sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Hiljaisuus ja kauneus


Vuorten, metsäisten kukkuloiden ja kapeiden teiden takana niityn laidassa asuu hiljaisuus ja kauneus. Sen kotina on pieni punainen ortodoksiluostari. Lempeästi se ottaa vastaan tulijan. Luostarin matalasta kirkosta kantautuu ulos kreikkalais-bysanttilaista laulua. Ovella tulijaa tervehtii suitsukkeen tuoksu, ulkoa tuleva ilmavirta saa tuohusten liekit hetkeksi lepattamaan. Pienessä kirkkosalissa seisojat tekevät tilaa tulijalle. Papisto ja pieni kuoro toimittavat sunnuntai-aamun liturgiaa. Luostarin iäkäs johtaja istuu osan ajasta. Hänen vieressään seisoo kaksi munkkia, jotka auttavat hänet välillä seisomaan. Tulija on siirtynyt seinän viereen ja tuntee olonsa hyväksi ja rauhalliseksi. Antaa aistiensa ottaa vastaan kauneuden, liturgian toistuvat rukoukset, rauhallisen laulun, suitsukkeen ja vahakynttilöiden tuoksun, ikonien levolliset kasvot ehkä kosketuksen pyhyyttä, ikuisuuden mysteeriä.
Parivuotias, vilkas kiharapäinen kreikkalaispoika on kyllästynyt seisomaan. Hän konttailee lattialla jutellen itsekseen, leikkii suojelusenkelinsä kanssa. Ehtoollista jaettaessa nuori isä nostaa pojan syliinsä ja vie ehtoolliselle. Poika ja pappi hymyilevät toisilleen, suloinen hetki.
Liturgian päättyessä pappi jakaa kirkkokansalle nautittavaksi murusen pyhitettyä leipää, jonka saa kastaa viinimaljassa. Kirkon ovella luostarin johtaja siunaa jokaisen lähtijän.

                           *********************************************************

7 kommenttia:

 1. Olipas rauhoittava hetki, tunnelma välittyi tänne asti.

  VastaaPoista
 2. Olipa ihana hetki videon parissa!

  VastaaPoista
 3. Ihana postaus. Tällaista lisää. :-)

  VastaaPoista
 4. Olisipa mukavaa kavaista siella, tanaan on kiireinen tyopaiva viela kesken, (oli pakko ottaa pieni blogipaussi) ja saa nahda onko huomenna yhta kiireinen. Rauhaa pliis!

  VastaaPoista
 5. Sirokko ~
  Mukava jos tunnelma välittyi sinne. Joskus tekee hyvää pysähtyä ja rauhoittua.

  mummeli ~
  Pidän enkeliäänisen Divnan rauhallisista lauluista.

  Unelma ~
  Oi kiitos mieltä lämmittävästä kommentista.

  hpy ~
  Muistathan kuitenkin pitää pieniä lepotaukoja kiireiden keskellä.

  VastaaPoista
 6. Jo otsikko, hiljaisuus ja kauneus, ja ortodoksiluostarin kuva virittää mielen ottamaan vastaan.

  Luen. Eläydyn. Kuuntelen. Kyllä, enkeli laulaa.

  On rauhaa.

  VastaaPoista
 7. Lastu ~
  Osasit kiteyttää kokemani muutamaan sanaan. Maailman melskeessä tarvitaan pieniä rauhallisia suvantopaikkoja, toivon, että tämä oli yksi sellainen.

  VastaaPoista