sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Perhosia polullani

Purjeperhonen
Kevätsade piti hengähdystauon kerätäkseen voimia uusia ryöpsäyksiä varten. Tauon aikana aurinko kurkisti pilvien takaa ja minä piipahdin hetkeksi vuoripolulle. Siellä sainkin kulkea perhosten kanssa. Niitä leijaili joka puolella. Ympärilläni lenteli kaikenlaisia värikkäitä perhosia, joukossa tuttuja kaali-, sitruuna- ja nokkosperhosia. Yritin valokuvata pientä ja kaunista sinisiipeä, mutta se ei suostunut kuvattavaksi, toisin kuin kuvassa oleva purjeperhonen. Se lienee nimeltään myös liekkiperhonen, kuuluu ritariperhosten perheeseen.  Erikoisen näköisine siipineen se on ilmeisesti tottunut poseeraamaan, koska pysytteli tyynesti paikallaan.  Vähän aikaa piti etsiä miten päin sen kuvaan kun näytti olevan ylösalaisin. Kuvaa suuremmaksi napsauttamalla näkyy, että pää ylöspäin se pensaan oksalla istuu. Siipien alareunoissa olevat isot "silmät" lienevät perhosen suojautumiskuvioita.  

Vuorten takaa vyöryvä tumma pilvimassa peitti auringon ja sai minut palaamaan sisätiloihin. Nyt piirtelen perhosen kuvia sumuisiin ikkunoihin, joita sade rummuttaa. On siis kevät…

              ********************************************************************

10 kommenttia:

 1. Todella vaikuttavan näköinen siivekäs. Enpä ole tuollaiseen törmännyt Normandiassa, meilläkin lentää tällä hetkellä vain vesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan uusi tuttavuus oli tuo iso perhonen minullekin.
   Tammikuun lämpötiloissa, lähellä nollaa hytistään, räntääkin tuli niskaan. Vuoret saivat uuden lumipeitteen.

   Poista
 2. Upea perhonen! En ole koskaan nähnyt. Minäkin ihmettelin noita takasilmiä. Ne ovat varmaan sellaiset, kuin opettajilla on ja pienten lasten äideillä myös :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä perhonen suurine silmineen haluaa näyttää uhkaajalleen pelottavammalta kuin mitä se todellisuudessa on.

   Poista
 3. Onko perhonen kirsikkapuun kukissa? Perhosesi on minulle tuntematon kaunotar. Hyvät hämäyssilmät takana, niihin katseeni ensin nauliutui.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapasin tuon eksoottisen kaunottaren metsässä matalassa pensaassa, jonka luulisin tuntomerkkien perusteella olevan oratuomi. Perhonen taitaa asustella mieluiten Etelä-Euroopassa ja Afrikan puolella.

   Poista
 4. Blogiystävien kautta luonto avautuu uudella, läheisellä tavalla. Purjeperhoselle terveisiä. On luonto viisas, kun väreilläkin perhosen elämää suojelee.

  Olet kuin satumaassa: vuoret, polut, perhoset... jo sanat ja mielikuvat ovat niin kiehtovat ja kauniit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun "la flambé" taas näyttäytyy, kerron sille terveiset kaukaa Kallaveden rannoilta. Naapurin Rose arveli, että perhonen ei ole kovin yleinen täälläkään. Jos en olisi itse siitä kuvaa ottanut, luulisin että se onkin satuhahmo.

   Poista
 5. Hyvin hämäävä on tuon perhosen väritys. Ehkä täälläkin voi sanoa jo kevään alkaneen, vaikka viime yönä oli vielä pakkasta. Eilen näin ensimmäiset leskenlehdet, sinivuokko avautui ja kaksi perhostakin lenteli...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa hyvä, että kevät on sinne vihdoinkin tullut. Kuukauden päästä riennämme täältä Suomeen mekin.

   Poista