Liigan päällikkö on 35-vuotias ja muut jäsenet 17 - 20 vuotiaita. Asunnoista löytyy myös koruja, sekä muuta ryöstösaalista.
Poliisi on tutkinut jo kuukausia laajaa asuntomurtojen sarjaa ja päässyt vihdoin rikollisten jäljille. Rynnäkkö asuntoihin tapahtuu tarkasti etukäteen tehtyjen suunnitelmien mukaan. Liigan tehtailemat asuntomurrot on tehty muualla kuin omissa kylissä.
Uutinen tapahtuneesta on seuraavan päivän lehdessä.
Tähän pieneen, rauhalliseen kyläämme, sen kapeiden katujen kätköihin on piiloutunut rosvokopla, josta kukaan naapuri ei tiedä mitään.  Vai tietääkö. Onko kysymys isommasta liigasta kuin nuo kuusi pidätettyä, ehkä huumekaupasta. Poliisi ei anna enempää tietoja, vaikenee tutkinnallisista syistä.  Sen sijaan huhut ja arvailut lähtevät liikkeelle.
Kun kävelemme kylän laitamilla, huomaamme, että monen talon portille on ilmestynyt uusi varashälytin. 

                          ******************************************************

18 kommenttia:

 1. Nyt voi sanoa, että salaisuuksien kylä. Kun varmaa tietoa ei ole, heti alkaa huhut ja muut puheet kulkemaan. Niin näemmä siellä kuin täälläkin. Kuitenkin, hyvää viikkoa sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mummeli, hyvää viikkoa sinullekin.
   Huhut kulkevat kunnes jotain uutta ja mielenkiintoista tapahtuu.

   Poista
 2. Niin murheellista kuin tuo onkin, niin asuntomurtoa ei edes varashälytin estä. Täälläkin on joku kopla käynyt taloja läpi syksystä lähtien. Milloin on meidän vuoro? Onneksi nuo yleensä vievät vain korut, kun kullan hinta on sen verran pilvissä. Joskus lähtee teevee, läppäri, auto... älkää hyvät ihmiset jättäkö autoa, sen avaimia ja sen papereita kotiin kun itse lähdette toisella autolla töihin. Tilaisuus tekee varkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella paljon noita asuntomurtoja tuntuu tapahtuvan joka puolella.
   Me olemme tuudittautunuut harhaluulon, ettei murto satu meidän kohdalle. Pihassa on vain yksi, parhaat päivänsä nähnyt auto, kultakoruja ei ole. Toivomme, ettei rosvoja kiinnosta ääkkösillä toimiva läppäri, eikä suomenkieliset pokkarit. Olemme opetelleet pitämään ovet lukossa yötä päivää, mutta eihän se tositilanteessa riitä.

   Poista
 3. Kolme iloista rosvoa, Kasper, Jesper ja Joonatan oppivat rosvoilun jälkeen tekemään työtä ja pesemään korvansa. Mutta se onkin satua. Tosielämän rosvoilu on toista: karua. Onpa surullista, että rauhallinen kyläidylli on nyt särkynyt. Pahaa untakaan se ei ole. Toivon kuitenkin, että tämä jää satunnaiseksi tapahtumaksi. Ja tiedottaisipa poliisi pian, muuten huhut kasvavat kasvamistaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovin nuoria ovat tämänkin rosvojoukon jäsenet, osa kuulema poliisin vanhoja tuttuja. Murrot asuntoihin on tehty asukkaiden poissa ollessa, mutta pelko väkivallasta hiipii monen vanhuksen mieleen.

   Poista
 4. Tuollaiset kotimurrot ovat kamalia. Ajatella, että joku vieras ihminen penkoo tavaroitasi ja vie mennessään.
  Ei riitä Suomessakaan enää luuta oven pönkkänä, kun asioilleen isäntäväki lähtee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsuuskodissani ovet eivät olleet milloinkaan lukossa. Todellakin vain tuo luuta merkkinä ovella, että ketään ei ole kotona. Täytyy myöntää, että paljon ovat ajat muuttuneet.

