maanantai 28. joulukuuta 2009

Menneen muistelua


Lempeästi puhalteli jouluinen tuuli mereltä päin, lempeästi lämmittivät auringon säteet vielä eilenkin. Tänään vuoroin sataa, vuoroin aurinko pilkahtaa pilvien lomasta. Aattona kävelimme vanhalle roomalaiselle sillalle katselemaan veden solinaa ja pärskeitä joen kivikkoisessa uomassa. Sitä ennen oli soitettu muutama pitkä puhelu Suomeen. Haikea oli mieli, piti silmiä kuivailla. Pari turkinkyyhkyä laskeutui tepastelemaan siihen ihan lähelle ja pyrähtipä joukkoon vielä kolme västäräkkiä. Jätimme ne etsimään joulu-ateriaansa hiekan seasta ja palasimme kotiin. Myöhemmin ajoimme vielä Carcassonneen. Kävelimme joen vartta iltapäivän auringossa koirien ulkoiluttajien joukossa heitellen sorsille vähän murusia joulun kunniaksi. Illan hämärtyessä kiertelimme myös vanhassa linnoituksessa, joka oli hillitysti valaistu ja lähes autio. Ihmiset viihtyivät paremmin värikkäästi valaistulla aukiolla, missä pyöri maailmanpyörä ja karusellit. Jäädytetty luistinrata oli täynnä vauhdikasta menoa, soitto soi, ei kuitenkaan joulumusiikki. Kojuissa myytiin kaikenlaista joulutavaraa, sekä syötävää ja juotavaa. Jätimme kaupungin valot ja palasimme kotiin omalle jouluaterialle. Joulupäivänä istuin ulkona lukemassa lahjaksi tullutta Paulo Coelhon kirjaa ”Voittaja on yksin”. Pienet kolmoset nujakoivat jaloissa ja esittivät kissa-akrobatiaa seinustan viiniköynnöksissä. Teimme myös perinteisen joulun kävelykierroksen. Tien varrella on puutarha, jonka mimosapuu on avannut ensimmäiset kukkansa aina joulun aikaan, niin nytkin. Talojen porteille oli ripustettu joulukoristeita, muoviset joulupukit kiipeilivät seinillä kohti parvekkeita ja ikkunoita. Joihinkin pääkadun varren ikkunoihin oli tehty seimi-asetelmia ohikulkijoiden ihasteltaviksi.
Pari vuotta sitten kun lapsenlapset olivat täällä joulunvietossa kävimme ajelulla kierrellen lähikyliä. Lapsille ja meillekin jäi erityisesti mieleen hirtettyjen joulupukkien kylä. Näytti siltä, että muoviset joulupukit oli ripustettu kaulasta roikkumaan parvekkeille ja ikkunoihin. Ennen joulua oli ollut kova myrsky, ehkä se oli aiheuttanut tuon ilmiön. Jälkeenpäin kun etsimme tietoa kylästä tuli mieleen, että olisiko kyseessä ollut jonkinlainen kylän asukkaiden hiljainen mielenilmaus. Aikoinaan kylän lähellä on sijainnut teollisuutta, mm. kultakaivos. Maaperään oli päässyt myrkkyjä, kuten arseenia ja syanidia. Ne tuhosivat kylän kaivot ja maaperän. Nyt teollisuuslaitokset ovat hävinneet, kultakaivos suljettu. Maaperää on yritetty puhdistaa, huonoin tuloksin. Alkuun palokunta on vienyt kylään veden. Nyt sinne on rakennettu uusi vesijohto. Lehden mukaan kylässä esiintyy enemmän keuhko- ja suolistosyöpää kuin muualla maassa.
Aattona kuuntelin netistä Yleä ja sen joululauluja. Täällä ei radiossa paljon joulumusiikkia kuulunut, vaan ihan muuta. Seuraavassa yksi suosikeistani.

12 kommenttia:

 1. Hirtettyja joulutonttuja on myos meilla(pain). Jotkut roikkuvat siella ympari vuoden.

  VastaaPoista
 2. Nuo pitkät puhelut Suomeen... Mieli lähti läikehtimään vuosiin 1976-78 jolloin asuimme Heidelbergissä. Niin kyllähän se muuten meni mutta joulu. Nenäliinalla oli kysyntää.

  Carcassone! Lempipelimme. Kun vielä oppisin häviämään tyynesti, hillitysti ja naurussa suin (ei mitään väkisin naurua lasketa).

  Hirtettyjä joulupukkeja siellä. Milloinkahan ne tulevat Suomeen - vai joko on? -Maaperän saastuminen on kyllä ymmärrettävä syy suuttumiselle ja mielenilmauksille.

  Hyvää joulun jatkoa!

