tiistai 9. huhtikuuta 2013

Parsaa pöytään

Onnenpensas
Ikkunaluukkuja aukoessani huomasin, että aamussa on jotain erikoista. Ei sada, ei tuule, aurinkokin on ilmestynyt taivaalle. Huomasin, että pihanlaidalla on salaa puhjennut kukkaan keltainen onnenpensas Forsythia ja sen vieressä olevat iirikset ovat nupuillaan. Kahlasin kumisaappaissani korkeassa ruohikossa lähemmäs. Maa oli litimärkää ja upottavaa, otin kuitenkin valokuvan ja palasin sisälle. Vaihdoin kumpparit lenkkareihin, korin käsivarrelle ja suuntasin kylän torille. Siellä olikin jo täysi hyörinä vihanneskojun, juusto- ja liha-auton, sekä taimimyyjän ympärillä.
”Ovat tänään poimittuja, eikä näitä tarvitse kuoria, ainoastaan huuhtoa”, valisti torikauppias ja laittoi vihreät parsat pussiin. Aika hintavilta tuntuivat, 5,90 € nippu. No maksoi, mitä maksoi, onhan niitä koko kevättalvi odotettu. Torin lihakauppiaalta olisin ostanut vielä muutaman unelmanohuen siivun Bayonnen ilmakuivattua, savustamatonta kinkkua valmistaakseni osan parsoista käärittynä kinkkusiivuihin. Kauppiaalla oli ilmakuivattua savukinkkua. Hän antoi siitä siivun maistettavaksi, mutta mielestäni savunmaku oli liian voimakas, samoin suolaisuus. Ne saattaisivat peittää parsan oma maun, niinpä kiitin vain kohteliaasti maistiaisista. Päätin seuraavalla kauppareissulla napata tyhjiöpakatut Bayonnen kinkkusiivut marketin hyllyltä.
Kotona huuhdoin ja valutin parsat. Taivuttelin varsia löytääkseni sopivan kohdan, josta ne ohjeen mukaan kuuluu katkaista. Uunin olin laittanut kuumenemaan 200 asteiseksi. Kaadoin lasivuokaan tilkan oliiviöljyä. Pyörittelin parsoja öljyssä ja asettelin ne sitten sotilaalliseen riviin pitkin ja poikin. Niiden päälle ripottelin hieman sormisuolarakeita ja lopuksi parmesaanijuustoraastetta, sitten koko komeus uuniin reiluksi 20 minuutiksi. 
Kevään ensi parsojen kastikkeeksi lirautin pikku kattilaan tilkan valkoviiniä voisulan joukkoon.
Aurinkoisesta säästä huolimatta ulkona oli viileää, joten nautimme parsa-aterian keittiön pöydän ääressä. Ajatukset kuitenkin olivat jo kesäajatuksia.

************************************************************

18 kommenttia:

  1. Parsakausi, hienoa :)

    Monta vuotta sitten näin keltaisen pensaan jossain pihassa ja aloin haaveilla sellaisesta. Ongelmana vaan se että en tiennyt mikä se oli ja mistä sellaisen saisin. Olikohan se tuollainen onnenpensas ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnenpensasta löytyy useampia lajeja, jotkut niistä menestyvät hyvin Suomessakin, kestävät jopa -25 asteen pakkasta.

      Poista
  2. Kiitos paljon hyvästä vinkistä, en ole oikein koskaan osannut kokata parsaa, tätä pitääkin heti kokeilla. Ilmeisesti samaan reseptiin sopii se, että käärii parsat vielä kinkkuun? Tuo pensaskin on ollut minulle mysteeri, se kasvoi kotimme pihalla, mutta en koskaan tiennyt mikä se on nimeltään. Kevät on tosiaan jo täällä, ihanaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että resepti miellytti. Kinkkusiivut antavat varmaankin parsoille tarpeeksi suolaa, joten sitä tuskin tarvitsee lisätä. Toivottavasti kokeilusi onnistuu.
      Forsythiat kukkivat parhaillaan iloisesti pihoissa ja puutarhoissa, tuntuu keväältä.

