perjantai 1. huhtikuuta 2011

Aprillipäivän kertomaa

Carcassonnen linnoitus
Ranskassa huhtikuun ensimmäisenä, eli aprillipäivänä tehdään piloja kuten muuallakin maailmassa. Yksi niistä on Poisson d'Avril eli aprillikala. Se on paperista tehty kala, johon pilan suunnittelija on kirjoittanut vaikkapa ”olen rakastunut" tai "lyö minua" tai mielestään jotain muuta hauskaa. Kala kiinnitetään salaa jonkun selkään. Kun hän sitten huomaa selässään riippuvan kalan, huudetaan Poisson d'Avril!
Myös uutisvälineet huomioivat aprillipäivän.
Muutamia vuosia sitten oli tämän alueen lehdessä tai radiossa huhtikuun ensimmäisenä päivänä uutinen, että Carcassonnen vanha linnoitus la Cité, Unescon maailmaperintökohde on myyty amerikkalaisille. Aude-joen rannalla sijaitsevan valtavan suuren linnoituksen historia ulottuu menneisyyteen ennen ajanlaskumme alkua. Vuosisatojen kuluessa linnoitusta on laajennettu ja rakennettu uudestaan, sitä on myös korjattu usein sotien ja taistelujen jäljiltä.
Uutisen mukaan tämä mittaamattoman arvokas, historiallinen monumentti, sitä ympäröivät kaksi korkeaa, jykevää muuria, kaikki 53 tornia tullaan purkamaan kivi kiveltä ja viemään Amerikkaan. Siellä ne kootaan ja rakennetaan entisenlaisena uudelleen. Linnoituksen tilalle Aude-joen rantaan parhaimmalle paikalle perustetaan sellutehdas.
Uutisen kuultuaan Carcassonnen asukkaat haukkoivat henkeään. Mikä hirveä uutinen. Sana alkoi kiertää ja kansa ryntäsi kaduille, järjesti vastalauseena äänekkäitä, vihaisia mielenosoituksia.
Uutinen oli niin järkyttävä, ettei kukaan ollut muistanut varmistaa tiedon oikeellisuutta.
Tarinan kertojalta unohdin kysyä, miten kaupunkilaiset reagoivat kun ilmeni, että kyseessä oli aprillipila.

                     ************************************************************12 kommenttia:

 1. On kyllä helppo kuvitella paikallisten suuttumuksen! olisihan se ollut kamala paikka, onneksi vain aprillipila.
  Hyvää viikonloppua sinne kauas

  VastaaPoista
 2. Täällä taas näin aprillipäivänä lehdessä kirjoitetaan, että teatteri saa väliaikaistilat jäähallista, joissa otteluiden väliajoilla esitetään lyhennelmiä (15mmin) ohjelmistosta. On ollut puhetta teatterin remontista viime aikoina. :)

  VastaaPoista
 3. Aprillikalat saisivat unohtua. Olen huumoriton.

  VastaaPoista
 4. Kaunis kuva linnasta. Täällä väitti paikallinen sanomalehti, että täkäläinen kouluruoka aletaan valmistaa Virossa, josta se kuskataan lautalla tänne. En usko:)

  VastaaPoista
 5. mummeli~
  Viikonlopusta luvataan kaunista ja lämmintä. Tämä ei ole aprillia, tänään mittari varjossa näytti + 27astetta. Lähetän siitä sinulle lämpimän tuulahduksen.

  Liisa ~
  Kiekkofanit ja teatteriyleisö samassa katsomossa hurraamassa suosikeilleen. Sen haluaisin nähdä.

  hpy ~
  Aprillikaloilla pilailu on toisen nolaamista ja saattamista naurunalaiseksi. En usko, että pilan kohteilla on kovinkaan hauskaa.

  Famu ~
  Vai lapsille ruokaa Virosta, vaikuttaa kaukaa haetulta :)

  VastaaPoista
 6. Paikallislehtemme aprilliuutinen liittyi sikäli myös kaloihin, että kerrottiin neljän helsinkiläisen kala-alan yrityksen hankkineen yhteiset tilat täältä Keski-Uudeltamaalta ja perustavan kaupunkiimme kalatalon. Ilahduin ensin, mutta luettuani tarkemmin tajusin, että tässä nyt prillataan. Olisi se ollut ihan kiva uutinen oikeastikin!
  --Mutta komean linnan siirto Amerikkaan kyllä kuulostaa...

  VastaaPoista
 7. Tännekin on periytynyt nuo aprillikalat,onneksi pikku hiljaa unohtumassa oleva tapa, en tykkää..
  Hih, ois tuossa linnassa ollut siirtämistä. Mutta tämmöiset pilat vain osoittaa että nykyään kaikki voi olla mahdollista.

  VastaaPoista
 8. Ellinoora ~
  Voi, miten myönteinen uutinen ja olikin aprillia, yhden sortin kalavale :)
  Täällä eilinen päivä oli kevään lämpimin, + 27 astetta. Meteorologit lupasivat tälle päivälle samanlaista, mutta se olikin aprillia. On sumua ja tihkusadetta, asteita +10.

  Sirokko ~
  Vai sinnekin on nuo omituiset kalat uineet.
  Joskus uutisia lukiessa pitää todellakin arvuutella onko se tarua vai totta.

  VastaaPoista
 9. Onneksi tuo kauhea uhkaus oli vain aprillia.

  VastaaPoista
 10. Unelma ~
  Onneksi aprillia, sillä linnoituksen katoaminen ja haiseva sellutehdas kaupungin kauneimmalla paikalla olisi saanut aikaan vallankumouksen vailla vertaa.

  VastaaPoista
 11. Carcassone on ollut eräs lempipeleistäni - hurjaa jos se siirrettäisiin Amerikkaan. Melkein sama jos Puijon torni kiskaistaisiin juuriltaan ja lennätettäisiin... ties minne.

  Ai siellä päin on aprillikala, ilmankos aprilliloruun kuuluu sanonta 'syö silliä'.

  Periaatteessa kyllä rakastan (harmittomia) piloja, sekä jos minulle aprillataan että saatan aprillata itse.

  Lapsena luin Savon Sanomista, että rinnettä pitkin oli vierinyt omakotitalo Valkeisenlampeen ja kuvassa se törötti lammen pohjalla nurinpäin, katto pohjassa. Juoksin kiireesti katsomaan. Enkä ollut lammen partaalla yksinäni:)

  VastaaPoista
 12. Lastu ~
  Onneksi aprillipäivä tänä vuonna sujui ilman suurempia kepposia. Carcassonnen linnoitus ja Puijon-torni saavat edelleen tarkkailla maailman menoa entisillä paikoillaan.

  VastaaPoista