  VastaaPoista
 3. hpy ~ Onneksi pahin joulupukkivillitys on pois menossa. Nykyisin parvekkeelle kiipeää vain yksi père Noël. Pari vuotta sitten naapurin seinällä kiipeili kuusi eri kokoista joulupukkia.

  Lastu ~ Toivottavasti muoviset joulupukit eivät eksy oikean joulupukin kotimaahan. Tuskin kestäisivät pakkasia ja tuiskuja.
  Carcassonne-peliä meilläkin kesäisin sadepäivinä pelataan. Toinen suosittu peli on pokeri yhden ja kahden sentin kolikoilla, joita olemme täältä pussillisen Suomeen vieneet. Pelin alussa jaetaan pussin sisältö pelaajien kesken. Useimmiten yhdeksänvuotias pokerinaama vie potin. Sama voittaja on usein Carcassonne-pelissä.
  Sinulle myös hyvää loppuvuotta, samoin kuin pian alkavaa uutta vuotta.

  VastaaPoista
 4. Minulla tulee jouluna aina ikävä lapsuuteni ihania jouluja. Paljon sukulaisia ympärillä, hyvää ruokaa ja lahjoja. Täälläkin on oma perhe ympärillä, herkkuja, lahjoja ja äiti kylässä, mutta sittenkin tulee haikea mieli.
  Kuule, lentääkö Ryan Air Carcassoneen? Vai olenkohan seloittanut paikan johonkin toiseen.

  VastaaPoista
 5. Vihreatniityt ~ Ryanair onkin ainoa yhtiö, jonka lennoille Carcassonnesta voi lähteä. Kohteita, joihin sieltä pääsee taitaa olla kymmenkunta. Olemme muutaman kerran sieltä Lontoo-Stanstedin kautta menneet Tampereelle. Heikon punnan ja ehkä hiljaisen talvisesongin takia näitä lentoja on nykyisin harvennettu.

  VastaaPoista
 6. Erilainen on jouluympäristö sinulla. Västäräkkejä näkyy ja mimosa kukkii. Eipä tarvitse lähteä lumenluontiin jouluaamina kuten täällä.

  VastaaPoista
 7. Voi jessus miten lumoavan musiikin tänne järjestit! Olen ihan mykistynyt ihastuksesta.

  VastaaPoista
 8. Famu ~ Tänä talvena olemme toistaiseksi säästyneet lumitöiltä. Maahan leijaileva ensilumi ehti sulaa sillä aikaa kun ihastelimme suuria hiutaleita.

  Rita ~ Voi miten kiva, että pidit Esmerelda-laulusta musikaalissa Notre Dame de Paris ja sympaattisesta Garousta rujon Quasimodon roolissa. Enpä siis opetellut turhaan videon kopiointia youtubesta blogiin. Ostin vuosia sitten CD-levyllisen tämän musikaalin lauluja ja yhä vain pidän niistä.

  VastaaPoista
 9. minäkin puhun aina noista hirtetyistä joulupukeista ja minusta ilmiö on vain pahentunut vuosi vuodelta. jokaisen ranskalaisen perheen pitää ilmeisesti saada omansa. huvittavaa kyllä, ilmiö ON levinnyt Suomeen, nimittäin talossamme (vanhempieni siis) asuva ranskalainen perhe on hirttänyt omansa parvekkeen kaiteeseen!
  hyvää uutta vuotta sinne eteläiseen Ranskaan kerrankin näin Suomen suunnasta
  t. airelle

  VastaaPoista
 10. Airelle ~ Voi ei! Nytkö ne joulupukit valtaavat Suomea. Jokohan ensi joulun villitys siellä on valaistuihin pihapuihin hirtetyt pienet joulupukit.
  Sinulle myös ”Bonne Année et Bonne Santé”. Nautihan nyt Suomen lumisista päivistä ja sen jälkeen tervetuloa takaisin tänne patonkimaahan.

  VastaaPoista
 11. Viime kerralla luonasi käydessäni video ei auennut (olin ikivanhalla kakkoskoneellani). Nyt avautui. Avautuivat laulun myötä myös tunteeni ja silmäni lainehtivat. Kiitos! Kuolemaa vasten elämän kirkkaus korostuu.

  Oikein onnellista uutta vuotta!

  VastaaPoista
 12. Lastu ~ Kiitos. Onnellista tätä vuotta sinulle toivotan täältä tuulesta ja sateesta. Eli kuopiolaisen Unto Eskelisen sanoin ” Kuuletko kuinka tuulessa huominen soittaa!"
  Tuo Garoun video latautuu todella hitaasti, mutta kannattaa antaa sen latautua ja sitten vain antaa sen viedä mukanaan ja nauttia…..

  VastaaPoista