keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Keväinen polkuni


Oikuttelevan polven kanssa joutuu joskus neuvottelemaan kulkureiteistä.  Samoilisin niin mielelläni vuoripolkuja, mutta en oikein kestä polveni kiroiluja ja kiukutteluja alamäissä. Tasamaalla ja ylämäessä se kulkee mukana mukavasti, mutta varsinkin jyrkät laskeutumiset saavat sen valittamaan. Se ärhentelee vielä kotonakin vuorilla kävelyn jälkeen.
Niinpä mäkiset maastot ovat vaihtuneet tasamaahan. Kuljemme pitkin tunnelmallisia kanaalin varren polkuja. Jätämme auton sopivaan kohtaan lähelle kanaalia ja kävelemme polkua tunnin päähän ja takaisin. Rarituntinen on meille sopiva aika, polvikaan ei valita yhtään. Varsin rauhallisia ovat nämä polkumme olleet. Aurinkoisena pääsiäismaanantaina kuvan polulla oli vain muutama kulkija. Sentään saimme vilkutella neljälle ohilipuvalle jokilaivalle.  Uskon, että turistisesongin aikaan kanaalilla ja sen varsilla käy melkoinen vilske.
Näistä ihastuttavista kulkureiteistä saa kiitoksemme Ranskan Aurinkokuningas, Ludvig XIV, jonka määräyksestä 1600-luvun loppupuolella rakennettiin Canal du Midi, vesireitti Atlantilta Välimerelle.  241 km:n mittaisen kanaalin tekeminen kesti 12 000 rakentajalta 15 vuotta. Siihen aikaan ei koneita juurikaan tunnettu, eli käsivoimin kanaali on tehty, sen kaikki 328 rakennelmaa, joihin kuuluu 103 sulkua, suurimman korkeusero on 190 metriä.  Kanaalissa on myös siltoja, patoja ja tunneli. Töitä johti varsin moderni Pierre-Paul Rique. Nokkelien rakennusratkaisujen lisäksi hän oli ensimmäinen rakennuttaja, joka maksoi työläisilleen kuukausipalkkaa ja järjesti heille myös sosiaaliturvan. 
Tänään on tuulinen päivä, kuten sivupalkissa olevaa Carcassonnen sääkuvaa suuremmaksi napsauttamalla voi nähdä. Tarkoitus on kuitenkin käydä kävelemässä jollakin kanaalin varren poluista. Kanaalia reunustavat penkat ja suuret plataanit estävät siellä kiukkuisimmat tuulen puuskat.  
*****************************************************


28 kommenttia:

 1. On teillä siellä hienot ulkoilumaastot. täällä vielä lunta maastossa. Jospa kohtapuoleen sulaiaisi jo pois loputkin.
  Oikein kivoja ulkoiluretkiä teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, nautin kaikilla aisteillani kävelyretkistä noilla poluilla.
   Pian on kevät siellä pohjoisessakin ja lumia enää muistoissa.

   Poista
 2. Ihana polku kanaalin varrella. Siellä on varmaan jo lämmintäkin, ettei tarvitse talviturkissa tarpoa. Meiltä lumet ovat lähteneet, mutta on ollut kylmä tuuli. Minulta oli netti poikki pari päivää, siksi tulin nyt vasta etsimään aarrettani :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus kanaalin maisemia katsellessa pitää ihan itseään nipistää ja tarkistaa, että onko tämä kaikki kauneus unta vai totta.
   Aarre jaksoi odottaa sinua:)
   Ulkomailla asuessa nettiriippuvaisuus on aika voimakas. Varmaan parin päivän katkos saisi jo etsimään lähintä nettikahvilaa.

   Poista
 3. Sinulla on viehättävät ulkoilureitit. Herkän viheriää, joka tekee minun silmille hyvää, kun itse on katsellut valkoista puoli vuotta. Lunta on yhä korkeat kinokset pihassa ja vaaroillakin noin metri, kun mittasin. Pakkasella asteen parin verran ja lisää lunta sataa, mutta kevät ja kesä tulevat aikanaan kyllä, ei hätää, ei huolta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puiden keväinen hento vihreys hivelee silmiä ja sielua. Kylän ainoa valkorunkoinen koivukin oli jo isoilla hiirenkorvilla.
   Pian sieltäkin lumet häviää ja saunoissa tuoksuvat kevään ensimmäiset koivuvastat.

   Poista
 4. Kaunis on polkusi, vihreyttä, vettä. Meillä vielä lunta vaikka jo pälviäkin näkyvissä.
  Oletko kokeillut kalaöljykapseli/pvä polvivaivaasi? Minulla auttoi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis ja tasainen on kulkea tuo polkuni.
   Kiitos vinkistä. Täytyypä kysyä apteekista tai bio-kaupasta kalaöljykapseleita. Ties, vaikka pääsisi vaihteeksi taas vuoripoluille.

   Poista
 5. Tuota polkua pitkin olisi ihana tallustaa, oli polvi sitten ookoo tai vihoitteleva (kuten minullakin silloin tällöin, perkules.. :)
  Espoossa on kylmääää... ja just tulin Sveitsin keväästä. On se niin väärin että te saatte niiiin pitkän ja kauniin kevään ja kesän ja me täällä pohjolassa värjöitellään ja odotetaan ihmettä = aurinkoa :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa Vieraille poluille Orvokki!
   Polvea ihan naurattaa kulkemisen helppous. Toivottavasti ei tule itku pitkästä ilosta.
   Pikku-Heidin alppiniittyjen kevät, ah! Eipä ihme jos Espoo tuntuu nyt ankean viileältä.