   Poista
 5. Luulen vaan, että varastelu ja ryöstöt alkavat lisääntyä vähän joka puolella maailmaa, sitä mukaa, kun palkkoja pienennetään ja asuminen sekä ruoka kallistuu. Surullista maailmanmenoa. Itsellä ruukaa koti jäädä usein lukitsematta päiväkausiksi, kun elelen erämaan reunamilla, harvoin tänne kukaan eksyy. Ehkä joku kerta tulen kokemaan ikävän yllätyksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asustelet varmaan viimeisellä "turvallisella rannalla". Ehkä erämaa suojelee siellä näiltä urbaaneilta rosvoilta.
   Yhteiskunnan rakenteet sortuvat ja apu vähenee koko ajan, oman käden oikeus tuntuu lisääntyvän.

   Poista
 6. Ei ole enää lintukotoja missään, ei moraaliakaan. Uhrit ovat juuri niitä heikoimpia, helpoimpia saaliita, usein yksin asuvia vanhuksia..henki ei ole enää paljonkaan arvoinen. Minua kylmää tuo sana järjestäytynyt rikollisuus, vielä sitä yksittäiset tapaukset ymmärtäisi jotenkin, mutta että oikein järjestäytynyttä, kylmäveristä taktikointia, sille on vaikea poliisinkaan mitään mahtaa, verkostot on laajat ja ilmiantoon ei monikaan uskalla, syystäkin.
  Harmi että teidänkin kylään on jäytävä epäluulo pesiytynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, voiko poliisiinkaan enää luottaa. En tiedä onko tarina totta vai legendaa. Erään talon ovelle koputti poliisi, joka kertoi kiertävänsä varoittamassa asuntomurroista. Oli katsellut ympärilleen ja varoittanut näkyvillä olevista arvoesineistä ja lähtiessä vielä lisännyt, että ovet on syytä pitää lukossa. Seuraavana päivänä taloon oli murtauduttu ja viety aika paljon myytäväksi kelpaavaa tavaraa.
   Valelääkäreiden lisäksi löytynee myös valepoliiseja.

   Poista
 7. Lintukodot lienevät menneisyyttä ja varashälyttimin varustetut, lukitut kodit tulevaisuutta pienissäkin kylissä. Ikävä kyllä. Sinulla on mukava blogi. Tulin tänne Minna M suositeltua tätä blogissaan (haaste) ja sait nyt uuden lukijan. Itse kirjoittelen Norjasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja tervetuloa Vieraille Poluille Marianna. Tulen pian tutustumaan blogiisi ja tunnelmiisi siellä kiehtovassa Norjassa.

   Poista
 8. Onneksi eivat koputtaneet teidan ovea!
  Huonosta huumorista mainittakoon eilinen puhelinsoitto. Asiakkaani oli saanut tietaa flunssastani ja soitti sanoen, "taalla Rouenin sairaala". Ensireaktioni ei ollut pila vaan tosipuhelu sairaalasta joka olisi ilmoittanut jostain onnettomuudesta... onneksi tunsin melko nopeasti huuliveikon aanen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti flunssasi on jo paranemassa, me olemme toistaiseksi välttyneet siltä.
   Opetus valepoliisista oli, että todellakin täytyy tutkia tarkemmin vieraat koputtelijat.
   Aika ajattelematonta pilaa soittaa sairaalan nimissä. Heti tulisi minullekin mieleen, mitä on tapahtunut ja kenelle läheisistäni.
   Muistuu mieleeni vastaava tapaus ajalta,jolloin olin pankissa töissä. Ovesta saapasteli sisään mies, joka karjaisi "Tämä on ryöstö, kaikki liikkumatta!" Sormi oli jo hälytysnapilla valmiina painamaan kun tunnistin tämän "veijari-asiakkaan".

   Poista