Onnenpensas |
”Ovat tänään poimittuja, eikä näitä tarvitse kuoria, ainoastaan
huuhtoa”, valisti torikauppias ja laittoi vihreät parsat pussiin. Aika
hintavilta tuntuivat, 5,90 € nippu. No maksoi, mitä maksoi, onhan niitä koko
kevättalvi odotettu. Torin lihakauppiaalta olisin ostanut vielä muutaman
unelmanohuen siivun Bayonnen ilmakuivattua, savustamatonta kinkkua
valmistaakseni osan parsoista käärittynä kinkkusiivuihin. Kauppiaalla oli
ilmakuivattua savukinkkua. Hän antoi siitä siivun maistettavaksi, mutta
mielestäni savunmaku oli liian voimakas, samoin suolaisuus. Ne saattaisivat peittää
parsan oma maun, niinpä kiitin vain kohteliaasti maistiaisista. Päätin
seuraavalla kauppareissulla napata tyhjiöpakatut Bayonnen kinkkusiivut marketin
hyllyltä.
Kotona huuhdoin ja valutin parsat. Taivuttelin varsia löytääkseni
sopivan kohdan, josta ne ohjeen mukaan kuuluu katkaista. Uunin olin laittanut kuumenemaan 200
asteiseksi. Kaadoin lasivuokaan tilkan oliiviöljyä. Pyörittelin parsoja öljyssä
ja asettelin ne sitten sotilaalliseen riviin pitkin ja poikin. Niiden päälle ripottelin
hieman sormisuolarakeita ja lopuksi parmesaanijuustoraastetta, sitten koko komeus
uuniin reiluksi 20 minuutiksi.
Kevään ensi parsojen kastikkeeksi lirautin pikku
kattilaan tilkan valkoviiniä voisulan joukkoon.
Aurinkoisesta säästä huolimatta ulkona oli viileää, joten
nautimme parsa-aterian keittiön pöydän ääressä. Ajatukset kuitenkin olivat jo
kesäajatuksia.
************************************************************
Parsakausi, hienoa :)
VastaaPoistaMonta vuotta sitten näin keltaisen pensaan jossain pihassa ja aloin haaveilla sellaisesta. Ongelmana vaan se että en tiennyt mikä se oli ja mistä sellaisen saisin. Olikohan se tuollainen onnenpensas ?
Onnenpensasta löytyy useampia lajeja, jotkut niistä menestyvät hyvin Suomessakin, kestävät jopa -25 asteen pakkasta.
PoistaKiitos paljon hyvästä vinkistä, en ole oikein koskaan osannut kokata parsaa, tätä pitääkin heti kokeilla. Ilmeisesti samaan reseptiin sopii se, että käärii parsat vielä kinkkuun? Tuo pensaskin on ollut minulle mysteeri, se kasvoi kotimme pihalla, mutta en koskaan tiennyt mikä se on nimeltään. Kevät on tosiaan jo täällä, ihanaa.
VastaaPoistaKiva, että resepti miellytti. Kinkkusiivut antavat varmaankin parsoille tarpeeksi suolaa, joten sitä tuskin tarvitsee lisätä. Toivottavasti kokeilusi onnistuu.
PoistaForsythiat kukkivat parhaillaan iloisesti pihoissa ja puutarhoissa, tuntuu keväältä.
Parsa-aika on tosiaan täällä, me löysimme ensimmäiset villiparsat viikonloppuna! Ihan eri makuhan niissä on, mutta löytämisen ilo on suuri.
VastaaPoistaMekin keräsimme pääsiäismunakkaaseen villiparsoja, mutta nyt ne alkavat olla jo ylikasvaneita löytöpaikoillamme.
PoistaParsa on hyvaa mja olen joskus sita uunissa valmistanut mutta viime vuosina en enaa. Jostain syysta on unohtunut tama tapa. Pitaa varmaan ensikerralla taas kokeilla - mutta ehka kerman kera niin kuin Normandiassa on tapana.
VastaaPoistaParsaa kerman kera normandialaiseen tapaan, vaikuttaa mielenkiintoiselta. Olisi kiva kokeilla.
PoistaNäyttää hyvin keväiseltä. Tänään juuri hypistelin marketissa pussitettua parsaa. Olisi pitänyt ostaa, niin olisi voinut kokeilla sen valmistamista sinun reseptisi mukaan.
VastaaPoistaOlemme mieltyneet vihreään parsaan ja näin sesonkiaikaan sitä ostetaan lähes jokaisella torimatkalla. Huomenna on taas toripäivä ja siis parsapäivä, tällä kertaa hollandaisekastikkeen kera.
PoistaIhanaa, parsa-aika on käsillä :) Se on niiiin hyvää!
VastaaPoistaJos sääennuste, joka lupaa aurinkoista ja lämmintä, pitää paikkansa, avaamme huomenna kevään terassikauden nauttimalla parsa-annoksemme ulkosalla roséviinin kera.
PoistaKauniilta näyttää viimeinkin teidänkin kylällä. Auringonpaiste on niiiin ihanaa.
VastaaPoistaKäyttekö torilla ihan siinä omalla kylällä vai joutuuko ajelemaan kauemmaksi. Entä arkiset ruokaostokset, saako ne myös lähistöltä.
Miten oikein päädyitte juuri tuonne, ihanko sattumalta?
terveisin utelias maarit
Tervetuloa Vieraille poluille Maarit. Olemme todellakin saaneet nauttia jo pian viikon kesästä. Luonto iloitsee, niin minäkin.
PoistaKylän tori on auki kolmena päivänä viikossa, sinne mennään meiltä alamäkeä noin 500–600 metriä. Takaisin nouseminen ostosten kanssa saa matkan tuntumaan puolta pidemmältä. Kylässä on kaksi pientä ruokakauppaa ja leipomo, mutta pari kertaa kuukaudessa käymme jossakin marketissa kun pitää saada tiettyä juustoa, viiniä tai jäätelöä yms.
Oikeastaan tänne päätyminen on monen sattuman summa. Siitä olen kirjoittanut 4- osaisen kertomuksen tähän blogiini 26.2.2011.
Minäkin olen tuollaista onnenpensasta yrittänyt istuttaa pihalleni, mutta en saanut sitä kasvamaan.Kaunis se on ja niin heleän keltainen heti keväällä kukassaan.
VastaaPoistaParsareseptisi nappasin heti. Joskus ostan parsaa ja etsin ohjetta, miten valmistaa niistä maittavaa. Nyt kokeilen a`la Simpukka.
Olisiko talvi siellä pohjolassa kuitenkin liian kylmä onnenpensaalle.
PoistaToivottavasti tykkäät uuniparsoista.
Kiitos Simpukka vastauksesta. Täytyypä tutustua lähemmin tuohon mainitsemaasi kirjoitussarjaan. On varmasti jännittävää tehdä tuollaisia uusia päätöksiä ja suunnitelmia elämässä. Muutamat tuttavani ovat eläkepäivinään suunnanneet Aasiaan, mutta Etelä-Ranska on kuitenkin sopivasti lähellä ja Euroopassa.
VastaaPoistaOikein kivaa kesän jatkoa sinne teille t. maarit
Sinulle myös oikein hyvää kevättä ja kesää.
PoistaPysytellään mieluummin Euroopassa, muuttolintuina kohtuullisen matkan päässä kotimaasta.