      Poista
  3. Parsa-aika on tosiaan täällä, me löysimme ensimmäiset villiparsat viikonloppuna! Ihan eri makuhan niissä on, mutta löytämisen ilo on suuri.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mekin keräsimme pääsiäismunakkaaseen villiparsoja, mutta nyt ne alkavat olla jo ylikasvaneita löytöpaikoillamme.

      Poista
  4. Parsa on hyvaa mja olen joskus sita uunissa valmistanut mutta viime vuosina en enaa. Jostain syysta on unohtunut tama tapa. Pitaa varmaan ensikerralla taas kokeilla - mutta ehka kerman kera niin kuin Normandiassa on tapana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parsaa kerman kera normandialaiseen tapaan, vaikuttaa mielenkiintoiselta. Olisi kiva kokeilla.

      Poista
  5. Näyttää hyvin keväiseltä. Tänään juuri hypistelin marketissa pussitettua parsaa. Olisi pitänyt ostaa, niin olisi voinut kokeilla sen valmistamista sinun reseptisi mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olemme mieltyneet vihreään parsaan ja näin sesonkiaikaan sitä ostetaan lähes jokaisella torimatkalla. Huomenna on taas toripäivä ja siis parsapäivä, tällä kertaa hollandaisekastikkeen kera.

      Poista
  6. Ihanaa, parsa-aika on käsillä :) Se on niiiin hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos sääennuste, joka lupaa aurinkoista ja lämmintä, pitää paikkansa, avaamme huomenna kevään terassikauden nauttimalla parsa-annoksemme ulkosalla roséviinin kera.

      Poista
  7. Kauniilta näyttää viimeinkin teidänkin kylällä. Auringonpaiste on niiiin ihanaa.
    Käyttekö torilla ihan siinä omalla kylällä vai joutuuko ajelemaan kauemmaksi. Entä arkiset ruokaostokset, saako ne myös lähistöltä.
    Miten oikein päädyitte juuri tuonne, ihanko sattumalta?
    terveisin utelias maarit

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa Vieraille poluille Maarit. Olemme todellakin saaneet nauttia jo pian viikon kesästä. Luonto iloitsee, niin minäkin.
      Kylän tori on auki kolmena päivänä viikossa, sinne mennään meiltä alamäkeä noin 500–600 metriä. Takaisin nouseminen ostosten kanssa saa matkan tuntumaan puolta pidemmältä. Kylässä on kaksi pientä ruokakauppaa ja leipomo, mutta pari kertaa kuukaudessa käymme jossakin marketissa kun pitää saada tiettyä juustoa, viiniä tai jäätelöä yms.
      Oikeastaan tänne päätyminen on monen sattuman summa. Siitä olen kirjoittanut 4- osaisen kertomuksen tähän blogiini 26.2.2011.

      Poista
  8. Minäkin olen tuollaista onnenpensasta yrittänyt istuttaa pihalleni, mutta en saanut sitä kasvamaan.Kaunis se on ja niin heleän keltainen heti keväällä kukassaan.
    Parsareseptisi nappasin heti. Joskus ostan parsaa ja etsin ohjetta, miten valmistaa niistä maittavaa. Nyt kokeilen a`la Simpukka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisiko talvi siellä pohjolassa kuitenkin liian kylmä onnenpensaalle.
      Toivottavasti tykkäät uuniparsoista.

      Poista
  9. Kiitos Simpukka vastauksesta. Täytyypä tutustua lähemmin tuohon mainitsemaasi kirjoitussarjaan. On varmasti jännittävää tehdä tuollaisia uusia päätöksiä ja suunnitelmia elämässä. Muutamat tuttavani ovat eläkepäivinään suunnanneet Aasiaan, mutta Etelä-Ranska on kuitenkin sopivasti lähellä ja Euroopassa.
    Oikein kivaa kesän jatkoa sinne teille t. maarit

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulle myös oikein hyvää kevättä ja kesää.
      Pysytellään mieluummin Euroopassa, muuttolintuina kohtuullisen matkan päässä kotimaasta.

      Poista