tiistai 7. helmikuuta 2012

Siperialaisessa tuulessa

 tämän tekstin  3 kuvaa kopioitu täältä  http://nature.desktopnexus.com/wallpaper/271623/
Olen odotellut pihan kirsikkapuuhun kukkia. Ei tullut kukkia, ei. Tuli 10 asteen pakkasia, lunta ja myrskytuulia. Mustat alppivarikset värjöttelivät puuni oksilla. Yritin ottaa niistä kuvan, mutta eivät suostuneet poseeraamaan.
Iltaisin sujahdan villasukissani kahden täkin ja yhden huovan alle. Miehelle riittää yksi täkki, mutta hän laittaa myssyn yöksi päähänsä. Näin varustettuina nukumme 8 – 9 levollista tuntia.  Makuuhuoneen iltalämpötila on noin 16 – 17 astetta, aamuksi se putoaa 13 – 14 asteeseen. Onneksi sähköä on riittänyt ja aamulla asunto lämpiää nopeasti 18 – 20 asteeseen, paitsi kiviset lattiat. Ne eivät lämpiä kesälläkään. Lämpimillä tossuilla ja matoilla torjumme lattian kylmyyttä.
Nostin kaikki ruukkukukat sisälle, mm. Bougainville talvehtii kylpyhuoneen bideessä. Ulkona uhkarohkeat krookukset ja hyasintit ovat pakkasessa ja lumessa kuolleet, 130 km/tunnissa puhaltava tuuli on taittanut niiden varret.

Sähköä on kehotettu säästämään.  Vierashuoneen lämmitys on katkaistu, ikkunaluukut tiiviisti kiinni. Suljetun oven takana pimeän huoneen nurkassa on avaamaton pastispullo. Se näkee meidän puolestamme unta keväisestä illasta, jolloin pullon voi avata sireenin tuoksun kantautuessa parvekkeelle ja käen kukkuessa lähivuorella. Paljaat varpaat voi ojentaa kaiteelle ja nostaa maljan elämälle.            ********************************************************************

9 kommenttia:

 1. Tehän olette ehtineet paljon tässä välissä.. kylmästä huolimatta. Meillä sisälämpötilat 17 yötä päivää vaikka keskuslämmitys posottaa, kaksi villapaitaa lämmittää lisää..ulkona ei sentään pakasta, mutta viime yönä eka kertaa Annabassa oloni aikana (piiitkä) täällä rannan tuntumassakin satoi lunta! Katselin yöpaidassani ikkunasta miten maa peittyi valkoiseen huntuun, en tarjentunut lähteä ulos ihmettä ihailemaan kun tuuli niin hirveästi.. aamulla satoi jo normaalisti vettä ja kaik oli harmaata.

  VastaaPoista
 2. ooh, talvi kuulostaa todella talvelta.:) Meillä lämpö pysyy hippasen korkeampana, paitsi makuuhuoneessa, jossa ihan tarkoituksella karaisemme itseämme. Villasukat toki ovat jalassa ja tuplapeitot päällä.

  Siirsimme mh:n patterin vessaan. Katsoimme, että siellä lämpö on tarpeellisempi kuin lämpimien peittojen alla makuuhuoneessa. Sitä paitsi patterin takia emme olisi voineet laittaa verhoja.

  VastaaPoista
 3. 8-9 tunnin levollinen uni hoivaa. Onneksi viileässä on terveellisempää nukkua kuin liian lämpimässä makuuhuoneessa. Aina voi vuorata itseään pyjama pyjamalla, pusero puserolla, peitto peitteellä, mutta jos kuuma on ja jo itsensä alastomaksi riisuuntunut, mitä enää voi tehdä... ai niin, on keksitty tuulettimet, viilentimet.

  Muuttaakohan evoluutio ihmisen jossain vaiheessa vaihtolämpöiseksi :).

  Kuvat kuljettavat kertomustasi kohti loppuhuipennusta, ah. Se tulee... kevät ja leppeät, lämpimät tuulet. (Ihastelen kyllä parhaillaan pakkasauringon leikkiä jääkiteissä ja järven peittoa, valkoista kuin untuvasulka.)

  VastaaPoista
 4. Meiltä meni yksi yö sähköt ja sähköttömyyttä jatkui melkein puoleen päivään. Paksun untuvapeiton alla nukuttiin hyvin (muutenkin aina katkaisemme lämmityksen yöksi), mutta aamupäivä ilman sähköä, lämmintä vettä ja kaasuhellaa oli kyllä aika... no, ajatuksia herättävää. Mietin niitä suomalaisiakin, jotka ovat olleet paukkupakkasilla ilman sähköä kolmekin viikkoa! Tai sitten täkäläisiä asunnottomia, jotka värjöttelevät penkeillään paksujen vällyjen alla.

  VastaaPoista
 5. Sirokko:
  Hieman lunta ja pikku pakkanen eivät haittaa, mutta tuo hirveä myrskytuuli. Äiti-maa yrittää sanoa sanansa ilmaston muutokseen.

  Lilas:
  Viileä makuuhuone ja kunnon peitot, uni maistuu. Tosin Suomi – Ranska vierailut talven aikaan ovat vähentyneet puolin ja toisin. Me tunnemme tukehtuvamme suomalaisissa kuumissa huoneissa, vieraamme taas kalahtavat jäähän täällä.

  Lastu:
  Kunhan täysikuun aika on ohi, paranee uneni laatu. Kuu-ukko on siitä hassu, että se valvottaa valoisina kesäöinä ihan samalla tavalla kuin talvipimeälläkin.
  Kaunis on Suomen talvi helmikuussa, laulussa sanotaan: Niin pienen hetken rakkaus on lumivalkoinen. On puhdas niin kuin hanki helmikuisten aamujen…

  Pinea:
  Olemme säästyneet pitkiltä sähkökatkoilta. Vesijohdotkin vielä toimivat. Tosi surkeat ovat kodittomien olosuhteet vaikka heitä yritetäänkin auttaa. TV:n mukaan yömajoissa saa vain yöpyä, päiviksi on poistuttava kaduille. Jotkut pysyttelevät mieluummin metsiköissä teltoissa tai autoissa kadun varrella kuin levottomissa makuusaleissa.
  Suomessa tuntuu olevan ihan kohtuuttoman pitkiä sähkökatkoja. Onkohan luotettu liikaa sähkön toimivuuteen tai leutoihin, tuulettomiin talviin.

  VastaaPoista
 6. Hieno, mutta niin liikuttava tuo keskimmäinen kuva lintuparasta tuiskussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lintuparka kuvaa hyvin tunnetta, minkä kasvoihin iskevä luminen myrskytuuli luo.

   Poista
 7. Voi hurja, mitkä kelit! Talvi on paljon ankarampi silloin, kun siihen varautumiseen ei ole välineitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmeissäni katselen ympärilleni kun ihmiset kulkevat jäisessä viimassa ilman hattua, ilman käsineitä, takki auki. Ihan pienillekään ei pueta myssyä eikä lapasia, kaulaliina vain viisi kertaa kaulan ympäri. Suomalainen sentään suojaa pään, kädet ja jalat.
   Täällä etelässä ei asuntoja ole tehty suojaamaan kylmyydeltä. Valitettavan paljon on syttynyt tulipaloja viallisten tai ylikuumenneiden lisälämmittimien takia.

   Poista