   Poista
 6. Oi mikä vehreä kauneus! Huikea historiakin, en tiennytkään että se on niin vanha juttu.. lapiollisten määrää voi vain ihmetellä siinä tarpoessaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurella kunnioituksella kanaalinrakentajia kohtaan katselen paikoitellen tosi korkeita penkkoja. Aikoinaan on kanaalin molemmilla rannoilla kulkeneet tiet, joita pitkin hevoset ovat vetäneet laivoja kanaalissa mereltä toiselle. Nyt kun laivat kulkevat omilla moottoreillaan, ei välttämättä tarvita kuin yksi tie huoltotöitä varten. Keskitalvella kanaalit tyhjennetään vedestä, ruopataan ja huolletaan keväällä alkavaa laivasesonkia varten.

   Poista
 7. aina kun avaan sivusi ihailen tuota ruusuporttia, mutta nyt suorastaan häkellyin tästä kanaalista, aivan hurmaava. Valokuva suorastaan tempaa syliinsä. kiitos että näin saan nähdä kaunista maisemaa Ranskan maalla.. niin ne ennen rakensi ihmisvoimin paljon upeampia taloja ja uomia kuin nykyään. En ole nähnyt oikeen kaunista uutta rakennusta Suomessa yhtään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniina kevätpäivänä silmät ja sielu lepäävät kanaalin lempeissä maisemissa.
   Komeita ovat myös vanhat linnat puistoineen, samoin kaupunkitalot. Tosin aika epäkäytännöllisiä nykyihmisten mielestä.

   Poista
 8. Ihania kuvia ja maisemia! Meidän piti lähteä tänä keväänä pyöräilemään kanaalinvartta pitkin, mutta toinen pyöristä katosi jonkun pitkäkyntisen matkaan... Aikamoinen kolaus. Herra Riquet muistaakseni menetti koko omaisuutensa tuossa kanaaliprojektissa, mutta nimensä sai historiaan ja me jälkipolvet upeat kuljeskelumaisemat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi, että rosvot veivät teiltä pyörän. Kanaalin maisemat ovat mainiota maastoa sunnuntaipyöräilyyn, mutta tosi mukava siellä on kävelläkin, saatikka veneillä.

   Poista
 9. Kaunis kuva tuo ylempi - ja miksei alempikin. Ehtisikin kavelylle polvia notkistelemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä elämänvaiheessa on ihanaa, että voi tehdä mitä haluaa. Kunhan vain terveyttä ja kuntoa riittää.

   Poista
 10. Olipa romanttinen kuvaelämys kävelypolultasi! Ah, kyllä noissa maisemissa kelpaa tepastella kuin kuninkaallinen konsanaan... Kiitokset myös pienestä historiikista. Toivottavasti polvivaivasi paranee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haavenamme on hankkia "kapteenin ajokortti"(koulutus kestää 2 tuntia) ja vuokrata jokivene päiväksi. Lipua sitten ylhäisesti pitkin veden pintaa ja vilkuttaa kuninkaallisesti rannalla kulkijoille. Eikä silloin olla köyhiä, eikä varsinkaan kipeitä:)

   Poista
 11. Hemaisevat värit tuossa polkukuvassa. Meilläkin on joki täällä Pohjoi-Helsingissä, ja nautin veden läheisyydestä. En tiedä onko se kaikille suomalaisille yhtä tärkeää mutta ainakin meille jotka olemme Tampereelta kotoisin kun vettä oli lapsena aina maisemissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän suomalainen maisemankatselija vedenkaipuusta mihinkään pääse. Täältä melko läheltä löytyy kanaalien lisäksi jokia ja pieniä järviä, eikä merikään mahdottoman matkan päässä ole.
   Kolmena päivänä on vettä tullut taivaalta. Siinä muodosssa en sitä enää kaipaa:)

   Poista
 12. Vesissä silmin vedessä hellin ja kellin. Herkkyys valtaa mieleni, kun vesitarinoita katselen ja kuuntelen. Kannatan lämpimästi, että vuokraatte veneen, joka kuljettaa teidät vauhdilla, joka hurmaa hitaudella. Ei huolta, ei kiirettä mitään. Kaikki on hyvin. Ihmisen on hyvä elää vesielementissä, kuin alkutilassa ikään.

  ***
  Polvi on monella akilleen kantapää. Toivon, että saat avun. Minua auttoi kuntopyörä: joka päivä puoli tuntia polkemista ja kas ihmettä: kipu on hellittänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veneen vuokraus kiehtoo yhä. Ehkä se jää odottamaan sopivaa hetkeä, koska haluamme jakaa kokemuksen Suomen vieraiden kanssa.
   Polvi on ollut mielissään näistä tasaisista poluista, eikä ole juurikaan valittanut.

   Poista
 13. Piti oikein huokaista ihastuksesta, kun kuva avautui silmien edessä. Tuollainen keväänvihreä on niin upea. Kelpaa siellä kävellä ja toivotan terveyttä. On nimittäin kokemusta pitkällisistä jalkavaivoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sateiden myötä kevään vihreys vääjäämättä syvenee tummempiin kesän sävyihin. Kauniita ovat nekin.
   Kiitos terveyden toivotuksesta. Olen tyytyväinen, että näinkin hyvin polven kanssa pärjäilen.

   Poista
 14. Sepäse, nuorena ei jouda muuta kuin velvollisuuksia täyttämään ja asioita hoitamaan ja vanhempana, kun olisi aikaa muille touhuille löytyy kremppaa sieltä sun täältä. Upeita kävelyreittejä silti löytyy ihan tasamaaltakin.
  terv. paskeriville

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on, että vanhuus ei tule yksin. Siihen on vain tyytyminen.
   Nautin todella noista kävelypoluista. Olin jo hullaannuksissani vähällä ottaa juoksuaskeliakin:)

   Poista