lauantai 27. lokakuuta 2012

Isän tyttö


Lapsuuden ympyrä sulkeutuu
Kesän aikana tyhjensimme ja hyvästelimme lapsuuskodin. Tarinan päätteeksi palo-opisto poltti talon oppilaiden harjoitustyönä. Nyt koti on poissa ja sen tilalla on rakennuspaikka uudelle talolle, uusille lapsille saada lapsuusmuistoja.

Olin lapsena isän tyttö, olen vieläkin, vaikka sain pitää isän vain ensimmäiset 16 vuottani.  Edelleen voin puhua hänelle sinne, missä ei ole kipua, ei surua eikä huokauksia.

Viime päivinä on radiossa usein soinut tämä Celine Dionin ”Parler à mon père”, jossa hän haluaisi puhua muutama vuosi sitten menehtyneelle isälleen.  Niin minäkin, juuri tuollaisilla kauniilla sanoilla.                        ****************************************************************

16 kommenttia:

 1. Yksi ovi menneisyydestä on sulkeutunut osaltasi. Elämä on luopumista, mutta isän tytön muistot säilyy, ne ei pala tulessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Kiitos mummeli. Ei todellakaan isän tytön muistot häviä, vaan luopumisen myötä ne vain vahvistuvat.

   Poista
 2. Luopumisia tulee vastaan tahdoimme tai emme. Nyt on ihan pakko sanoa, vaikka suru isäsi menetyksestä on suuri, että sait pitää hänet sentään aikuisuuden kynnykselle asti ja hän on tukenasi edelleen. Tyttäreni menetti isänsä 4-vuotiaana ja hänelle jäi iso kaipuu ja vähäiset muistot. Hän selvästi suree myös sitä.

  Rohkeutta ja voimaa sinulle eteenpäin : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mayo. Luopuminen kuuluu elämän kulkuun, sille ei voi mitään, mutta onneksi muistot säilyvät.
   Luulen, että nuoremmilla sisaruksillani on samanlaisia tunteita kuin tyttärelläsi. Nuorin heistä täytti isän kuolinpäivänä yhden vuoden, hänellä ei ole isästä omia muistoja ollenkaan.

   Poista
 3. Muistot eivät kuole, ne auttavat raskaiden asioiden yli. Ne ovat siltana menneestä tähän päivään.
  Omat vanhempani ovat kuolleet, mutta edelleen tunnen heidän läsnäolonsa voimakkaana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos aimarii. Onneksi on lohduttavia muistoja. Ja on lauluja, kuvia tai tapahtumia, jotka palauttavat niitä mieleen.

   Poista
 4. Olipa koskettavasti sanoitettu laulu, näitä yleensä pompahtaa korviin juuri sopivalla hetkellä omien tunteiden tulkitsijaksi. Omat vanhempani ovat vielä elossa, mutta kuinka kauan.. hyvä muistutus, il faut parler quand il y a encore du temps.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniit laulun sanat koskettivat ja herättivät muistoja. Usein sitä kuvittelee, että yhteistä aikaa on rajattomasti. Kunnes onkin yhtäkkiä sen tosiasian edessä, että aika on loppunut ja niin paljon on jäänyt sanomatta. Sekin pitää vain hyväksyä.

   Poista
 5. Kyllä, koskettava laulu, mutta niitä pompahtelee myös yllättäen tunteiden tulkiksi, kuten nyt pääsi käymään. Oman isäni kuolinpäivän muistopäivä lähestyy ja samalla oma syntymäpäiväni. Isä kuoli kun olin alle kymmenen.
  Häneltä kuitenkin perin levottomat jalat ja kaipuun maailmalle.
  paskeriville

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa syntymäpäivää sinulle ja paljon onnea.
   Ei ollenkaan hassumpi isänperintö, kaipuu maailmaa näkemään. Itsekin tässä pikkuhiljaa pakkaan reppua pientä Espanjan matkaa varten.

   Poista
 6. Daniel Guichard - Mon Vieux
  Michel Sardou - Les yeux de mon père
  Claude Barzoti - Papa
  Michèle Torr - A mon Père
  Oh mein Papa - Oh my Papa
  jne
  miksikohan kaikki nama isalle omistetut laulut kun taas aiti-lauluja ei ainakaan minulle tulee mieleen yhtaan?

  VastaaPoista
 7. Vastaukset
  1. Äitienpäivän aikaa toukokuussa lauletaan äideille. Muistuu mieleen sellaiset vanhat laulut kuin ”äiti pien”, ”orvokkeja äidille” ja ”äideistä parhain”. On niitä varmaan muitakin.
   Sen sijaan suomenkielisiä lauluja isälle en nyt oikein muista. Nousee mieleen vain ”isoisän olkihattu”, ai niin ja muistaakseni alkuperältään ranskalainen ”lapsi ja lintu ( kerrohan isä oi…)”.

   Poista
 8. Hollantilaisen Haintjen, lapsitähden, saksankielinen Mama on vähintään Euroopan kuulu. Vai oliko kyse vain ranskankielisistä?
  paskeriville

  VastaaPoista
 9. Ai niin, hyvää Espanjan matkaa. Toivottavasti sään haltijat ovat suopeita. Nykyisin kun kaikki näyttää olevan mahdollista myös sään suhteen. Teiltä onkin tuo Espanja luonnollinen suunta päästä ulkomaille. Meikäläinen ponkasee Sveitsiin kun se on lähin ulkomaa.
  paskeriville edelleen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paskeriville. Täytyyhän sitä naapurimaassa käydä, varsinkin kun pääsee tutustumaan uusiin kohteisiin, joissa on vanhoja kirkkoja ja linnoja. Yhdessä kreivien linnoista on luvassa keskiaikainen ilta, toisessa toinen ilta lupaa huikeita flamenco-esityksiä.
   Noista lauluista tuli mieleeni vielä yksi isä-aiheinen, nimittäin Marilyn Monroen laulama ”My Heart belongs to Daddy”.

   Poista