sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Linnoituksen legenda


Carcassonnen linnoitus, ilmakuva (kopioitu  netistä)
Edellisen postaukseni kuvassa on osa Carcassonnen la Citéä, Euroopan suurinta keskiaikaista linnoitusta. Se on yksi Unescon maailmanperintökohteista. Sen historia ulottuu aina ajanlaskumme alkuun asti. Linnoituksessa on 53 tornia. Sen vanha kaupunki ravintoloineen ja matkamuistoputiikkeineen on suosittu turistikohde ympäri vuoden.  Carcassonnelta nimensä saanut lautapeli tuntuu olevan myös suosittu ympäri maailmaa.

Vanhat linnoitukset synnyttävät monia legendoja. Lisään joukkoon oman versioni Carcassonnen nimen synnystä. Tarinani perustuu ranskankielisiin legendoihin, joita tuskin olen täysin ymmärtänyt, ehkä tahtomattani yhdistellyt keskenään useampia kertomuksia. Mutta sellaisiahan ne legendat ovat.

700-luvun lopulla linnoituksessa asuivat ja sitä puolustivat arabit.  Heidän johtajansa kuningas Balaak oli saanut surmansa taisteluissa keisari Kaarle Suurta vastaan.  Keisari  joukkoineen piiritti linnaa valloittaakseen sen osaksi valtakuntaansa.  Kuningas Balaakin menehtyminen oli tyrmäävä isku sotilaille ja kaupunkilaisille. Itku ja epätoivo valtasivat piiritetyn kaupungin kiviset kadut ja kujat. Keisari joukkoineen oli pääsemäisillään sekasortoiseen kaupunkiin. Silloin menehtyneen kuninkaan nuori vaimo, kuningatar Carcas astui rohkeasti sotajoukkojen johtoon taistellen raivokkaasti piirittäjiä vastaan. Moni kaupunkia puolustanut sotilas oli kaatunut, heidän määränsä  väheni uhkaavasti. Piirittäjät ampuivat palavia nuolia ylös kaupunkiin, pystyttivät tikkaita muuria vasten kiivetäkseen sen yli linnoitukseen. Dame Carcas määräsi kaupunkilaiset valmistamaan ihmisen kokoisia olkinukkeja ja pukemaan niille kaatuneiden sotilaiden asepukuja.  Ne kannettiin muurin harjalle vartiopaikoille. Vastapuoli näkisi, että puolustajia kyllä riittää. Muurin yli palavina tulleet  nuolet sytyttivät olkinuket tulisoihduiksi,  jotka työnnettiin takaisin yli muurin piirittäjien ja heidän tikapuidensa päälle.
Uuvuttavia taisteluja oli käyty jo viisi vuotta. Nuori Dame Carcas urheine joukkoineen puolusti sitkeästi  linnoitusta. Kovin väsyneiksi ja rääsyisiksi olivat käyneet sotilaat, kuten kaupunkilaisetkin. Kaikesta oli pula, ruokakin oli lopussa sodan molemmilta osapuolilta.  Dame Carcas määräsi sotilaansa etsimään kaiken mahdollisen ruuan linnoituksesta ja tuomaan hänelle. Sotilaat palasivat etsintämatkaltaan lähes tyhjin käsin. He olivat löytäneet vain säkillisen vehnänjyviä ja pienen laihan porsaan. Dame Carcas katseli saalista mietteissään ja alakuloisena. Possu on tarpeeton, arabit eivät syö sianlihaa.
Viimeisenä keinona Carcas määräsi, että porsaalle pitää syöttää kaikki vehnä. Niin tehtiinkin ja possu ahmi vatsansa täyteen. Muutaman päivän kuluttua Dame Carcas kutsui keisarin muurin luokse.  Piirittäjät arvelivat, että nyt linnoitus antautuu.  Keisarin yllätys oli suuri, kun hänen jalkojensa juureen heitettiin muurin yli pulskaksi syötetty porsas. Keisari päätteli, että linnakkeessa täytyy olla paljon ruokaa, koska arabit ruokkivat sillä siankin, jota eivät itse syö. Lannistunut keisari päätti lopettaa piirityksen ja palata kotiinsa. Vihollisten  perääntyessä Dame Carcas määräsi, että hyvän uutisen tiedottamiseksi linnoituksen kaikkia kelloja tulee soittaa. Keisari oli jo kaukana menossa, mutta kuuli melua linnoituksen suunnasta. Hän lähetti tiedustelijansa takaisin linnoitukselle.  Pian tämä palasi ja ilmoitti keisarille: ” Sire, Carcas sonne (Carcas soittaa)”.
(Legendan mukaan Carcassonne on saanut nimensä noista sanoista).
Keisari ei voinut olla ihailematta nuoren kuningattaren neuvokkuutta ja niinpä hän palasi linnoitukseen solmimaan rauhan Dame Carcasin kanssa.  

Dame Carcas, patsas sijaitsee linnoituksen portin vierellä (kuva kopioitu netistä)

*******************************************************************


10 kommenttia:

 1. Dame Carcasilla oli neuvokkuutta, joka päihitti voiman. Olen hänen ihailijansa.Tykkään tarinoista ja uudet tuntuvat aina kiinnostavilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koulussa aikoinaan luettiin Ranskan kansallisankarista Orleansin neitsyestä Jeanne d’Arc:sta. Oli mielenkiintoista törmätä toiseenkin urhoolliseen naiseen, dame Carcasiin. Yleensä miehet ovat olleet sotien sankareita.

   Poista
 2. Siinäpä maino nainen! Hänellä riitti luovaa innoitusta vuosikaupalla. Kiitos tästä hienosta tarinasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muinaisina aikoina tuskin monikaan nainen johti sotajoukkoja voittoon, varsinkaan noin ovelilla konsteilla.

   Poista
 3. Tuolla olisi kyllä mahtava päästä käymään! Linnoitukset ovat mielestäni aina kiinnostavia, ja tämä ei suotta ole maailmanperintöluettelossa. Kiitos kiinnostavasta legendasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. M. Metrossa, tervetuloa Vieraille poluille!
   Kiva tietää, että pidit Carcassonnen legendasta.
   Linnoitus on kohde, johon vien aina vieraamme käymään, halusivatpa he sitä tai eivät :)

   Poista
 4. Sielläpä onkin hieno linna hienolla historialla varustettuna. Sitä on hoidettu hyvin kun on noin hyväkuntoinen vaikka vanha onkin. Nimien syntyminenkin on mielenkiintoista, Carcas sonne, legendassa voi hyvinkin olla perää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luultavasti Unesco antaa rahaa linnoituksen kunnossa pitämiseen, koska sisäänpääsymaksua ei peritä. Opastettu kierros vain on maksullinen.
   Haluan uskoa, että taru Dame Carcasista on ainakin pikkuisen totta.

   Poista
 5. Naisenergiaa! Neuvokkuus voittaa voiman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dame Carcasilta kannattaisi kysellä neuvoja myös nykyajan konfliktien ratkaisemiseksi.

   Poista