keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

Saunomista ja vauhdin hurmaa

Teimme pienen ”ikääntymismatkan” Pyreneiden vuorten maisemiin. Yövyimme pienessä hotellissa, jossa ei muita asiakkaista ollut. Sen sijaan siellä oli suomalainen sauna, jonka löylyissä oli mukava löhöillä ja välillä jäähdytellä + 18 asteisessa uima-altaassa. Pihan iso poreallas antoi tuntuvaa vesihierontaa lähes 40-asteisessa vedessä. Oli varsin kesäinen sää, lämmintä noin +20 astetta ja alueen pensaissa moniääninen lintujen konsertti. Yöllä ilma kuitenkin viileni ja satoi vettä.


Aamulla lähdimme kohti kotia kartalta katsottua oikotietä vuorten yli. Kuten kuvista näkyy, muuttui matka jännittäväksi mäenlaskuksi.  Sade vuorella olikin tullut lumena. Ylhäällä solassa auton mittari ilmoitti kahta pakkasastetta ja tuuli puhalsi suoraan Siperiasta. Onneksi Ranskan lähes 65 miljoonan asukkaan joukosta tosi harva sattui vastaan tuolla kapealla tiellä, olivat onneksi vielä äänestyshuumassa jossain muualla. Meillä oli alla kesärenkaat, toisilla lumiketjut. No, ollaanhan sitä Räikköslandiasta ja lumeen totuttu. Silti tunnustan, että pelotti kun tuulenpuuska työnteli autoa jäisellä ja liukkaalla tiellä kohti ojaa.


Olipa helpottavaa päästä takaisin lämpimään kotipihaan juuri avautuneen ruusun tervetulleeksi toivottamana.**********************************************************

14 kommenttia:

 1. Tulee mieleen seikkailumme Norjassa, jossa oikaisimme vuoren yli. Tien piti olla kunnon tie, mutta se oli niin pieni, ettei sitä lumen ja jään keskeltä kunnolla edes nähnyt. Ja tiedät Norjan jyrkät korkeuserot, huh.
  Mutta onnellisesti selvittiin, niin te kuin mekin. Ihana on päästä perille. Tällaisen matkan muistaa aina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä autolla mäenlasku varmasti jäi mieleen. Onneksi ei tullut enempää eksotiikkaa. Voin vain kuvitella ojaan luisuneen auton ja sen vieressä herrasväen sandaaleissaan ja kesähepenissään, tai jotain vielä pahempaa. Mutta loppu hyvin, kaikki hyvin.

   Poista
 2. Eipä tee mieli tuollaiselle tienpätkälle kesärenkailla. Hyvä, että selvisitte ehjinä!
  Hehkeän kaunis kuva ruususta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusu näyttää yhtä onnelliselta kuin meistä tuntui kotipihaan tultuamme.

   Poista
 3. teilläpä oikein jännittävä matka, kunnon talvikeli kesärenkailla, huh. Onneksi tuo aivan ihana ruusu otti sitten vastaan kotipihallanne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan tuollaista kotimatkaa emme osanneet odottaa. Luulen, että toistaiseksi yritetään pysytellä pääteillä.

   Poista
 4. Hui, mikä oikotie! Minä olisin valitsemassa aina pikkuteitä, mutta onneksi ratissa on pariskuntamme järkevämpi osapuoli, joka on tottunut ajattelemaan (kesä)renkaita ja mahdollisia lumisateita... Suomalaisena sitä on niin tottunut, että lumisilla teillä voi ajella - kun alla on niinä aikoina talvallisesti talvirenkaat.
  Mutta maisemat taisivat olla kauniit! Ja löylyt makiat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löyly tuntui samalta kuin kotisaunassa Suomessa, vain koivun tuoksu puuttui.
   Maisema oli varsin valkoinen. Lehmät ja hevoset etsivät ihmeissään vihreää ruohoa lumisilta vuoriniityiltä.

   Poista
 5. Oikotie voi yllättää, selvä se, mutta kesärenkaat ja jäinen lumitie on paha, suorastaan vaarallinen. teillä oli hyvä onni myötä, että reissusta jäi vain jännittävät ja hyvät muistot.
  Asteista ja ruusun hehkeydestä päätellen kesä rupeaa jo olemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännitystä lisäsi sekin toteamus, että lumisella alueella ei näyttänyt olevan kännykkäkenttää ollenkaan.
   Kesäntulo takkuilee vaihteeksi sateen ja tuulen tuivertaessa. Jossain lähellä se kyllä lymyilee.

   Poista
 6. Vau, ihan koko hotelli yksityiskäytössä saunoineen ja pore- ja uima-altaineen! Kelpaa sen eteen vähän seikkaillakin, tuohan on kuin meidän vuoriluistelut talvella, kesärenkailla se on aika jännää, ei kyllä kauheesti naurata. Teiän Ranskan konsulinne täällä juuri hurautti vaimoineen rinteeltä rotkoon eikä ollut edes lunta, ja onneksi heillä 'panssaroitu' auto, ei sattunut pahemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan pyytämättä saatiin luksusta. Ei tarvinnut ottaa huomioon muita asukkaita, sai nauttia saunan löylyistä kaikessa rauhassa, istua lämpimässä porepadassa kuuntelemassa lintujen konserttia ja vilvoitella Buddha-patsaiden valvonnassa vilpoisessa uima-altaassa kunnes ilta hämärtyi ja valot syttyivät muuttaen tienoon satumaaksi.
   Onneksi kotimatkalla pysyttiin jotenkuten liukkaalla tiellä kun ei ollut alla sitä panssaroitua autoa.

   Poista
 7. Unohtumaton saunareissu. Hyvin suunnistitte sekä saunaan että sieltä takaisin kotipiaan. Ja ruusu kiittää.

  Mutta että Pyreneitten vuorilla suomalainen sauna! Hyvä, hyvä. Mutta sää huikentelee ja voi yllättää niin siellä kuin täällä.

  Ihana kun pääsitte turvallisesti kotiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saunomisen antamilla voimilla päästiin yli liukkaan jääkentän ja toivon mukaan puhtia riittää vielä Euroopan ja Itämeren ylitykseen Savonmualle kotjsaanan laateille asti.

   Poista