Talvi on
tullut kuin jäädäkseen tänne etelään. Jo
toista viikkoa on satanut yötä päivää. Ja tuo tuuli, tuo vuorten takaa tuleva raju
tuuli, johon en totu koskaan. Se on jäähdyttänyt
ilman, riehunut ja raivonnut, purkanut kai vihaansa ja kaunaansa. Tuulen tuoma ensilumi, märkä räntä, paiskautuu
suoraan kasvoja vasten, tarttuu iholle.
Miten toisenlaisena muistankaan pohjoisen ensilumen. Muistan sen suurina
pehmeinä hiutaleina, jotka leijuivat hitaasti keinuen maahan. Niitä oli ihan
pakko sateessa pyörähdellen kielen päälle pyydystää ja maistella.
Pakenen
sisälle, ulkona tuuli jatkaa vaikerrustaan. Suljen ikkunaluukut, sytytän valot
ja laitan tulen takkaan. Tulen lieskat nuoleskelevat paksuja, ikivanhojen
pyökkipuiden runkoja. Niiden viimeinen tehtävä on antaa lämpöä koti-ikävää
potevalle ulkosuomalaiselle.
Koti-ikävän
lisäksi alkaa pieni nälkä vaivata tätä muukalaista. Nyt ei maistu ratatouille,
ei bouillabaisse, ei edes café au lait, ei croissantit. Täytyy saada jotain
lohturuokaa, joku häivähdys kaukaisesta lapsuudesta.
Siispä kaappeja
kaivelemaan. Hyllyllä nököttää parin viikon takainen heräteostos, luomukaupasta
löytynyt pussillinen silkinhienoja kaurajauhoja.
Nyt alkakoon
karjalaisen perinneruuan ”tsupukoiden” valmistus.
Aluksi sekoittelen
veteen kaurajauhoja, vehnäjauhoja ja kananmunan löysäksi taikinaksi, johon
lisään aavistuksen suolaa. Jätän taikinan noin tunniksi turpoamaan.
Taikinan
valmistumista odotellessani avaan radion ja etsin musiikkikanavan. Kun olen
löytänyt sopivan rauhallista soittoa, keitän äidin ohjeiden mukaan riisipuuron.
Kattilan pohjalle sulatan noin ruokalusikallisen voita, lisään riisit, joita
kuullotan voisulassa hetken aikaa. Sekoitan joukkoon sitten tilkkasen vettä ja
kun riisit alkavat sakeutua, kaatelen joukkoon maitoa. Hämmentelen puuroa ja
annan sen hitaasti hautua kypsäksi, lopuksi sekoitan joukkoon suolaa.
Käyn kohentamassa
takkaa, hiillos hehkuu ja lämmittää mukavasti. Jään tuokioksi takan lämpöön
täyttämään sanaristikkoa.
Hiillos jää hiipumaan,
palaan hellan ääreen. Nyt taikina on turvonnut tarpeeksi. Nostan levylle toisen
löytöni, keraamisesti pinnoitetun matalan paistinpannun. Lirautan tilkan
rypsiöljyä taitellulle talouspaperille, jolla sivelen pannun sisältä. Annan
pannun kuumeta sopivaksi, kaadan siihen pienen kauhallisen taikinaa.
Pyörittelen pannua niin, että taikina leviää pitsimäisen ohueksi levyksi.
Paistan sen vain toiselta puolelta. Valmiin letun annan liukua pannulta suoraan
lämmitetylle lautaselle. Levitän letun
toiselle puoliskolle pari lusikallista puuroa, taitan toisen puoliskon kanneksi
ja kauniiksi lopuksi päälle liraus voisulaa. Sipaisen taas rasvaisella
paperilla pannua ja kaadan uuden annoksen taikinaa paistumaan. Ensimmäisen
annoksen saa talon laiha isäntä, seuraavan, ei niin laiha kokki itse.
Sanotaan,
että tsupukat onnistuvat parhaiten, kun tekijä on elämänmyönteinen,
lämminsydäminen, sanavalmis, huumorintajuinen ja vieraanvarainen. Vaikka
minulla ei olekaan noita hienoja ominaisuuksia, joita toki toivoisin omaavani,
niin väitän, että tsupukat olivat hyviä ja lohduttivat koti-ikävässä.
Tsupukat
kuoret:
½ l vettä
1 muna
2 dl hienoja
kaurajauhoja
1 dl
vehnäjauhoja
aavistus
suolaa
Täyte: Riisipuuro
Päälle:
Voisulaa
*******************************************************
Tsupukat maistuivat varmaan taivaallisilta siellä kaukana kotoa. En muuten niitä ole tehnyt koskaan, vaikka perinneleipomukset ovat tulleet tutuiksi. Täälläkään ei olla koettu vielä talvea, myrskyä, vesi- ja räntäsadetta enimmäkseen, mutta nyt näyttäisi talvi vihdoin voittavan, pakastaa..
VastaaPoistaToivottavasti sielläkin sää on jo parempaa!
Hyviltä ja ah, niin kotoisilta tsupukat maistuivat.
PoistaEi voi vieläkään ilmoilla kehua, kylmää on edelleen. Parempia päiviä täytyy vain odotella.
Ruoka on hyvä lohduttaja. Anoppini teki tsupukoita, tuli vierailuilla syötyä.
VastaaPoistaKarjalanpiirakoita olen muutaman kerran nuorempana leiponut.
Kylläpä tsupukat lämpimästi lohduttivatkin. Muistelen, että aikoinaan ne olivatkin mummojen rakkailleen tarjoamaa vierasruokaa.
PoistaVesi aivan herahti kielelle tekstiäsi lukiessani!
VastaaPoistaSamalla tuli mieleeni, että oletteko miettineet paikanvaihtoa? Teidän suunnalla talvet ovat kovemmat, kesät kuumemmat ja mistraali ikävän kova ja kylmä talvella. Me asumme 300 metrin korkeudessa parinkymmenen kilometrin päässä merestä ja vajaan 100 km:n päässä Nizzasta, ihan maalla. Kesät ovat täällä parhaita vuodenaikoja, ei liian kuuma, muttei kylmäkään yllätä. Sateita syksyllä, joskus talvella, muttei normaalisti yhtään liikaa, 1-2 päivää maksimissaan yhdellä kerralla, useimmiten tunnin verran silloin tällöin. Luntakin melkein joka talvi saadaan, päiväksi tai kahdeksi. Yöllä voi mennä pakkasen puolelle, päivällä ei. Eikä sitä yöpakkaskauttakaan montaa viikkoa kestä. Nyt satoi 1 1/2 päivää, se oli paljon. Tällä hetkellä aurinko paistaa, mutta tuulee kyllä aika lailla. Sopiva aika puutarhatöille silti. :)
Vuokrattavia taloja ja asuntojakin luulisin löytyvän, ainakin meidän ystävämme ovat löytäneet ihan ympärivuotisia, erittäin edullisia, koteja "talonmiehinä" eli pitävät huolta pihasta ja talosta kuin omastaan eivätkä välttämättä maksa mitään tai korkeintaan sähkön ja ehkä veden.
Tehän olette löytäneet ihanteellisen asumispaikan, vaikuttaa todella miellyttävältä.
PoistaKyllä paikanvaihtoa on todellakin harkittu, varsinkin nyt, kun sää on muuttunut tosi surkeaksi. Tänäänkin aamulla oli pari astetta pakkasta, onneksi tuuli on hieman rauhoittunut. Onhan tuosta tuulesta jotain hyvääkin sanottavaa. Sen ansiosta ilma täällä on todella puhdasta ja raikasta.
Miu äitvainaa olj karjalaine, mut ei millokaa tehnt tsupukoita, ain vaa riissipiiraita ja perunakakkaroita. Mut niishä on nii kova työ, nii en järin ussei viitsi tehhä. En mie tällasii creppilöi tietänt olevankaa, mut nyt tiijän. Kiitos vaa resetist. Miu pittää vaa ruveta etsimää, jos mist saisin kaurajauholoi. Miul ei uo takkaa, mut lämmittelen virtuaalisest siu takkais tules.;D
VastaaPoistaKiva, että viihdyit takkatulemme lämmössä, olisin paistanut sinullekin tsupukoita maistiaisiksi.
PoistaSuomessa ostin kaurajauhoja marketeista tai luomukaupasta. Useimmiten ne olivat vain turhan karkeita ja ne piti siivilöidä taikinaa varten.
Tsupukat kuulostavat sympaattisilta. Ihanaa että kekkasit keinon lievittää koti-ikävää.
VastaaPoistaOn aika kiva kun löytää muutakin lohturuokaa kuin suklaan, jonka napsimisen suhteen opettelen kohtuullisuutta.
PoistaEn ole tsupukoista ennen kuullutkaan, ja jos olisinkin , niin olisin kuvitellut jonkinlaisiksi pasteijan tapaisiksi nyyteiksi. Mutta kiitos tiedosta. Täälläkin sataa edelleen ja viikon säätiedotus näytti vain jatkoa, hyvä niin, eipä tarvitse vähään aikaan kuivuudesta valittaa.
VastaaPoistaLuulen, että tsupukka on vähemmän tunnettu perinneleivonnainen. Niitä Laatokan Karjalan itäisten osien mummoset valmistivat tupaan poikenneille vieraille.
PoistaTäällä vuorenrinteellä kylmyys ja rajut tuulenpuuskat ovat edelleen voimissaan, mittari näyttää –2 astetta ja minä kaipaan saunaa.
Isovanhempani ovat Karjalasta, mutta tsupukoita en muista syöneeni. Mummoni oli kyllä ahkera tekemään piirakoita, joten niitä kaipailen yhä. Täytyypä kokeilla tsupukoita ohjeellasi - nam.
VastaaPoistaKiva, että kokeilet tsupukoiden valmistusta, toivottavasti onnistuvat ja maistuvat. Mukavia ja lämpimiä herkutteluhetkiä sinne vuonojen rannoille.
Poista